Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem z ogrzewaniem

MiSieKce - 5 Sie 2010, 18:16
Temat postu: [MK3] Problem z ogrzewaniem
Witam. Mam Fiest 1.3 rok 93 w gazie nie mam nawiewu ciepłego powietrza. Chłodne wieje dość mocno natomiast jak przełączę na ciepłe to praktycznie nie wieje wcale i do tego nie jest to ciepłe powietrze...w zimie jest do dość kłopotliwe jeździć w czapce i rękawiczkach skrobiąc jednocześnie szybę z lodu od środka. Nie wiem jak się zabrać za naprawę co może być przyczyną...nagrzewnica zapchana czy może ci od gazu coś pomieszali przy zakładaniu? Proszę o rady.
matrix-1990 - 5 Sie 2010, 19:07

jak tam termostat się czuje?
MiSieKce - 5 Sie 2010, 19:08

termostat sprawdzałem i działa poprawnie
matrix-1990 - 5 Sie 2010, 19:09

w jakim sensie sprawdzałeś? tzn inaczej zapytam, czy silnik się normalnie nagrzewa?
JoeMix - 5 Sie 2010, 19:55

MiSieKce napisał/a:
Chłodne wieje dość mocno natomiast jak przełączę na ciepłe to praktycznie nie wieje wcale
I to jest ciekawe, bo temperatura powietrza nie ma wpływu na jego dmuchanie, nie powinna mieć,,,
bidżej - 5 Sie 2010, 21:21

nagrzewnica pewnie zawalona liściami i syfem - trzeba rozpiąć obudowę nagrzewnicy i wyciągnąć wszystko co na niej leży. na pewno nie zaszkodzi też przepłukanie nagrzewnicy.

omg, trochę dużo "nagrzewnicy" :-P

Rebel - 5 Sie 2010, 21:28

JoeMix napisał/a:
MiSieKce napisał/a:
Chłodne wieje dość mocno natomiast jak przełączę na ciepłe to praktycznie nie wieje wcale
I to jest ciekawe, bo temperatura powietrza nie ma wpływu na jego dmuchanie, nie powinna mieć,,,

U mnie nadmuch jest zepsuty (przed zimą będzie trzeba zrobić) ale regulacja ciepłe/zimne działa, więc jest to chyba nie zależne od siebie (dmuchawa i ogrzewanie)

bidżej - 5 Sie 2010, 21:42

za nadmuch odpowiada (jak sama nazwa wskazuje) dmuchawa, ciepłe/zimne realizowane jest przez klapkę, która puszcza powietrze krótszym (bez nagrzewnicy) albo dłuższym (z nagrzewnicą) kanałem. klapka sterowana jest cięgnem, więc tam ciężko żeby coś się zepsuło :)
BerciQ - 5 Sie 2010, 23:23
Temat postu: Re: Problem z ogrzewaniem
MiSieKce napisał/a:
Witam. Mam Fiest 1.3 rok 93 w gazie nie mam nawiewu ciepłego powietrza. Chłodne wieje dość mocno natomiast jak przełączę na ciepłe to praktycznie nie wieje wcale i do tego nie jest to ciepłe powietrze...w zimie jest do dość kłopotliwe jeździć w czapce i rękawiczkach skrobiąc jednocześnie szybę z lodu od środka. Nie wiem jak się zabrać za naprawę co może być przyczyną...nagrzewnica zapchana czy może ci od gazu coś pomieszali przy zakładaniu? Proszę o rady.

a płyn chłodzący jest? Jak nie ma płynu to nie ma ciepłego nawiewu.

przemo_rsr - 5 Sie 2010, 23:24

w sumie bidżej, ma racje, że liście mogą to powodować, jak ja miałem zapieprzoną liśćmi nagrzewnicę to też kiepsko grzało , czyszczenie pomogło :-)
JoeMix - 6 Sie 2010, 08:52

rwiezel napisał/a:
U mnie nadmuch jest zepsuty
To najpierw napraw dmuchawę a potem się weź czemu leci chłodne, bo bez dmuchawy na zimnym powietrze ma wolny przelot a na ciepłym ma po drodze przeszkody, więc sam nawiew bez wspomagania dmuchawy będzie raczej kiepsko działał lub wręcz wcale...
Rebel - 6 Sie 2010, 12:42

JoeMix, nie pomyliłeś mnie czasem z autorem tematu? :fox:
JoeMix - 6 Sie 2010, 13:11

A kto jest autorem tematu? :9:
elmek13 - 6 Sie 2010, 16:07

JoeMix, a to czasem nie nagrzewnica?
matias - 25 Lis 2010, 00:21

witam, ja zato posiadam od zeszlej zimy firste 1.8diesel z 90r. tez poginalem w niej z czapka i rekawiczkami. ogrzewanie zimne albo po dluzszej jezdzie w aucie moze bylo na tylke ok ze sciagnalem rekawiczki.

mowicie o czyszczeniu nagrzewnicy.
jak to zrobic zeby pol auta nie rozbierac.
a moze warto lepiej wymienic na nowa niz czyscic??
pozdro

MARIUSZ.B - 25 Lis 2010, 08:41

Wszystko jest już napisane na forum, trzeba szukać http://www.fiestaklubpols...ana+nagrzewnicy