|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Mechanika - [MK4] Mocne stuki w silnku ? 

Ryszard Malecki - 16 Wrz 2010,  19:38 Temat postu: [MK4] Mocne stuki w silnku ? Witam serdecznie.

Mam dosyc wielki jak dla mnie problem z ktorym w zaden sposob niepotrafie sobie poradzic a co najgorsze kazdy fachowiec wysuwa inna swoja teze. Moze tutaj na forum znajde wlasciwa odpowiedz.

Podczas zapalania silnika i przekroczeniu 2500 obrotow wydobywa sie ze srodka dosyc slyszalne  metaliczne dzwieki. Podczas zmiany biegow gdy przekroczy w/w obroty rowniez zadzwieczy cos tam w srodku??

Bylem w paru warsztatach samochodowych i kazdy mowil cos innego:

Wal, korbowod, panewki i wszedzie proponowano mi kapitalke silnika od razu   
												 pietrucha24 - 16 Wrz 2010,  20:14
  U mnie w innym aucie kiedyś rozleciała się panewka korbowodu i dźwięk był taki właśnie.

Skutek wymiana wszystkich panewek plus uszczelka. Remontu nie robiłem bo rok wczesniej była generalka:D
												 Ryszard Malecki - 16 Wrz 2010,  20:42
  nurtuje mnie to czy mozna z tym jakos delikatnie jezdzic ? CZY SYTUACJA WYMAGA NATYCHMIASTOWEGO REMONTU

Jeden mechanik doradzil mi nawet aby zmienic olej na mocniejszy tz. z 10W-40 na 15W-40 aby przedluzyc mu troche zywotnosc.
												 matrix-1990 - 16 Wrz 2010,  20:53
  można jezdzić    jeśli coś się sypnęło w silniku prędzej czy później i tak pójdzie cały do remontu, po prostu sypnie się więcej rzeczy ewentualnie i będą większe koszty naprawy albo i nie będzie się już opłacało naprawiać
												 drzeniow - 16 Wrz 2010,  21:52
  stuki a moze to zawory klepią, zacznij od malych napraw. Pojedz na regulacje zaworów lub sam to zrób.
												 Ryszard Malecki - 16 Wrz 2010,  22:13
  Raczej watpie ze zawory ? 

[ Dodano: Czw Wrz 16, 2010 23:15 ]

| pietrucha24 napisał/a: | 	 		  U mnie w innym aucie kiedyś rozleciała się panewka korbowodu i dźwięk był taki właśnie.

Skutek wymiana wszystkich panewek plus uszczelka. Remontu nie robiłem bo rok wczesniej była generalka:D | 	  

Czy podczas awarii panewek tracilo sie cisnienie oleju?

W moim przypadku cisnienie oleju jest ok.
												 drjanusz - 16 Wrz 2010,  23:16
  Ciśnienie nie musi spaść do zera,może być na pograniczu- mierzyłeś ?

Stuki może generować sworzeń w główce korbowodu.

Ja bym z tym nie czekał na rozwój tylko rozbierał i naprawiał skutki moga byc tragiczne-nowy silnik   
												 pietrucha24 - 17 Wrz 2010,  08:14
  Z ciśnieniem było oki, tylko ten niepokojący dźwięk z komory silnika.
												 Ryszard Malecki - 17 Wrz 2010,  10:55

| pietrucha24 napisał/a: | 	 		  | Z ciśnieniem było oki, tylko ten niepokojący dźwięk z komory silnika. | 	  

Dziekuje serdecznie bo to ponoc bardzo wazne. 

[ Dodano: Pią Wrz 17, 2010 12:00 ]

| drjanusz napisał/a: | 	 		  Ciśnienie nie musi spaść do zera,może być na pograniczu- mierzyłeś ?

Stuki może generować sworzeń w główce korbowodu.

Ja bym z tym nie czekał na rozwój tylko rozbierał i naprawiał skutki moga byc tragiczne-nowy silnik    | 	  

Nie mierzylem przyznam szczerze i dlatego pytam    

W bledne kolo ciagle wprowadza mnie jednak za kazdym razem inna diagnoza mechanikow i az 99% z nich od razu proponuje mi u siebie kapitalke silnika    

Tylko jeden jak pisalem wczesniej juz doradzil aby na wstepie i na juz wymienic mu olej na gesciejszy np 15w40 i nadal delikatnie mozna z tym sie poruszac.Ale czy to rowniez jest prawda ?
												 Marcin - 17 Wrz 2010,  14:26
  ...czekaj dłużej, aż w końcu nie będzie czego naprawiać, nowy dół to koszt bodajże 2,5kpln
												 drjanusz - 17 Wrz 2010,  14:51
  Jak będziesz tak gdybał- a będzie to panewka lub sworzeń główki korbowodu to zmiana oleju to leczenie syfa pudrem !

Skrajny scenariusz jest taki że korbowód wywali dziure w bloku silnika i wtedy sobie policzysz koszty że głowa  Ciebie rozboli     no ale wybór jest Twój jak Cię stać to kulaj sie dalej   
												 drzeniow - 17 Wrz 2010,  15:06

| drjanusz napisał/a: | 	 		  | korbowód wywali dziure w bloku silnika  | 	  

Ale bedzie miał noy silnik    to zawsze jakiś plus   
												 drjanusz - 17 Wrz 2010,  16:01
  Nie nowy tylko INNY     I nie wiadomo czy lepszy   
												 Ryszard Malecki - 17 Wrz 2010,  18:21
  Dzis uslyszalem od znajomego ze najprosciej mozna to sprawdzic odkrecajac miske olejowa jak i po opilkach ktore znajdowac sie beda podczas wylewania oleju?
												 drjanusz - 17 Wrz 2010,  19:44
  Zgadza się,ale jak masz małe doświadczenie to za dużo nie zobaczysz   

| 

|