Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Moduł zapłonu ?

iglak13 - 1 Paź 2011, 18:26
Temat postu: [MK3] Moduł zapłonu ?
Witam.Miałem taką przygodą.Mianowicie nie działa mi wskaźnik paliwa i nie wiedziałem ile mam paliwa.Jadę i nagle auto zaczeło szarpać i zgasł.Pojechałem po benzynę dolałem i rozrusznik kręci ale niestety autko nie odpala.Na popych i na linke tez nie odpalil.Zawiozlem go do mechanika on po 2 dniach stwierdził iż to moduł zapłonu.Czy jest możliwe że podczas jazdy walnął mi moduł zapłonu?I jak naprawić wskaźnik paliwa?Z góry dziękuje za pomoc
diodalodz - 1 Paź 2011, 19:07

Zobacz czy jest iskra. Zdejmij jeden przewód Wysokiego napięcia ze świecy , pożycz używaną świecę wsadź i poproś kogoś by pokręcił rozrusznikiem. Jeśli iskra będzie to nie moduł .
Sam moduł siadał rzadko, praktycznie wcale :)

iglak13 - 1 Paź 2011, 20:09

znaczy się ja nie umiem tego zrobić,dałem w rtęce elektryka.Ja tylko się zapytałem bo mi się coś w to wierzyć nie chce że do wymiany jesty moduł.Bo moduł jest tylko potrzebny do odpalania,a jak jechałem to auto zgasło i wtedy koniec:/
diodalodz - 1 Paź 2011, 21:05

moduł jest potrzebny cały czas gdy pracuje silnik. Odpowiada za przetworzenie sygnału z czujnika położenia wału na sygnał do wysterowania tranzystorów mocy które sterują cewkami zapłonowymi. Daje ponadto sygnał do sterownika wtrysku o prędkości obrotowej silnika w zamian otrzymuje informację o obciążeniu silnika. O ile masz EDIS
Jeśli masz gaźnik i ESC to moduł nie daje info do kompa bo jej niema a info o obciążeniu silnika generuje sobie sam bo bada podciśnienie w kolektorze .

iglak13 - 1 Paź 2011, 21:28

aha to już rozumiem czyli mogło mi to walnąć:/
A co z wskaźnikiem paliwa?kurcze chociaż zeby rezerwa mi się swiecila ale nic niestety da sie to jakos zrobic

diodalodz - 1 Paź 2011, 21:53

W MK3 nie ma kontrolki rezerwy. Jeśli wstawiłeś auto do elektryka to ogarnie temat wskaźnika w MIG
iglak13 - 2 Paź 2011, 09:05

jak nie ma kontrolki rezerwy jak ja mam?:)
Peedro - 2 Paź 2011, 10:14

iglak13 napisał/a:

Nie masz. Mk3 nie ma kontrolki rezerwy. Poza tym nawet działający wskaźnik jest mało precyzyjny i proponuje zerowanie licznika dziennego km po każdym tankowaniu, podstawienie sobie wartości np. 10l/100km i tankować po przejechaniu takiej ilości kilometrów ile zatankowałeś. Ja tak robię i od 4 lat zero problemów, i wiem że mi nigdy nie braknie, lepiej mieć więcej niż wcale.

jackrzec - 3 Paź 2011, 08:35

iglak13 napisał/a:
Peedro napisał/a:
Nie masz.

Ja też mam ;) (z tym że mam zegary od mk5...)

iglak13 - 3 Paź 2011, 10:45

aha okey.
A wiecie może jak ten wskaźnik zrobić?

JoeMix - 3 Paź 2011, 12:26

A co tam chcesz robić, jak jest popsuty wskaźnik to się zakłada nowy, nie popsuty,,,
iglak13 - 4 Paź 2011, 22:36

skad mam wiedziec ze wskaznik a nie np.pływak jest uszkodzony?
JoeMix - 4 Paź 2011, 22:49

Zapytałeś o wskaźnik a nie o pływak, więc wskaźnik jest raczej nienaprawialny,,, i trzeba wymienić,,,
diodalodz - 5 Paź 2011, 19:01

Iglak auto ci miał naprawiać elektryk. Jeśli tego nie robi to zmienimy front rozmowy na merytoryczną. Ciężko Cię zrozumieć .