Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Zamarzający zamek bagażnika

alanjamajka - 29 Sty 2011, 20:55
Temat postu: [MK3] Zamarzający zamek bagażnika
Mam problem z zamkiem bagażnika. Wystarczy -1 na dworze i nie da rady przekręcić kluczyka. Żadne odmrażacze nie pomagają. Macie jakiś sposób?
TomQ - 29 Sty 2011, 20:59

Dobrze go rozruszaj psikając WD40, a potem zapuść jakimś smarowidłem do zamków.
Ja nie miałem pod ręką niczego, odpowiedniego. Wymieszałem naftę ze smarem i zapuściłem strzykawką. Działa.

Bezimienny - 29 Sty 2011, 21:06

Polecam WD40, miałem tak z kalpą bagażnika i korkiem wlewu paliwa, po popsikaniu WD40 pomogło.
TomQ - 29 Sty 2011, 21:20

Bezimienny
WD40 jak najbardziej, tylko to jest środek penetrujący, odrdzewiający i wypierający wodę.
Jego działanie smarujące jest słabe i bardzo krótkotrwałe. Dlatego po nim należy zawsze użyć czegoś smarującego.

Bezimienny - 29 Sty 2011, 21:27

Zapomniałem dodac że potem użyłem gunoil'a albo jakos tak, barat używa do wiatrówek.
alanjamajka - 29 Sty 2011, 21:29

Spróbuję WD40. A tego smaru to w dziurkę napchać?
Bezimienny - 29 Sty 2011, 21:31

Jeszcze można od środka trochu psiknąć.
mk4_driver - 29 Sty 2011, 21:34

ostatnio mialem taki sam problem, psikłem troszke wazeliny technicznej i problem z glowy..
TomQ - 29 Sty 2011, 21:48

alanjamajka napisał/a:
A tego smaru to w dziurkę napchać?

Nie wpychaj smaru. On jest za gęsty i nie dojdzie tam gdzie powinien. Za to kluczyk będziesz miał miesiąc wypaprany.
Pisałem wyżej o czymś półpłynnym. Nawet zwykłego oleju silnikowego możesz nabrać do strzykawki i wstrzyknąć.
Inne rozwiązania podpowiedzieli już koledzy. Olej do konserwacji broni jest bardzo dobry. Wazelinę bym czymś rozrzedził, chyba, że ona już jest półpłynna jak w niektórych sprayach.

Najpierw jednak rozruszaj zamek psikając WD40. Dopiero jak będzie płynnie otwierał, a czasem do tego momentu trzeba "powajchować" i godzinę, zapuść coś smarującego.

Generalnie o fistaszkowe zamki trzeba dbać i często im coś dobrego zapuszczać.
Cóż, taka sobie.... konstrukcja.

alanjamajka - 29 Sty 2011, 21:53

Dzięki wszystkim za rady.
drjanusz - 29 Sty 2011, 21:57

TomQ napisał/a:
Pisałem wyżej o czymś półpłynnym. Nawet zwykłego oleju silnikowego możesz nabrać do strzykawki i wstrzyknąć.
Tylko to cho*****wo łapie kurz i po krótkim czasie problem wraca i to nasilony,Smar do broni jak najbardziej,ja stosuje olej do maszyn precyzyjnych(maszyn do szycia) nie łapie kurzu :ok:
jackrzec - 30 Sty 2011, 17:38

drjanusz napisał/a:
ja stosuje olej do maszyn precyzyjnych(maszyn do szycia) nie łapie kurzu
I to jest najlepsze wyjście! Bo w sumie i tak nieprawidłowe, ale ze wszystkich smarowideł dostępnych u nas jest najlepsze. Nie wiem jak w polsce, ale w stanach można kupic specjalny proszek grafitowy razem z odpowiednim aplikatorem przeznaczony do wkładek. On nie wysycha (bo jest suchy), nie łapie wilgoci, a jego ilość jest taka, że nie brudzi kluczyka. Ale u nas ani w niemczech go nie widziałem.
Kristoph - 30 Sty 2011, 23:11

Problem w Polsce może być z aplikatorem aby to ładnie wewnątrz rozprowadzić, jednak proszek grafitowy można dostać. To takie akcesorium malarskie.
bidżej - 16 Mar 2011, 20:43

jackrzec napisał/a:
Nie wiem jak w polsce, ale w stanach można kupic specjalny proszek grafitowy razem z odpowiednim aplikatorem przeznaczony do wkładek
kupiłem coś takiego w Leroy-Merlin, 8 zł za opakowanie :)
mihor - 16 Mar 2011, 23:39

W końcu odkręcenie plastiku klapy, wysunięcie blaszki, odczepienie cięgienka to dużo nie zajmuje. I mamy wkładkę na wierzchu... Tak czy siak wyczyszczenie "syfu" i problem znika.
Ciapek - 23 Mar 2011, 18:59

bidżej napisał/a:
kupiłem coś takiego w Leroy-Merlin

A możesz pokazać jak to wygląda?

bidżej - 23 Mar 2011, 20:36

wpisz w google pressol grafit :)
marian - 24 Mar 2011, 22:56

najlepiej zrobić otwierany el. i problem z głowy :ok:
mihor - 25 Mar 2011, 16:41

Najpierw zamarzał - rozebrałem, naprawiłem.
Potem próbowali się włamać - znowu zima.
Teraz elektryczny bagażnik - po prostu rewelka.
Szczególnie jak podjeżdżam po dzieciaki - same się pakują z bambetlami do bagażnika.
Albo małżonka z wózkiem z zakupami pod marketem.
Ale polecam ten fabryczny, oryginalny - 100 minut zabawy i działa (nawet z kursem po browar).
Doraźnie mnie pomagało wpsikanie płynu do odszraniania, odmrażania szyb.

Freeman - 25 Mar 2011, 16:54

Ja miałem problem z otwieranie bo mi przymarzał. Napsikałem porządnie WD40 w bębenek i spokój. Teraz już mam z pilota otwierany zamek więc się nie przejmuję.