Forum FiestaKlubPolska -

Porady eksploatacyjne - [Ogólny] Ilość płynu do wspomagania

kadet1212 - 19 Lis 2011, 21:46
Temat postu: [Ogólny] Ilość płynu do wspomagania
hej mam pytanie. kiedy powinno sie mierzyc ilosc plynu wspomagania. przed odpaleniem po nocy czy po przejechaniu pewnego dystansu we fiescie mk6. ogolnie mam poziom ponizej minimum po nocy, a jak sie nim troche przejade to jest mniej wiecej po srodku. Powinienem go dolac?? czy raczej olac :)
Stunt_Man - 19 Lis 2011, 21:59

na ciepłym zawsze jest więcej
więc na ciepłym uzupełnij do max

u mnie na podziałce jest max cold i max hot
nie wiem jak w fieście ale na logike należy dolać do max gdy jest ciepły :-P

JoeMix - 19 Lis 2011, 22:31

Stunt_Man napisał/a:
na logike należy dolać do max gdy jest ciepły
na logikę to sobie można, część płynów sprawdza się na zimno inne na gorąco, jedna na wyłączonym a inne na pracującym silniku,,, tu nie ma miejsca na logikę tylko na instrukcje obsługi,,, trzeba sprawdzić tam jak sprawdzać w aucie,,, bo może być tak ze na zimnym może być MAX i podczas pracy wychudzić daleko za ta podziałkę (jak np. z układem chłodzenia)
Parzych - 20 Lis 2011, 03:02

Ja proponuję, coby na zimnym było na min. a na ciepłym mieć w zadnicy... I pewnie tak podaje fabryka... JoeMix, podaj przykład jakie sprawdza się na ciepło... :9:
Stunt_Man - 20 Lis 2011, 08:14

Parzych napisał/a:
Ja proponuję, coby na zimnym było na min. a na ciepłym mieć w zadnicy... I pewnie tak podaje fabryka... JoeMix, podaj przykład jakie sprawdza się na ciepło... :9:

u mnie w czerwonym heblu sprawdza sie poziom płynu w chłodnicy oraz płynu we wspomaganiu na ciepło

JoeMix, ale jak doleje na max przy ciepłym to na zimnym spadnie gdzieś do połowy a jak sie znowu zagrzeje to bedzie znowu max... proste.

JoeMix - 20 Lis 2011, 09:17

Parzych napisał/a:
JoeMix, podaj przykład jakie sprawdza się na ciepło... :9:
Olej w automatycznej skrzyni biegów: Temp oleju 60-80 st. pracujący na biegu jałowym silnik,,, (fakt że to jako jedyne mi na myśl przychodzi :P )
Parzych - 20 Lis 2011, 14:48

Dobra, nie wszystko się sprawdza na zimnym, macie rację, ale od każdej reguły są wyjątki...
jackrzec - 30 Lis 2011, 20:08

U mnie w mk3 na zbiorniczku są dwa poziomy max. Max Hot i Max Cold - Min jest jeden. Czyli mozna sprawdzać i na ciepłym i na zimnym (różnica między oboma "maxami" to jakiś centymetr na zbiorniczku).