|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK5] Zegary i kontrolki - problem
Ruzzy - 13 Sty 2011, 23:36 Temat postu: [MK5] Zegary i kontrolki - problem Niedawno kupiłem fiestę mk5 i jest jedna rzecz która nie daje mi spać. Kontrolka abs-u i wspomagania kierownicy zapala sie co jakiś czas (np raz na3 kilometry i gaśnie po 5-10 sekundach). Wraz z wyżej wymienionym świeceniem się kontrolek zerują sie także liczniki, które spadają do zera, potem dochodzą do maksa (niczym w sportowych wozach typu Porsche, Ferrari przy odpalaniu) po czym wracają na pierwotne położenie. Wygląda to jak jakieś zwarcie gdyż w momencie błędu na 1-2 sekundę zapalają mi sie także długie. Tematu podobnego szukałem, nie znalazłem więc piszę, pomocy!
JoeMix - 14 Sty 2011, 07:38
Ruzzy napisał/a: | Wygląda to jak jakieś zwarcie | I jak przez forum ma Ci ktoś pomóc? Miernik w dłoń i do auta,,, u mnie zegary i światła wariują od uwalonego zespolonego,,,
Marcin - 14 Sty 2011, 08:10
sprawdź podłączenie złącza w liczniku, prawdopodobnie ucieka zasilanie lub masa licznika
MARIUSZ.B - 14 Sty 2011, 10:27
Ruzzy napisał/a: | Kontrolka abs-u i wspomagania kierownicy |
Kontrolka wspomagania kierownicy :yyy: Pewnie masz na myśli kontrolkę poślizgu TCS
Ziomek - 14 Sty 2011, 11:59
Jak chce się podglądnąć kody błędów to tak najpierw komp sprawdza wskaźniki- zamykając je (i obrotomierz i prędkościomierz). Może z kompem są jakieś problemy, ale to chyba auto by zgasło w takim momencie.
Marcin - 14 Sty 2011, 14:04
Ziomek napisał/a: | Jak chce się podglądnąć kody błędów to tak najpierw komp sprawdza wskaźniki |
to jest self-test wskaźników, komp nie ma tu nic do tego. Dla mnie jest to chwilowy brak zasilania zegarów, kwestia tylko przyczyny.
Puff - 14 Sty 2011, 22:51
Marcin - takie cuda też się dzieją jak jest zbyt niskie napięcie w instalacji ogólnie - co poniekąd potwierdzałoby, ze jest "dupiate" zasilanie albo masa.
Marcin - 15 Sty 2011, 09:32
Dawid, ale jak jemu to się dzieje podczas jazdy kiedy występuje ładowanie (o ile jest prawidłowe) to takie cyrki nie powinny się dziać.
U mnie za to czasami zdarzy się, że mignie wyświetlacz albo jego podświetlenie, już nie pamiętam dokładnie i w sumie nie wiem czemu tak się dzieję, bo połączenie licznik - instalacja mam w porządku, przerabiałem je jakiś czas temu na porządne złącze zamiast pierwszej kombinacji z przejściówkami do mk4.
Puff - 15 Sty 2011, 12:37
Marcin napisał/a: | Dawid, ale jak jemu to się dzieje podczas jazdy kiedy występuje ładowanie (o ile jest prawidłowe) to takie cyrki nie powinny się dziać. |
A to dlaczego? Przecież budzik jest zasilany jak każda inna część w aucie - nie ma jakichś przywilejów. Jeśli gdzieś wiązka jest uszkodzona i np. zetknie coś do masy czy masa do jakiegoś zasilania, to elektronika głupieje
Marcin - 15 Sty 2011, 16:53
Chodziło tylko o za niskie napięcie, a nie o jego chwilowych brakach, bo tu masz jak najbardziej racje.
Ruzzy - 5 Lut 2011, 00:04
Sorry za odnawianie starego tematu, ale może komuś się przyda na przyszłość, gdyby wystąpił ten sam problem. Więc okazało się, że padł regulator w alternatorze. 17V napięcie, więc cud, że wszystkie żarówki nie poszły ;P. Naprawa 250 zł. Masy zostały sprawdzone...wszystko i było ok... pozdrawiam, Ruzzy.
|
|