Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] układ chłodzenia -dziwny problem

bartollo - 2 Lip 2010, 10:56
Temat postu: [MK3] układ chłodzenia -dziwny problem
Witam.

mam dziwny problrm z fiestą 1.3 93 r otóż gdy pojeźdze troche autkiem wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej staje mniej więcej w połowie ciepłe powietrze już leci tzn że termostat otworzył otwieram maske odkręcam korek zbiornika wyrównawczego i i o dziwo nic się nie dzieje zero ciśnienia płynu wsadzam palca do środka a płyn letni pompa wody chodzi płynu nie ubywa także nie mam pojęcia o co tu chodzi.

Za pomoc z góry dziękuje :)

Ciapek - 2 Lip 2010, 11:04
Temat postu: Re: układ chłodzenia -dziwny problem
Witam.

bartollo napisał/a:
ciepłe powietrze już leci tzn że termostat otworzył

Nie tak do końca moim zdaniem ponieważ nagrzewnica jest włączona w tzw. "mały obieg" czyli płyn krążący w silniku. Dopóki nie osiągnie on pewnej temperatury to się termostat nie otworzy (dając płynowi możliwość krążenia w "dużym obiegu" czyli silnik + chłodnica).

Ciepłe powietrze więc poleci zanim się termostat otworzy.

Zauważ pewną rzecz zimą - jak ruszysz zimnym samochodem to jak ustawisz nawiew na maks. ciepły to silnik powinien się zauważalnie wolniej nagrzewać. Po prostu nagrzewając kabinę chłodzisz płyn krążący w silniku (nagrzewnica działa jak chłodnica).

O ile się nie mylę zbiornik wyrównawczy jest połączony z "dużym obiegiem" więc tam dopóki duży obieg nie będzie włączony i płyn trochę się nie pokręci po układzie to w zbiorniku może być on chłodny.

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

JoeMix - 2 Lip 2010, 15:57

bartollo napisał/a:
wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej staje mniej więcej w połowie ciepłe powietrze już leci tzn że termostat otworzył
Nic bardziej mylnego,,,
bartollo napisał/a:
odkręcam korek zbiornika wyrównawczego i i o dziwo nic się nie dzieje zero ciśnienia płynu wsadzam palca do środka a płyn letni
A co w tym złego, to zbiorniczek wyrównawczy,,, co prawda leci przez niego trochę płynu, ale to dopiero jak się otworzy termostat,,,

bartollo napisał/a:
wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej staje mniej więcej w połowie
bartollo napisał/a:
nie mam pojęcia o co tu chodzi
Jak wskazówka podejdzie na czerwone pole, a Ty otworzysz maskę i zamiast pracującego wentylatora będzie kipiało ze zbiorniczka to dopiero będzie coś nie tak,,, teraz jest jak najbardziej prawidłowo,,,