|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Regulacja sprzęgła po wymianie
piterkom - 23 Lis 2011, 22:12 Temat postu: [MK3] Regulacja sprzęgła po wymianie Witam
Czy po wymianie sprzęgła nalezy przeprowadzic jakaś ingerencję w samoregulator czy po prostu zapiąć linke do dźwigni wsprzęglika i już, chodzi mi o to czy samoergulacja nie pozostaje zazębiona na poziomie starej tarczy sprzęgła i czy po wymianie sprzęgła łozysko oporowe nie będzie naciskać na sprężynę docisku.
jackrzec - 24 Lis 2011, 08:00
Jak jest samoregulator cały i dobre sprzęgło, to pierwsze dwa naciśnięcia pedału wszystko ustawią.
stafcio - 6 Gru 2011, 22:40
jackrzec napisał/a: | Jak jest samoregulator cały i dobre sprzęgło, to pierwsze dwa naciśnięcia pedału wszystko ustawią. |
no nie do konca tak jest.
fakt, jest regulator ale nie zawsze sie dobrze wyreguluje. jak czujesz ze zle łapie to ręką sięgnij do pedału sprzęgła i tak poruszaj linką żeby odskoczyło albo żebyś mógł linkę naciągnąć. popróbuj, trudno mi teraz opisać to zjawisko. ostatnio u siebie po założeniu skrzyni biegów nie mogłem wrzucic. sprzeglo nowe wiec nie w tym problem. troche pogrzebałem przy tym regulatorze przy lince i jest git
LeVeL - 7 Gru 2011, 00:43
o ile się nie mylę to przy skrzyni masz wieloklin i tam się chyba przestawia by nie łapało za wysoko ani za nisko ale mogę się mylić
JoeMix - 7 Gru 2011, 06:37
LeVeL napisał/a: | ale mogę się mylić | Możesz,,, piterkom napisał/a: | Czy po wymianie sprzęgła nalezy przeprowadzic jakaś ingerencję w samoregulator czy po prostu zapiąć linke do dźwigni wsprzęglika i już | Trzeba go wyzerować to by mógł naciągnąć linkę jeszcze raz na nowym sprzęgle, trzeba unieść pedał do góry i przesunąć zębatkę do tyłu, tak by linka się sflaczyłą,,, a jak masz nowe sprzęgło to pomyśl nad nową linką,,, zobaczysz jaka będzie różnica. Przekładanie łapy niewiele da bo i tak samoregulator ustawi po swojemu i wyjdzie na to samo praktycznie,,,
|
|