|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK5] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych
jimmy - 6 Lis 2010, 09:19 Temat postu: [MK5] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych Witam...
Jestem świeżak na tym forum...
Chciałem wymienić tarcze i klocki hamulcowe z przodu w Fiescie MK5 1.25 16V.
Nie znam w ogóle tego auta i nie wiem jakie narzędzia będą mi potrzebne...
Konkretnie chodzi mi o łby śrub - jakie są rozmiary do np. prowadników zacisków.
No i jakie jeszcze narzędzia będą potrzebne.
Bardzo proszę o udzielenie mi porady... Ewentualnie proszę mi polecić jakiś zestaw tarcz + klocki do tego modelu.
Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
bidżej - 6 Lis 2010, 16:08
do prowadnic zacisków potrzebujesz imbusa 7 albo torxa 45. poza tym przyda się klucz do kół i być może nasadka 13 do odkręcenia zacisku od zwrotnicy (gdyby Ci to przyszło do głowy, nie pamiętam czy jest konieczne). do tego warto się zaopatrzyć w szczotkę drucianą, pilnik, smar miedziany i benzyna ekstrakcyjna. postępowanie jak tutaj: http://www.fordclubpolska...ana_klockow.pdf
Puff - 6 Lis 2010, 16:11
A robiłeś to już kiedykolwiek w jakimkolwiek aucie? Bo tak mi to wygląda, że niebardzo...
Jeśli nie, to bądź pewny, że zrobisz to dobrze, bo auto bez hamulców to mało wesoła perspektywa...
jimmy - 6 Lis 2010, 17:15
Pufcio napisał/a: | A robiłeś to już kiedykolwiek w jakimkolwiek aucie? Bo tak mi to wygląda, że niebardzo...
Jeśli nie, to bądź pewny, że zrobisz to dobrze, bo auto bez hamulców to mało wesoła perspektywa... |
Nie bój się robiłem to już wiele razy ale nigdy nie w Fordzie... więc stąd moje pytanie...
Dzięki za udzielenie informacji. Pozdrawiam
Puff - 6 Lis 2010, 17:53
jimmy napisał/a: | Nie bój się robiłem to już wiele razy ale nigdy nie w Fordzie |
No to git Nie bierz tego jak obrazę - po prostu trafiali się tu już tacy, co chcieli i geometrię na podwórku pod blokiem robić... stąd przezorność
Zatem powodzenia przy wymianie
jimmy - 6 Lis 2010, 18:48
A jeszcze jedno...
Jakie tam trzeba tarcze i klocki ? Jest jakiś wykaz (spis) do konkretnych modeli jakie tarcze przychodzą ?
To jest fiesta 2001 MK5 1.25 16V
Puff - 6 Lis 2010, 19:23
A z tym to różnie. Nieraz wg specyfikacji, czasami wrzucone to, co akurat było na magazynie. Średnica i czy lite czy wentylowane... to się dowiesz dopiero jak ściągniesz koło i zmierzysz. Nie radzę brać "na wiarę", bo możesz się przejechać... (ja np. z tyłu, bo z tyłu, ale jednak, miałem szczęki do wersji z ABS-em, mimo że moje auto ABS-u nigdy na oczy nie widziało... zwykłe szczęk po prostu nie dałoby się zamontować i musiałem zasuwać od mechanika do sklepu, żeby je wymienić...)
jimmy - 6 Lis 2010, 19:30
Rozumię... czyli najlepiej zmierzyć i się zorientować czy wentylowane czy lite.
Właśnie szukałem po katalogach i faktycznie bardzo różnie to z tym jest...
OK. Dzięki !
Marcinowaty - 6 Lis 2010, 21:46
Osobiście polecam tarcze mikody i klocki firmy tomex z Budzynia
TSRules - 7 Lis 2010, 14:10
Marcinowaty napisał/a: | Osobiście polecam tarcze mikody i klocki firmy tomex z Budzynia |
Ja szukałem ale nie mogłem znaleść niewentylowanych z Mikody a szkoda bo ponoć rzeczywiście dobre są
Stunt_Man - 7 Lis 2010, 14:14
Marcinowaty napisał/a: | Osobiście polecam tarcze mikody i klocki firmy tomex z Budzynia |
tomex? TOMEX?! to już lepiej hamować tłoczkiem niż tomexami
a co do tarcz to możesz równie dobrze TRW kupić
autonaprawa - 8 Gru 2010, 21:12
Z mojego doświadczenia pracy w warsztacie samochodowym nie warto kupować najtańszych klocków. Ja polecam swoim klientom droższe Textary albo równie dobre ale trochę tańsze Breck.
Pozdrawiam
szynszyl - 12 Gru 2010, 20:01
autonaprawa, święta prawda
Dietih - 19 Gru 2010, 00:08
taka mała podpinka pod temat, co by nie zakładać nowego i nie śmiecić na forum
szukam krótkiej/szybkiej odpowiedzi, od osób, które użytkują lub wiedzą coś na temat
- czy klocki ham. Bosch to twarde czy miękkie klocki ? oto jest pytanie.
z góry dzięki za odpo.
pozdro
Marcinowaty - 26 Gru 2010, 15:32
Stunt_Man napisał/a: |
tomex? TOMEX?! to już lepiej hamować tłoczkiem niż tomexami
a co do tarcz to możesz równie dobrze TRW kupić |
Miałeś czy tylko wymyślasz??
Stunt_Man - 26 Gru 2010, 15:59
Marcinowaty napisał/a: |
Miałeś czy tylko wymyślasz?? |
sprzedaje i montuje
|