|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Oznaczenie silnika
JolkaiMariusz - 7 Gru 2010, 10:21 Temat postu: [MK3] Oznaczenie silnika Witam. Mam pytanie w którym miejscu na silniku lub gdzie mogę znaleść 3-literowe oznaczenie (OHV lub CHV) lub coś podobnego. Potrzebuję tego oznaczenia, gdyż chcę kupić miskę olejową i potrzebne jest to oznaczenie. Z góry dziękuję za pomoc.
Rebel - 7 Gru 2010, 10:29
Silnik 1.1 to HCS OHV
bidżej - 7 Gru 2010, 10:29
szukaj:
1. na bloku, pod kolektorem wydechowym,
2. na głowicy:
- pomiędzy króćcami kolektora wydechowego
- na głowicy od strony skrzyni biegów są 2 "schodki", na nich też wybite są numery i oznaczenia
co do Twojego silnika (jeśli taki jak w profilu) to na pewno HCS (OHV), symbol producenta to JxA albo JxB, gdzie zamiast x jest chyba 4? ale za to ręki nie dam, nie pamiętam po prostu...
Pele - 7 Gru 2010, 11:29
Cytat: | - na bloku, pod kolektorem wydechowym ... |
... jest pojemność.
bidżej napisał/a: | - na głowicy... |
...nic nie ma.
bidżej napisał/a: | - pomiędzy króćcami kolektora wydechowego ... |
... jest pojemność.
bidżej napisał/a: | - na głowicy od strony skrzyni biegów są 2 "schodki", na nich też wybite są numery i oznaczenia ... |
... jest typ silnik (LUC, LB4) i pod nimi numer silnika (końcówka nr VIN). I nie jest od strony skrzyni tylko od przodu po prawej stronie
bidżej - 7 Gru 2010, 11:35
Pele, 2 ostatnie punkty miały być podpunktami tego "na głowicy", ale coś się poebawszy ze spacjami zaraz poprawię...
w HCSach pomiędzy króćcami kolektora są jeszcze oznaczenia rodzaju głowicy (HC, LC) czy co tam jeszcze.
a pisząc "od strony skrzyni biegów" miałem na myśli raczej koniec głowicy przeciwległy do tego od strony paska napędu osprzętu
a w ogóle coś Ty taki czepliwy?
Pele - 7 Gru 2010, 11:50
Ja nie jestem czepliwy ... po prostu rozwinąłem trochę Twój post żeby JolkaiMariusz 'niezaszukali' się na śmierć wyciągając połowę osprzętu silnika
I pisałem z pamięci na podstawie CVH więc nie wiedziałem o:
bidżej napisał/a: | w HCSach pomiędzy króćcami kolektora są jeszcze oznaczenia rodzaju głowicy (HC, LC) czy co tam jeszcze. |
Rebel - 7 Gru 2010, 22:49
Pele napisał/a: | eby JolkaiMariusz 'niezaszukali' się na śmierć wyciągając połowę osprzętu silnika |
Więc wystarczyło zakończyć na tym, że 1.1 to OHV
JolkaiMariusz - 9 Gru 2010, 11:15
Chyba musiałbym faktycznie odkręcić kolektor żebym może tam znalazł, ale zdaję się na wasze odpowiedzi czyli OHV. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
|
|