|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Bi Xenon W Fiescie MK3 CLX 1.8 D jak to ugryźć?
szumi81 - 28 Kwi 2012, 21:16 Temat postu: [MK3] Bi Xenon W Fiescie MK3 CLX 1.8 D jak to ugryźć? Witam szanownych forumowiczów. Jeżeli temat umieściłem w złym miejscu prosze o przeniesienie. Chciałbym się dowiedzieć co trzeba zrobić aby zamontować Bi Xenon w Fiescie MK3 1.8 D CLX 92 r. Jaki koszt i czy poziomowanie świateł oryginalne zdałoby egzamin. Prosze o takie porady wedle których zrobilibyście taką przeróbke sami. Prosze o opinie i porady.
Stunt_Man - 28 Kwi 2012, 21:26
potrzebujesz:
sznur minimum 1,5cm średnicy
jakieś mocne drzewo z grubymi gałęziami
to powinno wystarczyć żeby sie powiesić
MisiekT - 28 Kwi 2012, 21:30
dac kilkukrotnosc wartosci auta za same lampy to chyba przegiecie
szumi81 - 28 Kwi 2012, 21:38
Kolego jeśli chcesz się wieszać to droga wolna pytam się poważnie i oczekuję poważnych odpowiedzi bo chce mieć wygodę jazdy jednoczesnie nie utrudniając jej innym
Stunt_Man - 28 Kwi 2012, 21:38
szumi81 napisał/a: | Kolego jeśli chcesz się wieszać to droga wolna pytam się poważnie i oczekuję poważnych odpowiedzi bo chce mieć wygodę jazdy jednoczesnie nie utrudniając jej innym |
mój post jest równie poważny co koncepcja xenonów w mk3
szumi81 - 28 Kwi 2012, 21:42
Koncepcja jest nadzwyczaj poważna. Pytam jaki koszt i ile pracy trzeba włożyć oraz jak to ugryżć
Stunt_Man - 28 Kwi 2012, 21:45
szumi81 napisał/a: | Koncepcja jest nadzwyczaj poważna. Pytam jaki koszt i ile pracy trzeba włożyć oraz jak to ugryżć |
potrzebujesz:
reflektory soczewkowe przystosowane do pracy z palnikami xenonowymi
elektronike sterującą samopoziomowaniem + czujniki i inne bzdety do samopoziomowania
spryskiwacze reflektorów
to tyle jeśli chodzi i bespieczeństwo i nie utrudnianie jazdy innym... powodzenia z szukaniem tych części do fiesty
szumi81 - 28 Kwi 2012, 21:49
A można przerobić homologowane H4 na xenon
Stunt_Man - 28 Kwi 2012, 21:53
szumi81 napisał/a: | A można przerobić homologowane H4 na xenon |
Parzych - 28 Kwi 2012, 21:57
szumi81 napisał/a: | A można przerobić homologowane H4 na xenon | Nie...
szumi81 - 28 Kwi 2012, 21:59
A polerka szkieł lub przezroczyste klosze
?
Stunt_Man - 28 Kwi 2012, 22:01
to może jednak ta lina i drzewo?
Peedro - 28 Kwi 2012, 22:16
szumi81, xenon w zwykłym kloszu wyklucza to: szumi81 napisał/a: | bo chce mieć wygodę jazdy jednoczesnie nie utrudniając jej innym |
szumi81 - 28 Kwi 2012, 22:16
Ale co jest nie tak w przezroczystych szkłach potem wrzucić soczewkę i spryskiwacze?
Stunt_Man - 28 Kwi 2012, 22:25
nie możesz zrozumieć że xenon to nie tylko palnik + jakaś lampa?
szumi81 - 28 Kwi 2012, 22:27
Odbłyśnik, Soczewka itd, wiem ale ludzie przerabiają i jeżdża a dowodów rej nie tracą i ja pytam ja to zrobić
Stunt_Man - 28 Kwi 2012, 22:29
szumi81 napisał/a: | Odbłyśnik, Soczewka itd, wiem ale ludzie przerabiają i jeżdża a dowodów rej nie tracą i ja pytam ja to zrobić |
bo są debilami! ludzie przerabiają i oślepiają innych i temu są debilami !
Peedro - 28 Kwi 2012, 22:30
Na to się składa cały układ, już samopoziomowanie jest w fieście awykonalne. Poza tym dobry palnik nie kosztuje stówke z allegro tylko trzeba wydać kilkakrotnie więcej. Kup lepiej jakieś dobre H4, bo po pierwsze - miśki zabiorą ci dowód za palniki, po drugie nie przejdziesz przeglądu z palnikami, po trzecie nie ustawisz tego za chiny ludowe, po czwarte fiesta nie jest do tego przystosowana, po piąte na 100% będziesz oślepiać auta nadjeżdżające z przeciwka, po szóste nie warto. Zastanów się jeszcze kilka razy czy jest sens, może lepiej tę kasę przeznaczyć na coś pożyteczniejszego, olej, filtry, el. zawieszenia, etc...
szumi81 - 29 Kwi 2012, 00:13
Dzięki Pedro, jednak są tu normalni klubowicze.
