|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Dało zwarcie i są małe problemy z licznikiem
KesiL - 21 Lut 2012, 23:28 Temat postu: [MK3] Dało zwarcie i są małe problemy z licznikiem Witam jestem nowy na forum szukałem ale nie znalazłem może za słabo. Mam problem ostatnio wymieniałem żarówki w podświetlaniu te u z góry licznika i nie fartem włożyłem żarówkę przekręciłem kluczyć włączyłem światła i się tylko zaiskrzyło pokazał się dymek i koniec. Wymontowałem i na tej tylnej listwie spaliła się i zmieniła kolor ta listwa a dokładnie te prowadzące od żarówek czyli o ile się nie mylę 3 i 5 i chyba od tamtego czasu nastał problem z wskaźnikiem temp i paliwa bo w ten sam dzień tankowałem za 50zł i pokazało mi 3/4 baku tankowałem prawie na pusty. Zrobiłem podaje około 170km i pokazało mi mniejsza połowa i kończyła mi się benzyna kompletnie. a wskaźnik temp wzrośnie 2mm i nic brak podświetlenia i nie :( bardzo prosił bym o pomoc. I pozdrawiam Marcin
Pietrekk - 21 Lut 2012, 23:41
Daj inny licznik.
diodalodz - 21 Lut 2012, 23:50
upaliłeś ścieżkę masową licznika i tyle. Jeśli masz talent do lutowania to naprawisz. Ale najpierw należy znaleźć przyczynę zwarcia i sprawdzić czemu w skrzynce są tak mocne bezpieczniki że nie przepaliły się pierwsze !
KesiL - 21 Lut 2012, 23:56
No niestety mam ją od niedawna i poprzednik wstawiał jak leciało więc zamiast 10 była 20 i poszło mogę tą ścieżkę ominąć i bezpośrednio tzw przylutować kabelki od żarówki po kostkę ? A i czy zniknie przypadkiem to z tymi wskaźnikami problem? A kuzyn przyniósł mi takie piękne żaróweczki a tu lipa.
diodalodz - 22 Lut 2012, 00:06
jak zrobisz fotkę zniszczeń to powiem ci jak naprawić. na ścieżce będzie pionowa czarna kreska.
Ustalić trzeba co jest przyczyną zwarcia bo inaczej historia się powtórzy.
KesiL - 22 Lut 2012, 00:32
Dziś wrzucę fotkę zwarcie zrobiła ta żarówka (kicz diodowy). bezpieczniki już wymienione tak jak powinny być
Parzych - 22 Lut 2012, 00:35
KesiL napisał/a: | tankowałem za 50zł i pokazało mi 3/4 baku tankowałem prawie na pusty. | Kurna, też bym chciał za 5 dych mieć 3/4, jak ja tankuję na prawie pusty, to żeby pokazało 3/4 baku muszę wydać jakieś 150zł... Prawie pusty zbiornik to jakieś 5 litrów w nim + ok 9 litrów = powiedzmy że 15 litrów... Przy tej ilości naprawdę pokazuje ok 3/4
diodalodz - 22 Lut 2012, 14:39
hehe diodki Robiłem ostatnio ze 20 liczników po tych wynalazkach. W wielu diodkach znajdywałem kawałki luźnej cyny które powodowały zwarcia. Trafiły mi sie jeszcze ze 2 liczniki ze ścieżkami po obu stronach druku gdzie uniwersalne oprawki diodek odpalały inne urządzenia w liczniku
KesiL - 22 Lut 2012, 19:06
no i mi się właśnie też trafiło takie ale cóż o to zdjęcie tam u góry z miarę zdrowę ale mi się wydaję że już przegrzane są
diodalodz - 22 Lut 2012, 21:16
Straszne szkody. Jeśli masz troszkę grosza kup inne zegary. jeśli nie masz, to musisz usunąć wszystkie wystające ścieżki i odkroić je w miejscach gdzie przylegają do foli. Następnie to miejsce oczyścić delikatnie nożykiem i nanieść troszkę cyny ale tak by nie przegrzać foli. Jeśli nie jesteś wprawiony można zdjąć druk i próbować lutować kładąc miejsce lutowane na aluminiowej blaszce np starym radiatorze. następnie musisz dorobić kawałeczki cienkich izolowanych przewodów i dolutować do kropek postawionych na druku. Przewody mogą być zarówno plecionką jak i drutem. po przylutowaniu warto dokleić je do druku w miejscu ścieżek przy pomocy super glue albo poxipolu. Jeśli jesteś hardcorem to można to naprawić profesjonalnie ale trzeba mieć smaoprzylepną taśmę miedzianą i dużo zapracia by to wyciąć od nowa. następnie łączy się nowe ścieżki ze starymi cyną a całość lakieruje sie lakierem do obwodów albo zieloną solder maską jeśli chcesz uzyskać efekt oryginału .
Parzych - 22 Lut 2012, 23:45
A ja pojadę po bandzie... Sratytaty dupa w kraty... Kupujesz farbę przewodzącą i se nią malujesz ścieżki...
KesiL - 23 Lut 2012, 00:19
diodalodz, dzięki za odpowiedz udało się tylko jeszcze chyba wskaźniki głupieją ale dziękuje za pomoc
diodalodz - 23 Lut 2012, 03:25
Parzych napisał/a: | Kupujesz farbę przewodzącą i se nią malujesz ścieżki |
Za duże prądy.
Sprawdź jeszcze czy nie nadpaliło przewodu od masy licznika do karoserii, np na złączu licznika. Ścieżka masy to ta która idzie samotnie nad złączem . Zobacz też czy ścieżka zasilania wskaźników (+ po stacyjce) pojawia się w kostce - pojawia się jeśli masz kontrolkę ładowania i oleju.
|
|