Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Kontrolka AirBag Miga 4 razy przerwa i znów 4 razy

szpefter - 10 Mar 2012, 09:57
Temat postu: [MK4] Kontrolka AirBag Miga 4 razy przerwa i znów 4 razy
Z forum dowiedzałem sie ze to blad jakis napinacza pasow jest , ale czujnik odlaczalem pod kierowca i pasazerem i dalej to samo co tu moze pomóc ? serwis tylko ?
JoeMix - 10 Mar 2012, 16:51

No jak pod fotelem pasażera to pewnie właśnie od napinacza,,, i teraz jakiegoś błęda komp złapał,,,
Marcin - 10 Mar 2012, 17:34

szpefter napisał/a:
ale czujnik odlaczalem pod kierowca i pasazerem i dalej to samo co tu moze pomóc

odłączaniem napinaczy nic nie pomożesz, bo ten błąd jest spowodowany brakiem podłączenia jednego z nich, sprawdź kostki łączeniowe i instalacje od napinaczy. Jak będzie poprawne połączenie to kontrolka przestanie migać i cały system będzie działał.

szpefter - 10 Mar 2012, 19:13

Marcin napisał/a:
szpefter napisał/a:
ale czujnik odlaczalem pod kierowca i pasazerem i dalej to samo co tu moze pomóc

odłączaniem napinaczy nic nie pomożesz, bo ten błąd jest spowodowany brakiem podłączenia jednego z nich, sprawdź kostki łączeniowe i instalacje od napinaczy. Jak będzie poprawne połączenie to kontrolka przestanie migać i cały system będzie działał.

chodzi o te kostki co znajdują się po zewnetrznej stronie fotela pod ta plastikowa oslonka tak ?

Marcin - 11 Mar 2012, 11:16

nie pamiętam gdzie one są, na pewno przy nich są grube żółte przewody
Puff - 11 Mar 2012, 11:22

Marcin napisał/a:

odłączaniem napinaczy nic nie pomożesz, bo ten błąd jest spowodowany brakiem podłączenia jednego z nich

Ja miałem odpięte przez czas jakiś i nic mi nie migało ;]
Te wtyczki są tam nawet jak auto ma zwykłe klamry doczepione do foteli kawałkiem blachy. Różnica może być, jeśli auto miało fotele z poduchami... - wtedy się zgodzę.

Marcin - 11 Mar 2012, 11:27

Dawid, teoretycznie gdy system nie "widzi" wszystkich swoich peryferii to nie działa i o tym informuje, przy poduchach to chyba dość istotne żeby w razie W uratować życie... z resztą w przypadku absu jest tak samo.
Puff - 11 Mar 2012, 11:56

Nie pisałbym o tym, gdybym tego nie doświadczył na własnej skórze :) Miałem czas jakiś od strony pasażera zwykłą zapinkę, bez napinacza - kabel siłą rzeczy musiał być odłączony. Nic nie krzyczało. Na wybitym napinaczu (wiadomo, po resecie kompa - czyli tak jakbyś do zdrowego auta podpiął wybity) jest dokładnie tak samo - nic nie krzyczy.
szpefter - 11 Mar 2012, 14:01

odpinałem kostki potem klemy zeby resnac komputer i nic nie dalo po podpiecu po resecie dalej miga i probwalem rowniez nie podpinac kostki po resecie kompa i tez miga.