|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] poduszka powietrzna - wymiana
wojtek_krk - 8 Lut 2012, 15:26 Temat postu: [MK4] poduszka powietrzna - wymiana Witam,
jakiś czas temu wystrzeliła mi poduszka powietrzna w moim fordzie mk4 z 96 roku.
Znajomy elektromechanik oraz mechanik jest zdania że w tym modelu wystarczy wymienić poduszkę:
oraz sensor
Potrzebuję się upewnić czy to prawda?
Czy wystarczy umiejętnie je wymienić i będzie okey, tzn ta "nowa" poduszka zadziała i kontrolka zgaśnie podczas jazy autem?
dzięki za info
peugeot40619tdi - 8 Lut 2012, 17:59
Niestety sama wymiana poduszki i sensora nie pomoże.Po wystrzeleniu poduchy błąd zostaje w pamięci komputera i z tego co wiem nie da się go wykasować tylko trzeba wymienić kompa.Pozostaje też kwestia napinacza
wojtek_krk - 8 Lut 2012, 19:40
nie wydaje mi się aby były napinacze pirotechniczne w mojej fieście, działają normalnie pomimo dzwona.
A komputer? Czy na pewno nie da się wyzerować?
wojtek_krk - 8 Lut 2012, 19:55
peugeot40619tdi napisał/a: | Niestety sama wymiana poduszki i sensora nie pomoże.Po wystrzeleniu poduchy błąd zostaje w pamięci komputera i z tego co wiem nie da się go wykasować tylko trzeba wymienić kompa.Pozostaje też kwestia napinacza |
taki komputer trzeba kupić?
http://allegro.pl/ford-fi...2087521607.html
czy taki:
http://allegro.pl/kompute...2085583042.html
Marcinowaty - 8 Lut 2012, 21:08
A jaką masz pewność że taka samoróbka nie wystrzeli ci w twarz, tak przez przypadek?? U mnie poduszka robi za zaślepke, ale planuje ją wyciągnąć i wystrzelić dla jaj
Stunt_Man - 8 Lut 2012, 21:15
komputer silnika nie ma zwiazku z poduszkami
peugeot40619tdi - 8 Lut 2012, 23:53
A co w takim razie zapisuje wszystkie błedy jak nie komp po podłączeniu do gniazda diagnostycznego?Zkosmosu to sie nie bierze.Powiem szczerze że nie montował bym poduchy na Twoim miejscu.Jeżeli użyjesz części z jakiegoś powypadkowego wraka to jest szansa że u Cb odpali zaraz po podłączeniu lub nie odpali nłgdy skoro we wcześniejszym aucie nie wypaliła.stracisz kase i zero pewności że zadziała jak trzeba.Ale zrobisz jak uważasz.Ja akurat u nie chce pozbyc sie poduszki
Puff - 9 Lut 2012, 12:21
peugeot40619tdi napisał/a: | A co w takim razie zapisuje wszystkie błedy jak nie komp po podłączeniu do gniazda diagnostycznego? |
No tak, bo błędów nie da się skasować tak samo jak licznika przebiegu dziennego. Najlepiej wymienić coś wartego niemałą kasę, "bo tak" ;]
Wymiana sterownika + montaż poduchy i skasowanie błędu - tyle trzeba zrobić, żeby to działało.
A czy napinacze są pirotechniczne, to sprawdzasz prosto - jeśli dochodzi do nich wtyczka z dwoma pinami, to są.
drjanusz - 9 Lut 2012, 19:24
Pufcio, Są napinacze piro i mają taki upierdliwe wtyczki samorozpinające się
Jak ma się dziwne nawyki to wymienia się jak leci "bo wrózka-mechanik "tak doradził i przypadkowo miał toto na stanie
peugeot40619tdi - 9 Lut 2012, 22:28
Życze powodzenia w skasowaniu błędu o wystrzelonej poduszce.Z zawodu jestem mechanikiem i wiem że tak zrobić się nie da.Czasami błąd znikA ale rónie dobrze szybko pojawia sie po resecie kompa.Na Twoim miejscu darował bym sobie te poduszki
Puff - 9 Lut 2012, 22:42
peugeot40619tdi napisał/a: | Z zawodu jestem mechanikiem i wiem że tak zrobić się nie da. |
A ja jestem elektronikiem i wiem, że się da ;] Tym bardziej, że to już przerabiałem.
drjanusz - 9 Lut 2012, 23:38
peugeot40619tdi, Ja jestem z zawodu mechanikiem,ale mam zięcia który jest elektrykiem w serwisie Mazdy,Toyoty i mówi że jednak się da
TSRules - 10 Lut 2012, 16:58
No pewnie że się da, sam tak miałem za jedyne 30pln
Stunt_Man - 10 Lut 2012, 19:57
peugeot40619tdi napisał/a: | Życze powodzenia w skasowaniu błędu o wystrzelonej poduszce.Z zawodu jestem mechanikiem i wiem że tak zrobić się nie da.Czasami błąd znikA ale rónie dobrze szybko pojawia sie po resecie kompa.Na Twoim miejscu darował bym sobie te poduszki |
mechanik
hehe
wojtek_krk - 11 Lut 2012, 00:37
TSRules napisał/a: | No pewnie że się da, sam tak miałem za jedyne 30pln |
skoro się da to się da a ja jestem informatykiem
diodalodz - 11 Lut 2012, 14:07
peugeot40619tdi napisał/a: | Życze powodzenia w skasowaniu błędu o wystrzelonej poduszce.Z zawodu jestem mechanikiem i wiem że tak zrobić się nie da.Czasami błąd znikA ale rónie dobrze szybko pojawia sie po resecie kompa.Na Twoim miejscu darował bym sobie te poduszki |
Piszecie takie bzdury, że żal czytać.
W złączu diagnostycznym są dwie możliwości albo obie linie danych (kompa silnika i poduszki) są pod jednym pinem albo trzeba mieć interfejs z multiplekserem i sam przełącza się na właściwy pin.
Błąd wypadku zapisany jest w module poduszki . Aby go wykasować czasami można to zrobić interfejsem a czasami trzeba zmienic wsad w epromie sterownika i zabieg ten nazywa sie usunięciem "crash data" , na allegro jest dużo firm które się tym zajmują. Cała operacja zamyka się w wymianie poduszek i ewentualnych kurtyn i napinaczy. Sprawdzeniu ciągłości obwodów . Jeśli wszystko będzie ok problemy znikną.
|
|