Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wyciek p造nu ch這dniczego

diablusia - 3 Lut 2012, 13:23
Temat postu: [MK3] Wyciek p造nu ch這dniczego
Witam,
dzisiaj dolewaj帷 p造n do spryskiwaczy zauwa篡豉m 瞠 zbiornik na p造n ch這dniczy jest pusty!
Bardzo mnie to zdziwi這, przed zim� wymienia豉m termostat i czujnik temperatury oraz ca造 p造n w ch這dnicy i przewodach.
Wszystko do tej pory by這 ok, p造n nieco "opad�" by這 lekko ponad max p騧niej spad這 pomi璠zy max-min, a dzi� patrz� i praktycznie suchar w zbiorniku.

Sprawdzi豉m z grubsza - bo przy tej temp. to ci篹ko - zaciski ok, zbiornik nigdzie chyba nie jest p瘯ni皻y z tego co go ogl康a豉m, p造n by� w przewodzie i w ch這dnicy bo jak odkr璚i豉m ten zaworek to p造n polecia�.

Dola豉m p造nu ch這dniczego - nie "zessa這" go do przewod闚 ani do ch這dnicy tak jak wla豉m tak zosta這.

Obserwowa豉m na odpalonym silniku, nigdzie nie kapie nie cieknie... co mog這 by� przyczyn� wycieku? co� opr鏂z uszkodzenia? przecie� to obieg zamkni皻y to powinno by� ok - my郵a豉m 瞠 mo瞠 co� od mrozu... mo瞠 kto� pom鏂?

Marcinowaty - 3 Lut 2012, 20:43

Zapal i zobacz czy nie bombelkuje ci w zbiorniku wyr闚nawczym. Sprawdz jak wygl康a olej
diablusia - 4 Lut 2012, 19:27

Marcinowaty napisa�/a:
Zapal i zobacz czy nie bombelkuje ci w zbiorniku wyr闚nawczym. Sprawdz jak wygl康a olej

hmmmm nie pulsuje olej ok wymieniony jaki� czas temu po wymianie zimerring闚...(oko這 2 tygodnie temu wla豉m nowy olej)

diodalodz - 4 Lut 2012, 23:06

Je郵i b璠zie jaki� wyciek to musisz obserwowa� komor� silnika przed otwarciem termostatu, czyli chwil� przed "normalnym" miejscem wskaz闚ki temperatury podczas jazdy. Je郵i gdzie� b璠zie wyciek to przez 30 sekund w tym miejscu zobaczysz ma造 paruj帷y ob這czek.
Sprawd� te� czy dywany nie s� mokre bo mo瞠 puszcza� grzejnik nagrzewnicy.

diablusia - 5 Lut 2012, 10:16

diodalodz napisa�/a:
Je郵i b璠zie jaki� wyciek to musisz obserwowa� komor� silnika przed otwarciem termostatu, czyli chwil� przed "normalnym" miejscem wskaz闚ki temperatury podczas jazdy. Je郵i gdzie� b璠zie wyciek to przez 30 sekund w tym miejscu zobaczysz ma造 paruj帷y ob這czek.
Sprawd� te� czy dywany nie s� mokre bo mo瞠 puszcza� grzejnik nagrzewnicy.

Wczoraj rozmawia豉m z koleg� ca趾iem przypadkiem o tym, i m闚i� 瞠 by� mo瞠 mechanik, kt鏎y wymienia� mi ostatnio ko這 pasowe, pasek i zimerringi m鏬� spu軼i� p造n ze zbiornika i mo瞠 zapomnia� uzupe軟i�. Czy istnieje takie prawdopodobie雟two?
Odk康 odebra豉m auto od mechanika, nie spr. niczego pod mask�...

JoeMix - 5 Lut 2012, 10:27

Hmm,,, nie wiem, wydaje si� normalne 瞠 jak si� zauwa篡 ubytek p造nu to si� go uzupe軟ia i zaczyna baczniej obserwowa� auto,,, czy p造nu ucieka dalej czy by� to jednorazowy przypadek,,,
bid瞠j - 5 Lut 2012, 10:30

nie wiem po co mia豚y to robi�, ale dolej p造nu na maks i obserwuj co si� dzieje.
diablusia - 5 Lut 2012, 11:05

w pi徠ek dola豉m p造n do max, i p鏦i co jest w tej samej pozycji w jakiej by� jak go wla豉m obserwuje
Peter - 7 Lut 2012, 17:22

a jak sprawdzi�, jaki p造n ch這dniczy mo積a dola�, gdy ju� go nie wida� w zbiorniku wyr闚nawczym i co mo瞠 by� przyczyn� i� gdy parkuj� stromo pod g鏎k� lub na r闚nym p造n nie wycieka, a jak ostro w d馧 to wycieka?
JoeMix - 7 Lut 2012, 17:26

Widocznie cieknie w miejscu kt鏎e nie jest normalnie zamoczone jak auto stoi na p豉sko,,,
Peter - 7 Lut 2012, 17:31

dzi瘯i to dobry trop , trzeba b璠zie przykuka� gdzie.No ale czy mog� dola� dowolny p造n p鏦i co przynajmniej...podobno kosiarki nie s� wymagaj帷e :yes:
bid瞠j - 7 Lut 2012, 17:34

podobno dobrze, 瞠by si� kolorem mniej wi璚ej zgadza� - tzn. jak r騜owy to r騜owy, a jak zielony to zielony.
Peter - 7 Lut 2012, 17:44

tak tak to wiem ale w zbiorniku wyr闚nawczym ju� go nie ma...
bid瞠j - 7 Lut 2012, 17:46

to poszukaj kolorowych zaciek闚 pod mask� :)
Peter - 7 Lut 2012, 17:56

...kupuj帷 t� fiest� 1,5 roku temu zapar貫m si� 瞠 nie zamierzam w ni� inwestowa� tylko paliwo la� je寮zi� i je寮zi�.Wtedy osoby z forum pow徠piewa造 w przebieg przed 40-tk� i w to 瞠 nie b璠� musia� nic wymienia�.Ja od tamtego czasu codziennie tylko je寮zi貫m.No ale olej jednak zmieni貫m , kable i 鈍iece chyba te� zmieni� bo 16 lat na karku maj� ,noi zobacze co z tym p造nem tak瞠 jednak - zaczyna si�...