Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - [MK3] Przeróbka 1.4 cvh na 1.6 cvh efi

majdanos - 14 Lut 2011, 23:23
Temat postu: [MK3] Przeróbka 1.4 cvh na 1.6 cvh efi
Witam.Spogladajac ostatnio na moj silnik 1.4 cvh efi na pelnym wtrysku doszedlem do wniosku ze 75 km to dla mnie za malo :2xf: interesuje mnie przerobka tego silnika na 1.6 cvh efi.i teraz kilka pytan:
1.silniki maja taki sam blok(tzn srednice tloka,skok tloka itd.)?
2.podeszla by glowica od 1.6 badz czy glowica z 1.4 jest jaka sama jak w 1.6 tylko trzeba np.zmienic walek?
3.czy nie zmieniając glowic zmiana wtryskow,kolektora,oraz wydechu (bez katalizatora) cos by dala (wiem ze wyciety kat cos tam mocy daje)
4.czy po modyfikacjach z pkt.3 cos jeszcze musialbym cos jeszcze zmieniac ?
5.czy zmiana kompa od silnika 1.6 cos by dala po modyfikacjach z pkt.3 ?

Pytanie dodatkowe czy da sie z silnika 1.4 wykoksic 90-100 kucy powiedzmy za 2000 zl ? :ok:

pozdrawiam kill2

Pele - 14 Lut 2011, 23:26

majdanos napisał/a:
1.silniki maja taki sam blok(tzn srednice tloka,skok tloka itd.)?

1.6 nie może się równać (być takie same jak) 1.4 ...

majdanos napisał/a:
Pytanie dodatkowe czy da sie z silnika 1.4 wykoksic 100 kucy powiedzmy za 2000 zl ?

Za tyle to zrobisz swapa na 1.6 albo i 1.8

majdanos - 14 Lut 2011, 23:34

Chyba te pytanie dodatkowe usune bo bedzie spam o swapa <demonstracja>

Odnosnie pyt.1 gdzies czytalem ze skok jest taki sam tylko srednica tloka jest inna i mozna cylindry przewalkowac ale co ja tam wiem ...

marlas666 - 15 Lut 2011, 15:55

że tak powiem moim zdaniem jest to bez sensu jeżeli masz zmieniać pojemność w 1.4
rozumiem jak chcesz sie troche po bawić to
-musisz zmienić wiązke na xr2i 1.6 cvh wkładasz sobie kolektor wtryski itp wywalasz przepływke i już troche lepiej powinno być
- możesz głowice zmienic bo na 99% z tego co mi wiadomo to chyba pasuje od xr2i 1.6 cvh i juz bedzie lepiej
a co do zmiany pojemności to najpierw zrób to a jak znowu będzie tobie mało to wsadzisz sobie dół silnika od xr2i i tyle i napewno będzie taniej niż bawić sie w zmiane pojemności z 1.4 na 1.6

Pele - 15 Lut 2011, 19:52

marlas666 napisał/a:
i napewno będzie taniej niż bawić sie w zmiane pojemności z 1.4 na 1.6

Przecież Ty opisałeś swap na 1.6 ale na raty ... najpierw wiązka, później kolektor i głowica, a w końcu blok ... to nie lepiej wszystko na raz ??

majdanos napisał/a:
Chyba te pytanie dodatkowe usune bo bedzie spam o swapa

Żaden spam, tylko prosta opinia ...

Jak już chcesz wydawać kasę na tuningi to jedź do Fordona i on Ci doradzi i przerobi, jesteś z Bydgoszczy więc masz blisko :)

MARIUSZ.B - 15 Lut 2011, 20:38

Tu chyba wszystko opisane co i jak. Fiesta była przez jakiś czas u mnie i latało to fajnie http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=21115