Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Oznaczenie silnika

JolkaiMariusz - 7 Gru 2010, 10:21
Temat postu: [MK3] Oznaczenie silnika
Witam. Mam pytanie w którym miejscu na silniku lub gdzie mogę znaleść 3-literowe oznaczenie (OHV lub CHV) lub coś podobnego. Potrzebuję tego oznaczenia, gdyż chcę kupić miskę olejową i potrzebne jest to oznaczenie. Z góry dziękuję za pomoc.
:głowąwmur:

Rebel - 7 Gru 2010, 10:29

Silnik 1.1 to HCS OHV
bidżej - 7 Gru 2010, 10:29

szukaj:
1. na bloku, pod kolektorem wydechowym,
2. na głowicy:
- pomiędzy króćcami kolektora wydechowego
- na głowicy od strony skrzyni biegów są 2 "schodki", na nich też wybite są numery i oznaczenia

co do Twojego silnika (jeśli taki jak w profilu) to na pewno HCS (OHV), symbol producenta to JxA albo JxB, gdzie zamiast x jest chyba 4? ale za to ręki nie dam, nie pamiętam po prostu...

Pele - 7 Gru 2010, 11:29

Cytat:
- na bloku, pod kolektorem wydechowym ...

... jest pojemność.

bidżej napisał/a:
- na głowicy...

...nic nie ma.

bidżej napisał/a:
- pomiędzy króćcami kolektora wydechowego ...

... jest pojemność.

bidżej napisał/a:
- na głowicy od strony skrzyni biegów są 2 "schodki", na nich też wybite są numery i oznaczenia ...

... jest typ silnik (LUC, LB4) i pod nimi numer silnika (końcówka nr VIN). I nie jest od strony skrzyni tylko od przodu po prawej stronie :-P

bidżej - 7 Gru 2010, 11:35

Pele, 2 ostatnie punkty miały być podpunktami tego "na głowicy", ale coś się poebawszy ze spacjami :-P zaraz poprawię...

w HCSach pomiędzy króćcami kolektora są jeszcze oznaczenia rodzaju głowicy (HC, LC) czy co tam jeszcze.

a pisząc "od strony skrzyni biegów" miałem na myśli raczej koniec głowicy przeciwległy do tego od strony paska napędu osprzętu :)

a w ogóle coś Ty taki czepliwy? ;-))

Pele - 7 Gru 2010, 11:50

Ja nie jestem czepliwy ... po prostu rozwinąłem trochę Twój post żeby JolkaiMariusz 'niezaszukali' się na śmierć wyciągając połowę osprzętu silnika :rotfl:

I pisałem z pamięci na podstawie CVH więc nie wiedziałem o:

bidżej napisał/a:
w HCSach pomiędzy króćcami kolektora są jeszcze oznaczenia rodzaju głowicy (HC, LC) czy co tam jeszcze.

:-P

Rebel - 7 Gru 2010, 22:49

Pele napisał/a:
eby JolkaiMariusz 'niezaszukali' się na śmierć wyciągając połowę osprzętu silnika

Więc wystarczyło zakończyć na tym, że 1.1 to OHV :hihihi:

JolkaiMariusz - 9 Gru 2010, 11:15

Chyba musiałbym faktycznie odkręcić kolektor żebym może tam znalazł, ale zdaję się na wasze odpowiedzi czyli OHV. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. pub2