Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Rura wydechowa - wisi sobie za nisko

karolusms - 23 Lip 2010, 20:35
Temat postu: [MK3] Rura wydechowa - wisi sobie za nisko
A wiec....czy ktos moglby mi podeslac fotke spodu fiesty a szczegolnie miejsca gdzie rura jest mocowane po srodku auta do podwozia ?? po u mnie wisi sobie i czesto szuram nia (wymaina sprezyn do konca nie pomogla) chcialbym to ogarnac bo jutro wieczorem bede mial dostep do kanalu by poprawic oslone termiczna ktora sie oberwala i przy okazji chcialbym rure jakas podwiazac wyzej :/
jackrzec - 23 Lip 2010, 20:42

Na środku rura niczym nie jest mocowana do budy. Żeby nie wisiała, to wydech musi być w dobrej kondycji. Jest mocowany tłumik środkowy i końcowy - rura nie.
karolusms - 23 Lip 2010, 20:50

wydech wyglada na niedawno wymianiany.......ta fiestke mam dopiero od 3 miesiecy i wyglada na to iz wszystko za tlumikiem srodkowym zostalo wymienione ale rura wisi.....jak to poprawic ??
jackrzec - 23 Lip 2010, 20:57

Rozbierz, wyczyść i dobrze skręć od nowa - najlepiej na nowe cybanty. Może pomoże...
karolusms - 23 Lip 2010, 20:59

ok.....tez tak wlasnie pomyslalem......tak zrobie, mam nadzieje ze pomoze
bidżej - 23 Lip 2010, 21:53

no właśnie, ważne jest żeby połączenia były zrobione porządnie, bo jak mają luzy to środkowa część wydechu się na nich zwyczajnie obwiesza...
karolusms - 24 Lip 2010, 22:32

i jest......okazalo sie ze mam az (?!) 3 tlumniki ?!?!?! srodkowy....ciut dalej obok zbiornika i na koncu...OMG.....wszystkie mocowania sa ok poza tym na ostatnim tlumniku ktore i tak juz ktos drutem podwiazal , wydech w tamtym miejscu opadl i wykrecil sie wykrecajac cala reszte :P .... na dniach sciagne kolo i popatrze co i jak
kamil8787 - 31 Lip 2010, 22:00

ja też mam taki problem ale ja myślę nad dorobieniem dodatkowego mocowania rury jak mi sie uda to postram sie opisac co i jak
mathieu8909 - 1 Sie 2010, 00:46

karolusms i kamil8787 a może po prostu macie tłumiki z "podruby"? Często tak bywa, że zamienniki z motoryzacyjnego są dupnie dogięte
bakus - 1 Sie 2010, 15:25

mathieu8909 napisał/a:
Często tak bywa, że zamienniki z motoryzacyjnego są dupnie dogięte

Dokładnie, miałem taki problem po kupnie fiestki i rozwiązałem go robiąć na środku dodatkowe mocowanie, a dokładnie na śrubie mocującej bak i po kłopocie:p

Maki - 1 Sie 2010, 17:37

Cytat:
i jest......okazalo sie ze mam az (?!) 3 tlumniki ?!?!?! srodkowy....ciut dalej obok zbiornika i na koncu...OMG.....

Ja też mam 1.1i z 94 roku i ma tylko 2 tłumiki. Coś musiałeś pokręcić z tym trzecim tłumikiem.

eden13 - 19 Sie 2010, 10:57

Ja mam oryginalny tłumik w mojej fiescie i też wisi. Stało się to gdy sciągnąłem go z gum i oparłem na wachaczu gdy go malowalem . Jak go zawiesiłem spowrotem na gumy to już wisiał i teraz też mi co chwile ociera o asfalt. Mój kolega też ma fieste i tez oryginalny wydech i też mu wisi. Naprawił juz to ktoś?
kazio-n - 19 Sie 2010, 11:18

Wisi bo trzeba go od nowa zamocować - na rurze kolektorowej; tam gdzie idą te dwie sprężynowe śruby - robimy tak, podwieszamy katalizator ( jak kto ma ) i ustawiamy kąt, im wyżej tym lepiej, potem łączymy tłumik środkowy do kata - tam często lubi się połączenie luzować i nie ma prawa by wisiał.
q_tarantino - 22 Sie 2010, 13:34

bakus napisał/a:
mathieu8909 napisał/a:
Często tak bywa, że zamienniki z motoryzacyjnego są dupnie dogięte

Dokładnie, miałem taki problem po kupnie fiestki i rozwiązałem go robiąć na środku dodatkowe mocowanie, a dokładnie na śrubie mocującej bak i po kłopocie:p

Miałem podobny problem i jak zasugerowałem mechanikowi coby dorobić na srodku własne mocowanie to odpowiedział że to będzie cholernie hałasować podczas jazdy...

Też proponuje zrobic jak radzi kazio-n i modlic się żeby się samo nieobluzowało na naszych drogach.
Ot tak zaprojektowany samochód...

szuwar - 17 Kwi 2011, 23:39

miałem to samo tłumik wisiał bardzo nisko.
dzisiaj sciagnalem cały układ do rury kolektorowej, zalozylem wszystko od nowa, nowe gumy, nowe obejmy i narazie jest spoko

jackrzec - 18 Kwi 2011, 19:13

eden13 napisał/a:
Naprawił juz to ktoś?
Ja naprawiłem - wymieniłem na nowy i nic nie wisi....
drjanusz - 18 Kwi 2011, 23:41

jackrzec napisał/a:
eden13 napisał/a:
Naprawił juz to ktoś?
Ja naprawiłem - wymieniłem na nowy i nic nie wisi....

Też naprawiałem-poskładane od nowa +ostatni nówka (Walker) i idealnie siedzi przy podłodze(autka) :jupi: