Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Regulacja sprzęgła po wymianie

piterkom - 23 Lis 2011, 22:12
Temat postu: [MK3] Regulacja sprzęgła po wymianie
Witam
Czy po wymianie sprzęgła nalezy przeprowadzic jakaś ingerencję w samoregulator czy po prostu zapiąć linke do dźwigni wsprzęglika i już, chodzi mi o to czy samoergulacja nie pozostaje zazębiona na poziomie starej tarczy sprzęgła i czy po wymianie sprzęgła łozysko oporowe nie będzie naciskać na sprężynę docisku.

jackrzec - 24 Lis 2011, 08:00

Jak jest samoregulator cały i dobre sprzęgło, to pierwsze dwa naciśnięcia pedału wszystko ustawią.
stafcio - 6 Gru 2011, 22:40

jackrzec napisał/a:
Jak jest samoregulator cały i dobre sprzęgło, to pierwsze dwa naciśnięcia pedału wszystko ustawią.

no nie do konca tak jest.
fakt, jest regulator ale nie zawsze sie dobrze wyreguluje. jak czujesz ze zle łapie to ręką sięgnij do pedału sprzęgła i tak poruszaj linką żeby odskoczyło albo żebyś mógł linkę naciągnąć. popróbuj, trudno mi teraz opisać to zjawisko. ostatnio u siebie po założeniu skrzyni biegów nie mogłem wrzucic. sprzeglo nowe wiec nie w tym problem. troche pogrzebałem przy tym regulatorze przy lince i jest git

LeVeL - 7 Gru 2011, 00:43

o ile się nie mylę to przy skrzyni masz wieloklin i tam się chyba przestawia by nie łapało za wysoko ani za nisko :) ale mogę się mylić
JoeMix - 7 Gru 2011, 06:37

LeVeL napisał/a:
ale mogę się mylić
Możesz,,, :-P
piterkom napisał/a:
Czy po wymianie sprzęgła nalezy przeprowadzic jakaś ingerencję w samoregulator czy po prostu zapiąć linke do dźwigni wsprzęglika i już
Trzeba go wyzerować to by mógł naciągnąć linkę jeszcze raz na nowym sprzęgle, trzeba unieść pedał do góry i przesunąć zębatkę do tyłu, tak by linka się sflaczyłą,,, a jak masz nowe sprzęgło to pomyśl nad nową linką,,, zobaczysz jaka będzie różnica. Przekładanie łapy niewiele da bo i tak samoregulator ustawi po swojemu i wyjdzie na to samo praktycznie,,,