|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] trzecie światło stop
skola - 22 Gru 2010, 16:22 Temat postu: [MK4] trzecie światło stop Tak jak w temacie chciałbym zainstalować trzecie światło stop ale estetycznie bez ciągnięcia kabli przez uszczelkę. z linku : http://fiesta.abla.piwko.pl/mod_elektr/ wynika że można puścić kabel przez niewykorzystany 4 styk. Czy to jest bezpieczne ?? mój pomysł to światło na klapie plus puszczony przez niewykorzystany bolec i wolny styk minus z masy (np. wycieraczki. Pytanie czy styk (nr 4) po dodaniu do niego (lub przez niego) plusa z lampy stopu nie zrobi zwarcia ??? Pozdrawiam
JoeMix - 22 Gru 2010, 16:27
jEŚLI JEST NIEWYKORZYSTANY I IZOLOWANY TO NIE ZROBI, ALE DLA STOPU TO BYM SIĘ POBAWIŁ I PUŚĆ KABLE SŁONIKIEM TAK JAK TE OD SZYBY
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 16:28 ]
Kurde, znowu mi z capsem poszło
Cytat: | można edytować swój post |
skola - 22 Gru 2010, 16:46
czy izolowany to nie wiem, tam na tym styku jest blaszka i chce do niej wlutować kabel, czy wyłącznik światła w bagażniku działa przy jej użyciu czy ona nie jest używana
JoeMix - 22 Gru 2010, 16:53
skola napisał/a: | zy ona nie jest używana | Najlepiej rozebrać i zobaczyć, jak nic nie jest podłączone znaczy wolna jest
skola - 22 Gru 2010, 16:58
No jak na zdjęciach z podłączenia siłownika, ja mam na klapie wolny ten czwarty bolec a w bagażniku jest na nim wyłącznik i nie wiem czy ten wyłacznik używa tej blaszki tylko do nacisku czy przez to przechodzi prąd. Co sądzisz lepsze to rozwiązanie niż przez słonik to puścić ??
szynszyl - 23 Gru 2010, 09:58
skola, zrobisz jak uważasz.
styki w klapie lubią śniedzieć, czasem brak przewodzenia występuje.
ale abla zrobił jak zrobił i pewnie mu działa, bo pewnie czasem przetrze te styki.
sprawdzenie co tam jest nie jest rudne, wystarczy Śrubokręt i sprawdzenie czy i jakie przewody do chodzą do pustego bolca, a potem jak dalej nie wiesz co i jak, wtedy na forum się pyta.
nikt Ci tego nie zrobi na odległość.
przepychanie przez "słonik" to lepsze i pewniejsze rozwiązanie.
|
|