|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Puszczające hamulce
Davidstm1 - 29 Gru 2011, 17:07 Temat postu: [MK3] Puszczające hamulce Witam, mam problem z hamulcami w autku. Podczas ostatniej jazdy gdy mocniej przyhamowałem hamulce jakby puszczały samochodem szarpało (jakbym hamował na biegu bez sprzęgła) na pedale dało się odczuć takie popuszczanie w pierwszej chwili myślałem że może ABS ale sytuacja się powtarza. Co to może być ??
JoeMix - 29 Gru 2011, 17:57
Po pierwsze w jakiej autoszkole uczą hamować ze sprzęgłem? Sprzęgło wciskamy pod sam koniec hamowania tuż przed zatrzymaniem,,, po drugie jak masz mk3 to nie masz ABSu możesz mieć SCS i możne on wariować,,,
Davidstm1 - 29 Gru 2011, 21:17
Mówiąc o hamowaniu ze sprzęgłem miałem na myśli wciskanie sprzęgła pod koniec .... a nie przez cały proces hamowania to oczywiste że nie hamuje się na wciśniętym sprzęgle. A co do ABS/SCS to piszę że takie odczucie. Pedał hamulca "podskakuje" jakby nim odbija trochę.
Marcinowaty - 31 Gru 2011, 19:37
Może masz zwichrowane tarcze lub zowalizowane bębny hamulcowe? Można to pomierzyć czujnikiem zegarowym
Stunt_Man - 31 Gru 2011, 19:41
Davidstm1 napisał/a: | Pedał hamulca "podskakuje" jakby nim odbija trochę. |
krzywe tarcze
do wymiany
Davidstm1 - 1 Sty 2012, 22:01
Tylko ten pedał tak odskakuje w momencie kiedy hamulec puszcza. podczas delikatnego hamowania nie czuć nic hamuje normalnie płynnie. To będą tarcze ?? dodam że ten objaw pojawił się z dnia na dzień a nie stopniowo
szynszyl - 1 Sty 2012, 22:04
podnośnik, klucze, drucianka, pasta miedziowa w spray. zamiast jeczeć spróbuj najpierw. potem jak nie pomoże to przyjdzie czas na hardcore
Davidstm1 - 1 Sty 2012, 22:10
łatwo mówić o próbach jak ma się warunki ... ja mam do dyspozycji parking obok bloku i piękną deszczową pogodę więc chce się zorientować a nie rozpierać to wszystko kilka razy.
szynszyl - 1 Sty 2012, 22:29
a ja mam co? asfalt, blok, wiatr...
bidżej - 3 Sty 2012, 23:18
może klocek rozsypany? nie rozbierzesz, nie będziesz wiedział.
Davidstm1 - 7 Sty 2012, 11:23
Autko w środę idzie do znajomego mechanika. Więc sytuacja się wyjaśni, wg wstępnej oceny-serwo.
Davidstm1 - 11 Sty 2012, 23:12
Co do fiestki to problem z SCS. Serwo, pompa, tarcze i klocki są ok dziś były sprawdzane. W najbliższym czasie wybieram sie do znajomego który specjalizuje się w hamulcach.
bidżej - 12 Sty 2012, 00:20
...oby specjalizował się w SCS - bo to nieczęste rozwiązanie.
Davidstm1 - 12 Sty 2012, 19:30
Koleś jest w dobry w te klocki. A nawet jeśli nie podoła to zawsze można się pozbyć tego SCS i wrócić do sprawy jak trafi się ktoś kto będzie umiał to zrobić.
|
|