Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Nie odpala, rozrusznik ?

sygi1 - 22 Lut 2011, 10:38
Temat postu: [MK4] Nie odpala, rozrusznik ?
Witam

Ostatnio powrócił problem z odpalaniem mojej fiesty MK4. Mianowicie po postoju ( może być nawet 30 minutowy ) przy probie odpalenia kontrolki się zapalają ale oprócz tego żadnej reakcji ze strony silnika. Czasami po paru próbach rozrusznik zakręci a czasami trza pchać ?
Dodam że akumulator jest OK, i temp. powietrza też nie ma tu większego znaczenia bo działo się to również w lecie.
Niestety mechanik nie był w stanie powiedzieć mi co może być nie tak w związku z tym piszę do Was, może ktoś miał podobny problem.

Oczywiście żeby nie było za łatwo problem występuje losowo, i nie znam dnia ani godziny...

Paweł

matrix-1990 - 22 Lut 2011, 11:15

to świetny mechanik. Kontrolki przygasają jak kręcisz?
drzeniow - 22 Lut 2011, 12:43

matrix-1990 napisał/a:
to świetny mechanik. Kontrolki przygasają jak kręcisz?

u mojego koleji jest podobnie,
tylko ze Kontrolki nie przygasają i nie ma reakcji jak sie przekręca kluczyk na rozruch.
Dodam ze czasami jest tak ze przekreca kluczyk a rozrusznik wlacza sie dopiero po 1-2sekundach.
Obstawiałem jakiś przekaźnik. słusznie?

kuba87 - 22 Lut 2011, 12:57

kostka elektryczna stacyjki
właczasz na rozrusz i słychac dzwiek wrzutki?

sygi1 - 22 Lut 2011, 13:33

Dokładnie, u mnie tez kontrolki nie przygasają i czasami rozruch nastepuje po 1 -2 sekundach a czasami wcale, a jeszcze innym razem normalnie
Najgorsze jest to że zupełnie losowo...

Fiesta maniak - 22 Lut 2011, 16:12

Witam. Mam niemal że taki sam problem z fiestą, tyle że w moim przypadku jest to MK3. Zdarza się to losowo, a wygląda to tak... Po włączeniu zapłonu niby wszystko jest w porządku, lecz w momencie przekręcenia kluczyka kontrolki delikatnie przygasają a rozrusznik... milczy. Tylko przy podniesionej masce słychać jak jakiś silniczek zaczyna się kręcić. Wcześniej zdarzało się to rzadko, a dzisiaj od rana nie mogę za nic odpalić fiestuni :głowąwmur: Szukałem informacji na ten temat, ale znalazłem milion pięćset wersji problemu i rozwiązań. Jeśli jest jakaś osoba która miała podobny problem, i udało się go rozwiązać, to będę niezmiernie wdzięczny za podanie konkretnych rozwiązań, bo nie mam już sił...
Pozdrawiam :)

jackrzec - 22 Lut 2011, 16:28

Fiesta maniak, bendiks, a reszty stacyjka (a dokładniej styki w kostce)
matrix-1990 - 22 Lut 2011, 16:28

u tych co przygasają kontrolki bendix i szczotki
Fiesta maniak - 22 Lut 2011, 16:49

Ok panowie, zapaliła (tyle że po konkretnym uderzeniu gumowym młotkiem w rozrusznik) :D Dzięki za pomoc, już umawiam się kiedy mogę oddać rozrusznik do regeneracji.
jackrzec - 22 Lut 2011, 19:03

Fiesta maniak napisał/a:
Dzięki za pomoc, już umawiam się kiedy mogę oddać rozrusznik do regeneracji.
Szkoda kasy, bo zapłacisz 100 zł za robotę + części, a za to kupisz regenerowany z gwarancją... http://moto.allegro.pl/ro...1461098822.html 105 razem z przesyłką. Ja kupiłem i jest git - śmiga już dobre pół roku.
Fiesta maniak - 23 Lut 2011, 18:28

Hmm... Mi koleś zrobił to za 70 zł (części i robocizna).
jackrzec - 23 Lut 2011, 20:05

Fiesta maniak napisał/a:
Hmm... Mi koleś zrobił to za 70 zł (części i robocizna).
No to chwała mu za to. I jak dał gwarancję to tym bardziej... Chyba że tylko szczotki wymienił, bo sam bendiks kosztuje 40-50 zł (oryginalny Bosch), do tego tulejki (ale to groszowe sprawy).
matrix-1990 - 23 Lut 2011, 22:06

Po prostu zależy jak kto chce mieć zrobione. Ostatnio siedziałem w temacie, regenerowane to co jackrzec dawał są tak po 100 zł, nowe zamienniki (chińskie) 200-300 zł, nowe oryginalne to łaa szkoda gadać. Regeneracja kosztuje, ale wiesz jakie części tam lecą i masz pewność jak jest zrobiona ta regeneracja