Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Wystrzelona poduszka kierowcy

agravator - 13 Mar 2011, 21:52
Temat postu: [MK4] Wystrzelona poduszka kierowcy
Witam!
To mój pierwszy post na forum choć śledzę je już dość długo i często znajduje tu pomocne porady.

Kilka dni temu miałem nieprzyjemą przygodę - kolizja z sarną przy 90km/h. Ucierpiały obie lampy, grill, maska, chłodnica i przedni pas wgiął się do wewnątrz.. W momencie zderzenia wystrzeliła też poduszka powietrzna kierowcy(bo chyba tylko ta była). Płyn z chłodnicy uciekł więc trzeba było auto zholować. Blacharkę się wyklepie więc o to się nie martwie.

Największe obawy mam co do airbaga. Czy wystrzelona poduszka odcina zapłon albo powoduje jakieś trwałe zmiany w elektronice silnika? Czy tzreba będzie kasować ustawienia komputerem? Czy da radę pozbyć się zużytej poduchy i zostawić puste miejsce w kierownicy żeby było dobrze?

Serwis raczej nie wchodzi w grę bo pewnie zaśpiewają sobie 1/3 wartości auta.
Jest to Fiesta MK4 rocznik 99', silnik 1.3 http://yfrog.com/b6s6302028lj

pozdro
Marek

kuba87 - 13 Mar 2011, 21:54

poduszkę wystrzeloną wywalasz i po kłopocie a zeby Cie kontrolka nie wkur####
to wyciągnij od nie kontrolkę albo wyciągnij bezpiecznik od poduszek

Mikuś - 13 Mar 2011, 22:05

chyba lepiej kupić poduche, i czujnik poduszki sprawny zamontować i po problemie
Qnik - 13 Mar 2011, 22:06

kup na allegro jakąś używaną poduszkę z taśmą i po kłopocie.
agravator - 13 Mar 2011, 22:15

A jak wygląda, gdzie się znajduje i ile kosztuje czujnik poduszki? Czy trudno byłoby to wymienić?

dzięki za odpowiedzi.

Mikuś - 13 Mar 2011, 22:19

znajduje się zaa poduchą pasażera, od spodu jak popatrzysz to będzie takie pudełeczko trzymające się na kilku śrubkach
Kadzax - 14 Mar 2011, 19:08

Jak wyciągniesz bezpiecznik to poducha będzie się właśnie paliła(kontrolka)
mathieu8909 - 15 Mar 2011, 00:10

Tak jest, posłuchaj rad typu "wywal kontrolkę" itp old . Kiedyś być może przyjdzie czas, że sprzedasz Fiestę, może nawet uprzedzisz nowego właściciela o braku poduszki. On się rozwali, odniesie jakieś obrażenia i narobi ci problemów. Na rynku wtórnym jest tyle samochodów na części, że spokojnie powinieneś znaleźć coś na przekładkę.
TSRules - 15 Mar 2011, 17:05

mathieu8909 napisał/a:
może nawet uprzedzisz nowego właściciela o braku poduszki. On się rozwali, odniesie jakieś obrażenia i narobi ci problemów.

ciekawe jak mu udowodni że brak poduchy był za kadencji poprzednika a nie jego :-)

mathieu8909 - 15 Mar 2011, 18:53

Ale nie zmienia to faktu, że takie zabiegi to partactwo :tyłek: . Coś w stylu złoże to na silikon bo jest tańszy od uszczelki :rotfl:
jackrzec - 15 Mar 2011, 19:29

mathieu8909 napisał/a:
Na rynku wtórnym jest tyle samochodów na części, że spokojnie powinieneś znaleźć coś na przekładkę.
Zgadza się (zresztą sam tak zrobiłem), ale oficjalnie takie działanie jest niezgodne z prawem. Wg prawa nie wolno zakładac poduszki wymontowanej z innego auta. Teoretycznie nie powinny być dostępne, bo każda uprawniona stacja demontażu pojazdów ma obowiązek wystrzelić poduszki jak jeszcze znajdują się w aucie które dostali do złomowania (a nikt inny nie ma prawa demontować pojazdów poza nimi). Ale to jest polska i jest jak jest. W każdym razie lepiej załozyć używke taką jak ma być niż zaślepkę (albo sklejać silikonem)
LukaszW - 17 Mar 2011, 22:21

Podczepie się pod temat, poprzedni właściciel wystrzelił oby dwie poduchy, nie informował mnie dopóki nie zapytałem czemu odchodzi zaślepka od poduchy pasażera;) Ale nie o tym,

Też się zastanawiałem nad kupnem z innych aut ale czy to jest bezpieczne? Jak sprawdzić czy to tylko poducha walneła, czy czujnik czy cokolwiek?

jackrzec - 18 Mar 2011, 07:53

LukaszW napisał/a:
Jak sprawdzić czy to tylko poducha walneła, czy czujnik czy cokolwiek?
Jak wymienisz poduszki, to zobacz jak kontrolka się zachowuje. Jeśli będzie świecić ciągle, tzn że sterownik sobie zapisał w pamięci CRASH i domaga się wymiany, jeśli zgaśnie (w co wątpię) to będzie wszystko ok. Co do bezpieczeństwa, to bez obawy, musisz się stosować do podstawowych zasad i tyle.
Maki - 18 Mar 2011, 18:35

Cytat:
ciekawe jak mu udowodni że brak poduchy był za kadencji poprzednika a nie jego :-)

A jeśli nawet mu udowodni to co z tego. Powie się "Zapomniałem panu powiedzieć" albo lepiej "Specjalnie nie powiedziałem bo by nie kupił pan auta"