|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Podłączenie elektrycznych szyb
devill1991 - 8 Cze 2011, 19:35 Temat postu: [MK3] Podłączenie elektrycznych szyb Kupułem kolejną xrke, troszkę ubogą ale tu nie o tym. I taki mam problem. Z pozostałości po tamtej mam te kostki (trąbki) co się w drzwiach łączą do el szyb. I pytanie takie. Jak mam mniej więcej połączyć te kable żeby działały szyby. Gdzie na kostce jest podświetlenie, sterowanie itd bo chce przełożyć a nie ogarniam a wiecie że najlepsze metoda przynosząca ogromną satysfakcje to jest metoda "zrób se sam". Proszę o pomoc!
jackrzec - 9 Cze 2011, 08:33
wieczorem ci dam rozpiskę
devill1991 - 9 Cze 2011, 19:50
byłbym wdzięczny. czekam z niecierpliwością.
m4gz - 11 Lis 2012, 15:16
chciałbym odświeżyć temat ponieważ również mam problem z szybami i prowadnicami i potrzebował bym jakiś fajny schemacik, który rozjaśni mi co i jak działa w tych drzwiach. poza tym byłbym bardzo wdzięczny za opis jak rozłożyć przycisk do szyb elektrycznych w celu przeczyszczenia (jeden nie klika przy wciskaniu). Wszystko dotyczy forda fiesty mk3,5 95 r.
Dziekuje i pozdrawiam
kuba87 - 11 Lis 2012, 15:25
jak nie klika to umarł. trzeba mieć działający. jeśli będziesz miał wszystkie przełączniki działające to szyba będzie się opuszczać i podnosić. czyszczenie nic niie da niestety.
m4gz - 11 Lis 2012, 15:33
A jeżeli mam 2 działające przyciski i jeden wsadzę ze strony pasażera a drugi ze strony kierowcy - oby 2 do przewodów od szyby pasażera to szyba pasażera powinna się otwierać?
kuba87 - 11 Lis 2012, 15:38
jeśli do wtyczek szyby pasażera włożysz dwa działające przyciski teoretycznie powinna otwierać się.
m4gz - 11 Lis 2012, 15:56
Za moment to sprawdzę. Pozostała jeszcze kwestia opuszczania szyby od strony kierowcy. Po opuszczeniu od razu się delikatnie przesuwa. Kiedy jest otwarta do połowy to do góry idzie już z pewnym oporem(conajmniej o połowe wolniej) i rysuje się od strony słupka (środkowej częsci auta). Powodem mogą być obluzowane prowadnice czy coś innego? Jeżeli to prowadnice to w jaki sposób się do nich dostać (oczywiście po zdjęciu boków z drzwi) i jak je odpowiednio ustawić? jest jakiś sposób czy metoda prób i błedów?
kuba87 - 11 Lis 2012, 16:00
musisz wyczyścić szyby i prowadnice od nich, zdejmiesz boczek i będziesz widział od razy bo jeśli były w fabryce załozone to są przynitowane. jeśli po wyczyszczeniu i nasmarowaniu mechanizmu nadal będzie miała opory to musisz przegiąć ramę szyby do srodka auta lub na zewnątrz auta.
m4gz - 11 Lis 2012, 16:27
Po podłączeniu tych dwóch sprawnych przełączników do okna pasażera okazało się, że szyba ani z jednego ani z drugiego nawet nie drgnie, natomiast w samochodzie przygaszają się wszystkie światła, więc obciążenie na elektrykę jakieś jest tylko szyba się nie rusza tak jak by była zblokowana albo jakiś silniczek nie działał. Jakieś pomysły koledzy?
kuba87 - 11 Lis 2012, 16:33
wyciągnij podnośniki i wyczyść
m4gz - 11 Lis 2012, 17:00
Jeszcze takie pytanko odnośnie czyszczenia i smarowania prowadnic i całego mechanizmu...czym najlepiej nasmarować, są jakieś specjalne preparaty?
kuba87 - 11 Lis 2012, 17:03
"biały smar" w spreju
|
|