Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] mało wydajne wspomaganie kierownicy

bone - 10 Kwi 2012, 00:20
Temat postu: [MK4] mało wydajne wspomaganie kierownicy
Witam.

posiadam fieste mk4 99' 1.3 enduro

poprzednio jeździłem autem ze wspomaganiem czyli volvo 440 oraz volvo 945. W porównaniu do szwedów kierownica w fieście chodzi ociężale np. na postoju mogłem 1 palcem swobodnie kręcić kierownicą. We fieście jedną ręką idzie trochę ociężale. wspomaganie działa bo wcześniej miałem mk3 bez wspomagania, jest duża różnica.

Pytanie- czy to normalne że nie da się 1 palcem kręcić kierownicy? może za bardzo przyzwyczaiłem się do szwedów :D i fiesta ma mniej wydajny układ wspomagania (choć jest leciutka) a jak nie to gdzie szukać przyczyny? wyczytałem że są 2 rodzaje pomp wspomagania- hydrauliczna oraz hydrauliczno- elektryczna.. jak rozpoznać jaką mam?

olej w zbiorniczku jest, wycieków brak

może jest ktoś z trójmiasta i dałoby radę porównać? :D

Fordon - 10 Kwi 2012, 00:59

W fiescie tak chodzi wspomaganie, bo jest to lekkie auto, to nie jest bmw, merc czy volvo...
Z reszta na teraz wiekszosc producentow odchodzi od takich ukladow wspomagania ze nieczuc auta przez wspomaganie, jak to bylo w mercu W124 (beczka).
Maglownice miedzy ukladem wspomagania a ukladem bez wspomagania maja zupelnie inne przelozenia.
Uklad w Twoim aucie jest typowo hydrauliczny.

Sprostowanie masz 1.3 ENDURA-E (otworz maske i przeczytaj co jest naklejone na pokrywie zaworowej) :)

bone - 10 Kwi 2012, 01:04

Fordon, dziękować za szybką odp :)

na klawiaturze nic nie jest napisane (tak jak widziałem na innych zdjęciach), chyba ktoś zerwał naklejkę (o ile to była naklejka) :)

TSRules - 11 Kwi 2012, 18:24

tak to prawda że wspomaganie w fieścinie jest "twarde" ale mi to akurat odpowiada, kierownica nie jest tak nerwowa i lepiej czuć auto :-)