|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] 1.1i Duszenie na obrotach
safin - 1 Maj 2011, 13:07 Temat postu: [MK3] 1.1i Duszenie na obrotach Mam problem z moją fieściną, problem występuje na rozgrzanym silniku, na zimnym nie jest to odczuwalne. Jadąc na jednym gazie, obojętnie na jakim biegu silnik zaczyna 'buuuczeć' a nie ciągnie, po chwili problem ustępuje i czuć jak zaczyna znowu przyśpieszać...
filtr powietrza założyłem nowy, sonda L została wyczyszczona, map sensor podmieniony z fiesty kumpla i problem nadal nie ustaję...
Proszę o pomoc
Stunt_Man - 1 Maj 2011, 13:18
jak często sie to dzieje?
safin - 1 Maj 2011, 13:39
od kilku dni mam ten problem, czasami gdy jeździłem na oparach i na zakrętach było podobne zjawisko, teraz zalałem ponad pół zbiornika i problem nie ustał.
drzeniow - 1 Maj 2011, 14:09
safin napisał/a: | od kilku dni mam ten problem, czasami gdy jeździłem na oparach i na zakrętach było podobne zjawisko, teraz zalałem ponad pół zbiornika i problem nie ustał. |
może syf z baku zaciągnął, czesto tak bywa jak sie dojezdza bak do końca, wymien filtr paliwa.
Stunt_Man - 1 Maj 2011, 14:31
drzeniow napisał/a: | może syf z baku zaciągnął |
i co tylko na ciepłym go zatyka? poza tym to bujda że pompa zasysa syf z dna gdy jeździmy do rezerwy
matrix-1990 - 1 Maj 2011, 16:48
no a cpp?
safin - 1 Maj 2011, 19:22
CPP'ka jeszcze nie sprawdzałem, nigdy wcześniej nie miałem z nim jakiś problemów...
Kristoph - 1 Maj 2011, 22:51
Ja miałem podobnie. Fiesta w LPG. Wymieniałem po kolei:
1.Filtr paliwa (praktycznie żadnej poprawy nie było)
2. Pompa paliwa bo śmigałem na małych ilościach paliwa w baku (minimalna różnica - stara pompa była i zasyfiony "filterek" wewn baku )
3. CPP (jak już dostałem od Ciebie taki z inną końcówką to poprawa znaczna)
Po tym wszystkim poprawa zachowania się silnika zasilanego PB95 na obrotach jest wg mnie w normie Poprawiła się też dynamika powyżej 90-100km\h (tzn da się śmiało więcej ) I tak teraz zostałem po tych wymianach z całkiem dobrą pompą paliwa, niezasyfionym filtrem paliwa i dwoma cpp ze standardową wtyczką Mam na zapas.
P.S Ten co kupiłem od Ciebie okazał się być najlepszym bo nie usiałem się bawić z końcówkami.
safin - 1 Maj 2011, 23:12
Czyli mówisz że jedynym słusznym rozwiązaniem będzie czyszczenie albo ewentualna wymiana CPP? no tak trzeba będzie pewnie zrobić
JoeMix - 2 Maj 2011, 08:12
Stunt_Man napisał/a: | poza tym to bujda że pompa zasysa syf z dna gdy jeździmy do rezerwy | Skąd,,, jak jeździsz normalnie to syf w zbiorniku wcale nie "chlupie się" z paliwem, tylko grzecznie leży na dnie,,,
safin, jak Ci zacznie buczeć to go rozsprzęglij i zobacz czy wjedzie na obroty,,,
safin - 2 Maj 2011, 08:38
On po kilku sekundach wchodzi na obroty, tylko co jakiś czas tak się dławi i strasznie jest to denerwujące podczas jazdy.
Rebel - 2 Maj 2011, 09:25
safin napisał/a: | sonda L została wyczyszczona |
...a sprawdzałeś czy sprawna?
safin - 2 Maj 2011, 09:59
Powinna być sprawna, wyciągnęłem CPP i sprawdzałem go i tak to wygląda:
- na przewodach czerwony-zielony w pozycji neutralnej: 5,64kΩ, przy max wychyleniu: 1,41Ω
-przewód czerw-zółty 1,46kΩ, max 5,78kΩ
Rebel - 2 Maj 2011, 11:08
safin napisał/a: | Powinna być sprawna |
Musisz to wiedzieć na pewno, żeby wykluczyć sonde.
safin napisał/a: | - na przewodach czerwony-zielony w pozycji neutralnej: 5,64kΩ, przy max wychyleniu: 1,41Ω
-przewód czerw-zółty 1,46kΩ, max 5,78kΩ |
Jeżeli przy zmianie położenia 'dźwigienki' opór płynnie się zmienia to jest ok.
JoeMix - 2 Maj 2011, 11:20
safin napisał/a: | sonda L została wyczyszczona | Sory za głupie pytanie,,, ale jak się to robi? Bo z tego co wiem to sonda dość delikatna jest i siedzi w metalowej obudowie z dziurkami przez które wchodzą i wychodzą spaliny,,, czyścimy to szczotką drucianą wsypując syf do środka (czyli czyścimy obudowę brudząc sondę) czy w jakiś inny sposób nie niszcząc sondy?
safin - 26 Maj 2011, 22:44
Wydaje mi się że doszedłem do przyczyny problemów
Obstawiam że pompka paliwa jest padnięta, zatankowałem 30l benzyny i problem ustał, jeździłem i jak w baku było +-5l (czyli rezerwa) problem znów powraca
Jeszcze takie pytanie, czy pompka mogła by się jakoś rozszczelnić? albo przekrzywić w baku?
JoeMix - 27 Maj 2011, 09:42
Pompa paliwa jest chłodzona paliwem w którym jest zanurzona, poniekąd również tym które pompuje,,, jak w zbiorniku dłuższy czas utrzymuje się stan rezerwy to zwyczajnie może ją szlag trafić,,, po drugie jak paliwa jest mało to co chwile w układzie jest powietrze,,,
safin - 27 Maj 2011, 10:57
Czyli jednym słowem wymiana :p
A dojde do po pompki od góry? tzn, po podniesieniu tylnej kanapy?
JoeMix - 27 Maj 2011, 11:14
Jak sobie dziurę w blasze wytniesz to tak,,,
|
|