|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] VSS a ABS
pajewski - 6 Lis 2010, 15:46 Temat postu: [MK4] VSS a ABS Czy czujnik prędkości jest w jakiś sposób zależny od czujników ABS? Komputer diagnostyczny pokazał błąd prawego przedniego czujnika ABS więc jest on do wymiany. Jednocześnie wolne obroty szleją na poziomie 4,5-5 tyś. (ale tylko podczas jazdy).Wysokie obroty nie są efektem wadliwego silniczka krokowego, bo zakładałem trzy inne i bez zmian. Wymieniałem również czujnik prędkości i nic. Natomiast kiedy wypnę go (VSS) z gniazda wszystko jest OK. Wskazywałoby to na uszkodzenie instalacji elektrycznej w obrębie VSS, albo na ścisłą zależność między tymi układami. Czy jeśli wymienię czujnik ABS zniknie również problem z wysokimi obrotami podczas jazdy czy tez nic się nie zmieni i trzeba będzie jeszcze dalej szukać przyczyny? Auto kupiłem z tą usterką więc nie wiem kiedy zaczęły się kłopoty.
bidżej - 6 Lis 2010, 15:58
czujniki ABSu wykrywają poślizg poszczególnych kół, a VSS mierzy prędkość na wyjściu ze skrzyni - jedno z drugim nie ma właściwie nic wspólnego. tak więc wymiana czujnika ABS przywróci Ci działanie ABSu, ale nie pomoże na podwyższone obroty. prawdopodobnie masz po prostu uwalony VSS i tyle - dość częsta przypadłość w MK4...
pajewski - 6 Lis 2010, 16:11
Wymieniałem trzy albo cztery czujniki VSS ( co prawda używane ale niemożliwe aby wszystkie były uszkodzone).
bidżej - 6 Lis 2010, 16:13
więc może obwód VSSa albo sam komp?
pajewski - 6 Lis 2010, 16:23
bidżej znasz kogoś w Radomiu kto pogrzebałby w instalacji żeby znaleźć usterkę?
bidżej - 6 Lis 2010, 16:27
nie mam zielonego pojęcia kto by mógł się tym zająć, prawie nie bywam w Radomiu... poszukaj ludków z Rdm na forum (jest kilku), może coś podpowiedzą.
piranya - 6 Lis 2010, 18:37
Ciekawa jestem jak zakończy się Twój problem z vss-em...,
bo ja od miesiąca jeżdżę z odpiętym...
na razie nic się nie dzieje, autko jeździ normalnie...
wiem, że tak nie powinno być, ale wszystkie inne sposoby zawiodły, a wymiana komputera raczej nie wchodzi w grę... chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł...
pajewski - 6 Lis 2010, 20:25
piranya, jeśli masz taki sam problem to powiedz jakich innych sposobów usunięcia awarii próbowałaś? Jak sprawdzić instalację VSS-a? Szczerze mówiąc ja też jeżdżę z odpiętym VSS-em. Jedyne co zauważyłem to delikatny spadek wolnych obrotów.
MARIUSZ.B - 6 Lis 2010, 20:30
Cpp sprawdzone ?
pajewski - 6 Lis 2010, 20:45
Nie, właśnie czytałem o sposobach reanimacji CPP. Jutro go sprawdzę.
piranya - 6 Lis 2010, 20:55
pierwszy podejrzany - krokowiec - wymieniony na nowy, regularnie czyszczony czyli odpada
drugi podejrzany - cpp - sprawdzony, też ok
diagnostyka komp. nie wykazała błędów...
ale profilaktycznie zrobiony restart...
vss - teoretycznie ok, bo inny podpięty dawał te same objawy...
zaznaczam, że to nie ja sprawdzałam te wszystkie elementy, ale zaprzyjaźniony elektromechanik
i w końcu jedyne, co pozostało, to na stałe odpiąć vss-a...
powiedziano mi, że to może być problem z komputerem, który błędnie interpretuje dane z czujnika prędkości...
pozostaje mi w to wierzyć...
może bardziej doświadczeni w temacie nam pomogą
JoeMix - 7 Lis 2010, 08:23
piranya napisał/a: | może być problem z komputerem, który błędnie interpretuje dane z czujnika prędkości... | Opisany problem jest częsty w mk4 i niestety nikt nie znalazł na niego rozwiązania gdyż zawsze kończy się to odpięciem VSS'a
pajewski - 7 Lis 2010, 11:20
No i chyba nastąpiło samorozwiązanie problemu. Padł akumulator więc do czasu założenia nowego instalacja była bez zasilania (nastąpił reset kompa). Wczoraj podłączyłem nowy akumulator, a dziś wpiąłem VSS-a do gniazda i wszystko jest OK!!! Czyli zamiast z wyciem silnika podjeżdżać do świateł i wk....iać się z każdym wciśnięciem sprzęgła wystarczył reset komputera! Dzięki za wszystkie cenne rady.
