Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [Inny] Fiat 125 - jak wyjąć alternator z komory silnika ?

PINISLAV - 7 Lip 2011, 00:51
Temat postu: [Inny] Fiat 125 - jak wyjąć alternator z komory silnika ?
Witam
Jak w temacie ,mialem problem z duzym fiatem(1985 silnik poloneza skrzynia 5) nie mogłem go odpalić wiec zabrałem sie za regeneracje aparatu zapłonowego(aparat przerywaczowy bez regulatora podcisnieniowego).Po regeneracji nic sie nie zmienilo fiat nadal nie odpalał(nie było iskry(cewka sprawdzana miernikiem wszystko wydaje sie w normie)) ,wiec sie wkurzyłem i zabrałem sie za rozbieranie osprzetu elektrycznego.Rozrusznik odkręciłem i wyjołem z wielkim trudem(krecił z trudem).
Alternator odkrecilem wyciagnolem długa srube ale za cholere nie moge go prezcisnac miedzy kolektorem wyl a pompa wody po prostu brakuje 1cm.Moze ktos wie jak go wydobyc z samochodu.

Parzych - 7 Lip 2011, 03:01

PINISLAV napisał/a:
ale za cholere nie moge go prezcisnac miedzy kolektorem wyl a pompa wody po prostu brakuje 1cm
Mógłbyś napisać to PO POLSKU :?: C o to jest wyl :?:
trzeci - 7 Lip 2011, 05:00

Kolektor wylotowy, Jacku :)
luki - 7 Lip 2011, 08:49

z tego co pamiętam jak masz silnik poloneza to jest problem, bo musi się chłodnice wyjąć
PINISLAV - 7 Lip 2011, 09:41

Z tą chłodnicą to nie jest żart??
Jeżeli nie to pogratulować inżynierom fiata.Zeby wyciagnać jedna cześć to trzeba demontować 2 i jeszcze zainwestować w płyny eksploatacyjne:(.

Przy demontażu i rozbiórce automatu rozrusznika urwałem kabel od uzwojenia .Czy da rade to jakoś naprawić czy trzeba kupować nowy.

Marcinowaty - 9 Lip 2011, 20:01

PINISLAV napisał/a:
inżynierom fiata

Chyba FSO

kuba87 - 9 Lip 2011, 20:04

Marcinowaty napisał/a:
PINISLAV napisał/a:
inżynierom fiata

Chyba FSO

fiat 125 to jest włoska konstrukcja gy
przez FSO tylko zmodernizowana