Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK2] Hamulce przednie

JoeMix - 13 Paź 2010, 21:21
Temat postu: [MK2] Hamulce przednie
Czy brak drutu czy sprężyny na zacisku ma jakieś konsekwencje czy coś? Bo na jednym nie miałem, na drugim drut po demontażu nie nadawał się do ponownego montażu,,,

szczepan522 - 13 Paź 2010, 21:49

Druty (pseudo sprężyna) podtrzymują klocki a tym bardziej zacisk żeby klocki nie latały na tarczach to jest tzw zabezpieczenie... ja bym się bez tego nie wychylił na drogę :)
JoeMix - 13 Paź 2010, 21:52

Klocki nie latają bo siedzą w prowadnicach, zacisk też siedzi sztywno na swoich "kołkach",,, a pytam się dlatego ze problemy były z kołem gdzie ten drut był,,,
tadzias - 13 Paź 2010, 21:52

Ściągnąłem kiedyś te druty co podczas dociskania i odpuszczania klocków powodowało ich telepanie. Udało mi się na alledrogo załatwić takie druty za grosze. Lepiej żeby były na swoim miejscu skoro je wymyślili :)
szczepan522 - 13 Paź 2010, 21:56

JoeMix napisał/a:
problemy były z kołem gdzie ten drut był

to weź powiedz jaki to może pomożesz mi w rozwiązaniu mojego problemu...

tak czy owak to jest zabezpieczenie

JoeMix - 13 Paź 2010, 22:15

Problem był taki że koło hamowało dużo słabiej niż to drugie,,, trzeba było mocno kierownice trzymać bo auto ciągało w bok i to mocno,,, zmieniło klocki+tarcze i teraz idzie równo :) a to ze to jest jakieś zabezpieczenie to wiem, o ile z zaciskami z mk1 maiłem dużo do czynienia i wiem że np. spokojnie może nie być dolnego klina, to z mk2 za dużo nie wojowałem,,, drut i jego sposób zapięcie sugeruje mi ze trzyma zacisk równolegle do osi koła,,, to o tyle że rok czasu jednego nie miałem sugeruje ze nie jest jakichś tak super niezbędny :)
Lokmen - 13 Paź 2010, 22:21

Te druty są tylko po to aby kocki "nie dzwoniły" o tarcze - brak drutu niczym poważnym nie grozi poza hałasowaniem klocka o tarczę.
tadzias - 13 Paź 2010, 22:41

Lokmen napisał/a:
Te druty są tylko po to aby kocki "nie dzwoniły" o tarcze - brak drutu niczym poważnym nie grozi poza hałasowaniem klocka o tarczę.

to samo miałem na myśli :)

diodalodz - 14 Paź 2010, 00:59

Lokmen napisał/a:

nie do końca . Druty maja utrzymywać zacisk we właściwej pozycji tak by podczas hamowania nie mogła się ześlizgnąć zewnętrzna część . Bez nich można jeździć ale będzie nie równo zużywać klocki i w rezultacie uszkodzi gumki prowadnic. Sprężyny można kupić w ATZ na tuwima mieli je jakiś czas temu na miejscu .Tylko nie mów że do mk2 bo powiedzą że nie maja . zniszczyłeś sprężynę bo mnie nie posłuchałeś .
Te same zapięcia są też w fiatach punto palio ect . Więc możesz szukać też w AutoSam na ul Przędzelnianej .

Tu masz numer z TRW: PFK214 są po ok 8-10 zł za sztukę zazwyczaj w zestawie .

JoeMix - 14 Paź 2010, 07:57

diodalodz napisał/a:
zniszczyłeś sprężynę bo mnie nie posłuchałeś
Nie, odpijałem u góry, i mi połówka w reku została,,, :| a z drugiej strony wcale nie miałem,,, myślałem żeby wygiąć te 2 kawałki drutu tak by z każdej strony coś założyć, ale nie dało rady :-P