Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Pisk przy ruszaniu pod góre

tasek30 - 25 Wrz 2011, 10:30
Temat postu: [MK4] Pisk przy ruszaniu pod góre
Witam ostatnio zaobserwowałem , że jak ruszam pod górę na przykład z ręcznego to przez sekundę psiknie , tak jak by coś slizagało i zazwyczaj tylko wtedy jak chce szybko ruszyć czasami przy szybkiej zmianie biegów jest podobnie .Jak spokojnie i wolno zmieniam to jest oki.Wiecie może co mi się powoli kończy?:)
JoeMix - 25 Wrz 2011, 10:44

Sprzegło,,,
tasek30 - 25 Wrz 2011, 10:54

,ale biegi zmieniają mi się bez problemu
Stunt_Man - 25 Wrz 2011, 10:59

pasek?
Puff - 25 Wrz 2011, 12:02

tasek30 napisał/a:
,ale biegi zmieniają mi się bez problemu

Ja też u siebie zmieniam bez problemu, a sprzęgło pomału zaczyna ślizgać. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Zmieniać biegów się nie da jak wysprzęglik padnie, a nie sprzęgło.

Powiedz co się dzieje jak dokręcasz do obrotów maksymalnej mocy i wbijesz bardzo szybko wyższy bieg, strzelając ze sprzęgła - czy obroty rosną, a prędkość wzrasta dopiero po chwili?

A może prędkość rośnie, ale obroty trzymają się na względnie stałym poziomie?

Detale, detale :) Bez tego nie ma jak pomóc.

vegetagt - 25 Wrz 2011, 12:55

mi sprzęgło piszczało przy ruszaniu pod góre w 2-3 osoby, rzadziej w jedną. Biegi też przeważnie bez problemu sie zmienialo i sie nie slizgalo :) Za to jak sie rusząło dłużej na półsprzęgle, to czuć było smrodek i po zdjęciu tarczy zobaczylem odbarwienia.
tasek30 - 25 Wrz 2011, 12:56

cze , właśnie wróciłem z przejażdżki kręciłem fofika do 4 tyś i zmieniałem poszczególne biegi i obroty rosły na poszczególnych biegach i auto przyspieszało , pisk pojawiał się tylko przy gwałtownym ruszaniu z jedynki
JoeMix - 25 Wrz 2011, 12:56

tasek30 napisał/a:
ale biegi zmieniają mi się bez problemu
Bo nie ma problemu z rozsprzegleniem tylko ze zesprzegleniem (ślizga się)