piranya - 7 Lis 2010, 12:48
nie chcę być złym prorokiem, ale u mnie to wystarczyło na tydzień
po tygodniu "wycie" powróciło
czego Ci oczywiście nie życzę
pajewski - 9 Lis 2010, 20:48
Minęło kilka dni i jak na razie wszystko w największym porządeczku. Szanuję Wasze doświadczenie więc jeśli może być tak jak twierdzi JoeMix lub piranya (czyli reset kompa przywraca pełnosprawność auta) wymyśliłem taki patencik. Ponieważ codzienne odpinanie akumulatora może być upierdliwe (i codzienne wprowadzanie kodu do radia) więc wystarczy zainstalować proste urządzonko, które po wyłączeniu zapłonu spowoduje odcięcie zasilania w obwodzie komputera. Wtedy praktycznie każde wyjęcie kluczyka ze stacyjki spowoduje reset komputera. Skoro to jedyne lekarstwo na tę przypadłość warto chyba przemyśleć taki sposób.
bidżej - 9 Lis 2010, 20:52
na problemy z VSS to może i pomoże, ale licz się z tym, że komputer za każdym razem pogubi ustawienia i pod dystrybutorem zrobisz oczy jak 5 zł jak spalanie wyjdzie na poziomie 30l/100km...
Marcin - 9 Lis 2010, 21:01
jakoś ominąłem ten temat, ale...
bidżej napisał/a: | prawdopodobnie masz po prostu uwalony VSS i tyle - dość częsta przypadłość w MK4... |
...przypadłością nie jest uszkadzający się Vss, bo jego bardzo ciężko uszkodzić, tylko jakaś idiotyczna procedura zaszyta w kompach, która w pewnych bliżej nieokreślonych warunkach głupieje i obroty szaleją.
JoeMix - 9 Lis 2010, 21:31
Marcin, Dobrze gada,,,
Marcin - 9 Lis 2010, 21:37
sam walczyłem z obrotami i nie doszedłem do rozwiązania, jeździłem jakiś czas z odpiętym vss'em i wiszących obrotów nie było, po zmianie kolektora na 4-2-1 nagle okazało się, że zaczął mi gasnąć, bo za nisko obroty spadały, podpięcie vss'a pomogło i w tej chwili mam względny spokój tzn. albo ~900 albo ~1,1k, a czasami zdarza się więcej, ale pomaga zatrzymanie się i poczekanie aż opadną do ~900.
MARIUSZ.B - 9 Lis 2010, 22:57
Powiem wam, że czasami też potrafią mi się w ten sposób zawiesić obroty. Rzadko się to zdarza, pomaga wyłączenie i ponowne uruchomieni silnika lub kilkukrotne przegazowanie lub samo przechodzi. Ach te fordy
pajewski - 9 Lis 2010, 23:12
A wracając do ABS-u. Czy po wymianie czujnika potrzebne będą jeszcze jakieś procedury z użyciem komputera diagnostycznego?
Marcin - 10 Lis 2010, 16:18
raczej nie, jak komp od abs'u zobaczy, że wszystkie czujniki są na miejscu to będzie działał.
pajewski - 11 Lis 2010, 16:47
bidżej napisał/a: | na problemy z VSS to może i pomoże, ale licz się z tym, że komputer za każdym razem pogubi ustawienia i pod dystrybutorem zrobisz oczy jak 5 zł jak spalanie wyjdzie na poziomie 30l/100km... |
W moim aucie komputer nie ma takich funkcji, więc ten problem mnie nie dotyczy i coraz bardziej podoba mi się pomysł z automatycznym resetem. Nie mogę znaleźć jednak obwodu zasilającego komputer. Czy ktoś wie który bezpiecznik zabezpiecza ten obwód?
JoeMix - 11 Lis 2010, 16:52
pajewski napisał/a: | czyli reset kompa przywraca pełnosprawność auta | To nie jest tak,,, reset kompa powoduje wymazanie z pamięci pewnych ustawień które nie są wprowadzane fabrycznie do ROMu tylko są zależne od podzespołów zainstalowanych w pojeździe i np. stylu jazy,,, lepiej już odpiąć VSS niż na każdym razem kasować ustawienia i czekać aż komputer na żywca będzie się uczył wszystkiego od nowa,,,
pajewski - 11 Lis 2010, 17:14
A dlaczego nie? Chyba resetowanie komputera nie wpłynie w żaden sposób na jego żywotność abo prawidłowość pracy. Jeśli jest to jedyny sposób, ąby przywrócić prawidłowe wolne obroty nie bałbym się takiego rozwiązania. Odpięcie VSS to dość brutalna "naprawa". Przecież on po coś został zainstalowany. Czy jego wyłączenie nie zakłóca pracy np. poduszki powietrznej lub innych istotnych układów?
