| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK4] Wzrost spalania i ubytek p造nu ch這dz帷ego
Binke - 23 Sty 2011, 21:06 Temat postu: [MK4] Wzrost spalania i ubytek p造nu ch這dz帷ego Witam
Od jakiego� czasu (powiedzmy p馧 roku) troch� walcz� ze znacznym wzrostem spalania i jednoczesnym ubytkiem p造nu ch這dz帷ego.
Spalanie wzros這 mi ze 鈔edniej 5,8 l/100 km do oko這 6,5-6,8 l/100 km. Ubytek p造nu nie jest znaczny, ostatnio jak dolewa貫m to wesz這 mo瞠 troch� ponad p馧 litra - max litr.
W tej chwili my郵� 瞠 znowu trzeba by dola� 0,5 l.
Szukaj帷 wyciek闚 p造nu niczego nie stwierdzi貫m, ani przy pompie "wody" ani przy ch這dnicy, przy zbiorniczku te� sucho. W篹e te� suche.
Id帷 za rad� mechanika, 瞠 mo瞠 by� jaki� mikro wyciek kt鏎ego nie zobacz�, zastosowa貫m sodek do uszczelniania takowych nieszczelno軼i - wg mnie bez rezultatu.
W zbiorniczku wyr闚nawczym p造n jest normalnego koloru, bez 郵ad闚 oleju. Na korku oleju te� nie wida� 郵ad闚 "majonezu", w oleju te� nie stwierdzi貫m p造nu, olej normalnej konsystencji i koloru :)
Je瞠li chodzi o kolor dymku to przy odpaleniu zakopci na czarno, natomiast p騧niej jest bia造- jednak nie wiem czy to wina zimna i nierozgrzanego silnika czy uciekaj帷ego p造nu. P騧niej dym znika. Podczas jazdy jak ju� zadymi to raczej na czarno.
Tak wi璚 prosz� wszelkich specjalist闚 i forumowe wr騜ki o jakie� pomys造.
Z tego co wyczyta貫m + do鈍iadczenie z poprzedniej bryki by豚ym sk這nny do szukania nieszczelno軼i w uszczelce pod g這wic�.
Je瞠li macie jakie� pomys造 jak si� upewni� to bardzo prosz� o porady.
Pozdrawiam
.... edit .....
Jeszcze jedn� rzecz dodam, pod dywanikami jest sucho. Tak wi璚 ciekn帷� nagrzewnic� raczej wykluczam.
arecki - 23 Sty 2011, 21:13
uszczelka pod g這wic�
Binke - 23 Sty 2011, 21:19
Czyli tak jak my郵a貫m.
A mam jeszcze jedno pytanie, co przy okazji mo積a zrobi� 瞠by nie robi� roboty dwa razy. W silniku nic nie by這 do tej pory grzebane, przebieg jak na moje oko to jakie� 230 ty� km
|
|