Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK6] 1.4TDCi - olej w dolocie

misiak - 8 Sty 2012, 12:13
Temat postu: [MK6] 1.4TDCi - olej w dolocie
Witam wszystkich.
Jako że niepokoiła mnie niebieska chmura dymu przy odpalaniu postanowiłem zajrzeć co tam się wyrabia. Rozebrałem dolot do turbosprężarki i od turbosprężarki póki się dało. Zaobserwowałem iż wszystkie przewody dolotu są po prostu ufajdane olejem, który wrzuca dalej turbosprężarka. Zaraz pewnie mi powiecie, że luzy osiowe i do regeneracji itp.
A tak śmiechem żartem- olej do zimnej strony turbosprężarki dostaje się przez ten dziadowski wężyk (odma??) od pokrywy zaworów do dolotu do turbosprężarki. Widać idealnie że tamtędy ścieka olej przy postoju, a po dłuższym czasie przy odpalaniu turbospreżarka zasysa i i podaje olej z powietrzem.
Ja rozumiem, że turbosprężarka potrzebuje oleju, ale nie podaje się go w taki sposób na stronę zimną. Od tego jest układ olejenia turbo...
Co zrobić z tym fantem?
Podczas jazdy nie widać żadnych objawów aby olej był pożerany. Jak się depnie to tylko czarniuteńki dym idzie.

Fordon - 8 Sty 2012, 13:53

To jest normalne ze zbiera sie olej i sila rozpedu i podcisnienia wytwarzanego przez suszarke zawsze zassie jakas czesc mgly olejowej z kapy zaworow....
Zloty srodek:
http://allegro.pl/zbiorni...2022836320.html
Powolaj sie na mnie zanim zakupisz i bedziesz mial lepsza cene.

misiak - 8 Sty 2012, 16:25

takie że tak powiem nadmierne zasysanie oleju może być spowodowane zbyt dużą ilosćią oleju?? aczkolwiek jak sprawdzam co jakiś czas stan oleju to jest tak 3/4 ( przy wymianie wlałem 3,5 litra i nie dolewałem)
Fordon - 8 Sty 2012, 18:52

Jesli na bagnecie masz "stan" to nie... a dwa silnik musi oddychac i przewietrzac skrzynie korbowa oraz pokrywe zaworowa... to samo mial stary TD...
misiak - 8 Sty 2012, 23:17

a coś z tańszych rozwiązań? :P
Fordon - 8 Sty 2012, 23:20

Sensownej i tanszej opcji... hmmm puszke po piwie tak uzbroic :rotfl: nie no naprawde zeby nie zabic suszarki brakiem filtrowania a za razem zeby nie byl zasyfiony silnik oliwa to nie ma...
misiak - 9 Sty 2012, 10:46

puszkę po piwie :P od razu jakieś wiadro z pokrywą:p
Nie no tak na poważnie. Mam trochę gotówki odłożonej na zawitanie do specjalistów od chiptuningu i tak słabo mi się chce ładować taką gotówkę :P Fakt faktem- puszka po piwie to nie jest. W sumie aluminium mają ze sobą wspólnego;P

Fordon - 9 Sty 2012, 11:54

No tyle ze to aluminum to PA6 (lotnicze) wiem jak to jest robione bo Patryka znam osobiscie i jak bedziesz potrzebowal 2 rozna rodzaje wejscia/wyjscia na srednicach weza to poprostu piszesz mu i ci zrobi.
No niestety jesli cos takiego sie dzieje to albo w te albo niech sobie robi dalej bajorko...

misiak - 11 Sty 2012, 21:39

czy odma jest rozbieralna?? Próbowałem zdjąć pokrywkę odmy, ale jakoś po dobroci nie chce zejść...