Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] cudowny soadek brania oleju

Maki - 12 Sty 2011, 16:16
Temat postu: [MK3] cudowny soadek brania oleju
Wyjaśnijcie mi jedną rzecz. Moja fiesta spalała od max do min (0,5L) 1100 km. Czyli litr wychodził czyli litr wychodził około 2200km. A dzisiaj sprawdzam olej na jest na min. Więc obliczam i wyszło mi że od max do min przejechałem 1700km. Więc litr spala mi 3400km. Już drugi raz z rzędu tak mi wyszło i z podobnymi wynikami. Czyżby ceramizer który wlałem jakieś 6000km temu zaczął dopiero działać.
Bez - 12 Sty 2011, 16:33

to raczej nie ceramizer a majonez u mnie jak brała jakieś 200 na 1000km to już jeżdżę jakieś 3000km bez dolewki i jest już blisko minimum :D a zawsze leje do pewnego punktu który mam zaznaczony na miarce w połowie
TomQ - 12 Sty 2011, 16:44

Jest to możliwe.
Niektóre oleje zawierają dodatki działające podobnie do ceramizerów.
Jeśli zużycie silnika nie jest zbyt duże i względnie równe, to często można zaobserwować zmniejszenie zużycia oleju i poprawę pracy silnika.

Miałem w Volvince słabą turbinę. Zmieniłem olej z Mobila1 5-50 na VR1 5-50 i zaczęło się. Najpierw turbina zaczęła przepuszczać olej, potem poważny wyciek spod czujnika Halla. Już zacząłem się rozglądać za nową turbiną i zrobiłem uszczelnienie pod czujnikiem, gdy dymienie diametralnie się zmniejszyło. Dziś zero dymienia, a olej pociąga sobie w ilości ok. 1 do 1,3 litra na 12.000 km. Czyli całkiem dobry wynik, jak na 1/4 miliona km przebiegu w dużym, mocno doładowanym silniku.
Nie wiem czy tak zadziałał VR1, czy Ceramizer, który dodałem do poprzedniej zmiany oleju.

Maki - 12 Sty 2011, 17:57

Bez napisał/a:
to raczej nie ceramizer a majonez u mnie jak brała jakieś 200 na 1000km to już jeżdżę jakieś 3000km bez dolewki i jest już blisko minimum :D a zawsze leje do pewnego punktu który mam zaznaczony na miarce w połowie

Majonezu nie mam bo sprawdzam za każdym razem jak kontroluje poziom oleju na miarce.

Rebel - 12 Sty 2011, 18:38

Ja też zauważyłem, że odkąd zrobiło się zimno to bierze o wiele mniej. W lato było to jakieś 0,4l/1000km. Też sądzę, że to m.in. przez majonez :hihihi:
szynszyl - 12 Sty 2011, 20:12

już wiemy, że przez majonez :-P