Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Problemy z porannym uruchomieniem silnika

grzestsw - 29 Mar 2011, 13:41
Temat postu: [MK6] Problemy z porannym uruchomieniem silnika
hej, przenosze dyskusje z tematu: http://www.fiestaklubpols...80bc8e12#570952

problem: rano, jak jest zimno i wilgotno dwa razy (na 3 dni) zdarzylo mi sie ze po przekreceniu kluczyka w stacyjce ...silnik nie zakrecil. Tzn slychac bylo ze cos sie kreci ale jakby sie cos tylko slizgalo. Po przekreceniu kluczyku drugi raz auto ladnie zapalilo. Problem pojawia sie tylko rano.

JoeMix - 29 Mar 2011, 13:46

grzestsw napisał/a:
Tzn slychac bylo ze cos sie kreci
Coś jak silnik elektryczny na wysokich obrotach,,,
bojarek - 29 Mar 2011, 13:53

...czyli rozrusznik z niedziałającym bendixem?
Freeman - 29 Mar 2011, 14:09

Ewentualnie jeszcze elektromagnes nie wysuwa bendixa i tylko załącza wirnik rozrusznika.

Jak próbujesz odpalić to słychać takie stuknięcie?

grzestsw - 29 Mar 2011, 14:24

bardziej wlasnie jak silnik elektryczny na wysokich obrotach...

stukniecia nie przypominam sobie ale moze nei zwrocilem uwagi. swoja droga macie pomysl dlaczego zawsze rano to sie dzieje- wplyw na to ma ze dawno nie byl uruchomiony (przez noc) czy temperatura?

Freeman - 29 Mar 2011, 14:36

grzestsw napisał/a:
woja droga macie pomysl dlaczego zawsze rano to sie dzieje-
wilgoć?
jackrzec - 29 Mar 2011, 19:29

Freeman napisał/a:
Ewentualnie jeszcze elektromagnes nie wysuwa bendixa i tylko załącza wirnik rozrusznika.
To raczej nie możliwe, bo dopiero gdy elektromagnes się wysunie, to zwiera styki - nie na odwrót.
grzestsw - 29 Mar 2011, 21:05

czyli zakupic bendix i na poczatek go wymienic?

[ Dodano: Pon Kwi 04, 2011 13:12 ]
dziwna rzecz...zadzownilem do salonu forda i powiedziano mi ze nie ma takiej czesci jak bendix. wymienia sie cale rozruszniki za ok 1200 pln!:)

[ Dodano: Pon Kwi 04, 2011 15:01 ]
no i tak szukam calego rozrusznika i to jest jakas masakra. nowy z forda kosztuje 1051 pln! a z uzywek nikt nie jest w stanie mi zagwarantowac ze to bedzie dzialac. macie jakis sprawdzony sposob albo ew wiecie jak sie dowiedziec czy dany rozrusznik bedzie pasowal do mojego samochodu?

np. znalazlem taka aukcje: http://allegro.pl/ford-fi...1523376297.html . co myslicie?

ps. temat wyciagniecia rozrusznika nie wchodzi teraz w gre;/