JoeMix - 11 Lis 2010, 17:37
pajewski napisał/a: | Chyba resetowanie komputera nie wpłynie w żaden sposób na jego żywotność abo prawidłowość pracy. | Problem w tym że po resecie komputer nie pracuje prawidłowo, pewnie czas uczy się pewnych rzeczy i zapisuje je sobie w pamięci, a Ty chcesz mu je na bieżąco kasować,,, pajewski napisał/a: | Odpięcie VSS to dość brutalna "naprawa". Przecież on po coś został zainstalowany. | Owszem, Po odpięciu VSS'a komputer przejdzie w tryb awaryjny, z racji iz jeden z czujników stanie się nieobecny w systemie, parametry pracy silnika zostaną obliczone na podstawie innych czujników, brak danych z VSSa zostanie zignorowany lub zastąpiony danymi wprowadzonymi przez fabrykę do pomięci,,,
bidżej - 11 Lis 2010, 18:42
no, to JoeMix już Ci wytłumaczył. jak chcesz poczytać więcej, to wpisz w google samoadaptacja ecu.
Marcin - 11 Lis 2010, 20:31
JoeMix napisał/a: | pajewski napisał/a:
Odpięcie VSS to dość brutalna "naprawa". Przecież on po coś został zainstalowany.
Owszem, Po odpięciu VSS'a komputer przejdzie w tryb awaryjny, |
nie wiem czy ten stan nazwałbym awaryjnym... jeździłem tak sporo czasu i jakoś nic specjalnego się nie działo...
pajewski napisał/a: | Czy jego wyłączenie nie zakłóca pracy np. poduszki powietrznej lub innych istotnych układów? |
nie ma on połączenia z układem poduszek, jest bezpośrednio podpięty pod kompa, tyle wynika ze schematów.
JoeMix - 11 Lis 2010, 20:40
Marcin napisał/a: | nie wiem czy ten stan nazwałbym awaryjnym... | Każdy stan komputera sterującego inny niż normalny to tryb awaryjny,,, Jak będzie brakować czujnika C to nie będzie praktycznie żadnej różnicy, jak będzie brak czujnika A to będzie większe spalanie, jak siądzie D,E to będzie trochę mulił, jak siądą A,B,C,D,E,F to będziesz jechał max 50km/h przy 25l na 100,,, jak siadzie Z (czujnik położenia wału) to nie odpalisz i będzie kaplica.
Freeman - 11 Lis 2010, 20:44
Jak będziesz co chwila kasował pamięć kompa to fiesta będzie Ci paliła jak lokomotywa.
pajewski - 11 Lis 2010, 23:16
JoeMix napisał/a: | Marcin napisał/a: | nie wiem czy ten stan nazwałbym awaryjnym... | Każdy stan komputera sterującego inny niż normalny to tryb awaryjny,,, Jak będzie brakować czujnika C to nie będzie praktycznie żadnej różnicy, jak będzie brak czujnika A to będzie większe spalanie, jak siądzie D,E to będzie trochę mulił, jak siądą A,B,C,D,E,F to będziesz jechał max 50km/h przy 25l na 100,,, jak siadzie Z (czujnik położenia wału) to nie odpalisz i będzie kaplica. |
Czyli jakl usunę czujnik VSS to silnik będzie pracował w stanie awaryjnym? No właśnie a ja chcę przywrócić normalność jego pracy.
[ Dodano: Czw Lis 11, 2010 23:21 ]
Freeman napisał/a: | Jak będziesz co chwila kasował pamięć kompa to fiesta będzie Ci paliła jak lokomotywa. |
A niby dlaczego? Dobrze, nie mówię, że każde wyłączenie zapłonu zresetuje kompa, ale odłączenie go wieczorem i załączenie rano dlaczego niby miałoby go ogłupić
bidżej - 12 Lis 2010, 00:22
pajewski, tłumaczą Ci przecież przez całą stronę
pełna samoadaptacja trwa kilkanaście cykli pracy silnika, gdzie jeden cykl to start zimnego silnika i dojście do normalnej temperatury pracy. powiedzmy, że w ciągu dnia takich cykli zrobisz 3. jak się mocno postarasz, to może 5. co z tego wynika to już Ci napisali.
pajewski - 12 Lis 2010, 09:45
No, teraz to już kumam. Co prawda jak na razie z obrotami wszystko w porządku, ale Wasze rady są cenne na przyszłość. Dzięki.
|
|