|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Jak odkręcić piastę od półosi
mojasilowniapl - 24 Mar 2012, 19:20 Temat postu: [MK3] Jak odkręcić piastę od półosi Pękła mi gumowa osłona od przegubu zewnętrznego (przy kole) cały dzień się szarpałem jak to zrobić - pytanie moje jak bezpiecznie tą dużą śrubę odkręcić na środku co jest tam taka blokada - zagięta blaszka więc ją odgiąłem do góry i co dalej jaki tam klucz wchodzi nasadowy 30 mm ? Bo jak tak to takiego nie mam nowy kosztuje 30 zł więc się nie opłaca kupować mechanik chce za wymianę osłony 40 zł i tak źle i tak nie dobrze. Nasadka 30 mm najtańsza 15 zł + koszty żeby po nią pojechać 20 co daje 35 zł. Czym wy to odkręciliście?
Aha i auto ma być na biegu na ręcznym i koło ma być założone na piastę i klin pod koło?
JoeMix - 24 Mar 2012, 19:26
mojasilowniapl napisał/a: | jaki tam klucz wchodzi nasadowy 30 mm ? Bo jak tak to takiego nie mam nowy kosztuje 30 zł więc się nie opłaca kupować | Więc nie odkręcisz, bo trzeba nogę na hamulec, albo najlepiej jak auto jeszcze na kole stoi i porządnie szarpnąć, musi być naprawdę dobry klucz nasadowy z dobra rączką,,, żadnego zabezpieczenia nie ruszasz, odkręcając się zrywa samo, potem nowa nakrętka,,,
bigel - 24 Mar 2012, 19:34
tak jak pisze Joe,samochód na kole,kolega z nogą na hamulcu i dobry klucz.musi puścić,potem wybijasz półoś młotkiem montażowym(najlepiej).dobrze jest czymś prysnąć przed tą operacją
JoeMix - 24 Mar 2012, 19:45
Nie tak prędko z tym wybijaniem,, najpierw zawieszenie trzeba rozłączyć,,,
bigel - 24 Mar 2012, 19:58
no tak,pośpieszyłem się..
gacznik - 25 Mar 2012, 21:40
ja nie chciałem się szarpać, to wymieniłem tą osłonę od dupy strony. Podniosłem auto, rozpiąłem zawieszenie wyjąłem przegub wewnętrzny z jego kielicha i potem wyjąłem półoś z przegubu zewnętrznego. Spowrotem w odwrotnej kolejności. 30 min samemu, bez szarpania i nowych nakrętek.
kochas66 - 29 Mar 2012, 10:04
też tak mozna
murgrabia - 10 Kwi 2012, 23:27
A tak apropo wybijania młotkiem półosi. Do tego służy ściągacz.
|
|