Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [MK3] Problem z LPG, dziwne obroty

marek_199301 - 21 Lis 2011, 22:26
Temat postu: [MK3] Problem z LPG, dziwne obroty
Mam problem z obrotami na lpg. Silnik 1,1 na mono wtrysku z instalacja lovato 1 gen. Problem polega na tym że gdy odpalę auto obroty są na około 1000obr/min, po przejechaniu kilkuset metrów i zatrzymaniu obroty utrzymują się około na 1500-2000obr/min. Jak wcisnę hamulec i puszce powoli sprzęgło i zduszę silnik obroty utrzymują się znowu na około 1000obr/min. Przy następnym zatrzymaniu sytuacja się powtarza, bez znaczenia czy silnik ciepły czy zimny. Spalanie utrzymuje się teraz na poziomie 11-12l, a przed ta usterką spalała 8-9l. Dodam że nam zepsuty czujnik położenia przepustnicy. Liczę na waszą pomoc.
JoeMix - 21 Lis 2011, 22:33

marek_199301 napisał/a:
Dodam że nam zepsuty czujnik położenia przepustnicy. Liczę na waszą pomoc.
To wymień na sprawny,,, jak już będzie OK, to wtedy pomyślimy,,,
marek_199301 - 22 Lis 2011, 16:56

Dzisiaj zresetowałem kompa i zmieniłem czujnik położenia przepustnicy (używany ale wyciągnięty ze sprawnej fiesty) i nic dalej to samo. Co o tym myślicie?
Pawełos666 - 26 Lis 2011, 21:20

a na benzynie jest wszystko ok? sam gaz tylko ustawic chcesz? to Ci powiem tak takie roznice w spalaniu to kwestia zle ustawionej instalacji raczej... parownik musi byc ponizej poziomu wody w zbiorniczku a uklad chlodzenia zima dla lpg musi byc odpowietrzony dokladnie. wtedy mozna sie bawic w ustawianie gazu... proponuje zakrecic lekko srube na wezu o 1/4 w prawo lub 1/5 spalanie troszke spanie z 1litr. przejechac sie i sprawdzic czy dobrze odpala i czy nie przygasa przy hamowaniu z puszczonym gazem.jesli jest ok. a tylko obroty wysokie ma nadal, to zatrzymaj auto i na parowniku zakrec ale delikatnie plastykowa szara sruba duza z przecieciem w prawo tak jak zegarek chodzi tylko nie odrazu 1/4 tylko po 2mm krec najpierw i zgas. odpal poczekaj i sprawdz czy sobie sam wejdzie na obroty czy nie...i zakrec mu tyle ta sruba zeby obroty nie rosly po odpaleniu i na tyle zeby odpalal dobrze... pamietaj ze niskie obroty zima nie sa dobre dla akumulatora...to zalezy od alternatora... zeby sie szybko wlaczalo ladowanie bez dotykania gazu po odpaleniu jak przesadzisz to mozesz miec potem problem ;)