drjanusz - 29 Kwi 2012, 00:14
Ja p*****le kolejny nawiedzony
JoeMix - 29 Kwi 2012, 00:47
szumi81 napisał/a: | Pytam jaki koszt | Około 600 strona,,,
Stunt_Man - 29 Kwi 2012, 09:02
JoeMix napisał/a: | szumi81 napisał/a: | Pytam jaki koszt | Około 600 strona,,, |
chyba samej lampy
JoeMix - 29 Kwi 2012, 09:19
Strzelam mniej więcej,,, wykonanie całości kosztowało mnie około 1,5tyś dokładnie nigdy nie liczyłem,,, poza palnikami, zestawami montażowym (jak ktoś mówi ze wyjmujesz żarówkę, wkładasz palnik to kłamie, jak mówi że trzeba przerobić lampę to teoretycznie też kłamie, po demontażu zestawu idzie spokojnie żarówkę zamontować, chyba ze masz palniki z soczewką to wtedy nie, w jedną stronę droga) i przetwornicami cała resztę robiłem sam, jak reflektory maja elektryczny układ regulacji to OK, jak nie trzeba dorobić, do tego układ automatycznie tym sterujący, układ sterujący przesłoną w palnikach (bo ten formowy jest do zadu), układ czyszczący klosze i automat do niego,,, - tak na szybko chyba wszystko, a i tak mimo że wsadzisz kupę kasy i zdobędziesz jakieś papiery na to, to jesteś na kresce z prawem bo na lampie masz napisane H4 a w środku co innego,,, na koniec dochodzi regulacja wszystkiego której nie zrobisz w każdej stacji obsługi i która nie kosztuje 30 zeta jak zwykłych lamp,,,
Biegan - 29 Kwi 2012, 10:08
Stunt_Man napisał/a: | szumi81 napisał/a: | Odbłyśnik, Soczewka itd, wiem ale ludzie przerabiają i jeżdża a dowodów rej nie tracą i ja pytam ja to zrobić |
bo są debilami! ludzie przerabiają i oślepiają innych i temu są debilami ! |
Dokładnie a bez soczewki to kijowo wyglądają xenony.
Lepiej kupić żarówki niebieskie podobny efekt a nikomu to nie wadzi chyba że na przeglądzie bo barwa światła nie jest prawidlowa.
szumi81 - 29 Kwi 2012, 10:08
Witam. Troszke poszperałem w dzienniku ustaw i wyczytałem, że nowe auta muszą mieć cały osprzęt związany z xenonami. W przeróbkach być nie musi. Wymagane jest aby były światła długie i krótkie. Zdrowy rozsądek mówi o tym aby założyć spryskiwacz. Regulację świateł mam elektryczną. Znalazłem również homologowane Bi Xenony za 400zł które sobię zakupie. Wcześniej zasięgnę jeszcze porady od diagnosty.
szumi81 - 29 Kwi 2012, 10:11
Kolega ma bez soczewek i wygląda to w porządku. Komfort jazdy również zupełnie inny. Po zrobieniu tego pojechał do drogówi żeby sprawdzili czy tak może być i powiedziano że jest ok. Zrobił Bi xenon w audi 80 b4 na oryginalnych kloszach
szumi81 - 29 Kwi 2012, 10:13
Kazano mu tylko kupić i wstawić przesłony w losze w celu innego rozbicia wiązki światła. Na giełdzie koszt ok 100 zł i jeździ od 4 lat. Przechodzi przeglądy, nikt go nie zatrzymuje
JoeMix - 29 Kwi 2012, 10:27
szumi81 napisał/a: | W przeróbkach być nie musi. | W ustawie nie ma nic o przeróbkach, jest napisane co muszą mieć światła xenonowe i tyle,,, szumi81 napisał/a: | Zdrowy rozsądek mówi o tym aby założyć spryskiwacz. | Nie rozsądek tylko ustawa - jest obowiązkowy szumi81 napisał/a: | Regulację świateł mam elektryczną. | Masz regulację manualną a musi być automat szumi81 napisał/a: | Znalazłem również homologowane Bi Xenony za 400zł które sobie zakupie. | I nadal będziesz miał w kloszu H4 coś innego niż żarówkę H4,,, szumi81 napisał/a: | Kolega ma bez soczewek i wygląda to w porządku. | Przecież z zewnątrz nie widać różnicy czy jest żarówka czy palnik, bo lampa ma osłonę,,, i ta osłona zostaje, pomimo iż palnik ma własną,,, różnice widać dopiero jak się światło zapali,,, Cytat: | Kazano mu tylko kupić i wstawić przesłony w losze w celu innego rozbicia wiązki światła. | Taka przesłona ma być w palniku i nie na stałe tylko z możłiwością regulacji bo nie ustawiś świateł, wiązki światła inaczej się nie rozbija bo palnik ma punkty świecenia w tych samych miejscach co żarówka, jedynie źródło światła silniejsze,,, szumi81 napisał/a: | Przechodzi przeglądy, nikt go nie zatrzymuje | Jeżdzę bez pasów i przeglądu i też mnie nikt nie zatrzymuje i przechodze przegląd,,,
Niech do Ciebie dotrze, zakładając xeony w mk3 robisz przekręt naprawie i musisz się liczyć z konsekwencjami tego,,, jedynie co to przy dobrej modyfikacji problemem będzie tylko prawo a nie szkodzenie innym jak to często można spodkać w tanich przeróbkach nie tylko świateł ale i innych rzeczy, poka te xeony za 400,,,
DemptD - 29 Kwi 2012, 11:05
nie lepiej dać lampy do regeneracji i kupić nowe fabrycznie szkła albo całe lampy? efekt będzie o niego lepszy i tańszy i jadący z przeciwka nie będą mieli ochoty Cię nabić na pal.. a jak dalej się upierasz na xenon to mam nadzieję, że po przejechaniu 100m będzie stała drogówka i zabiorą dowód
ps. <- mamy na forum taki guzik, pomocny jest
JoeMix - 29 Kwi 2012, 11:08
DemptD napisał/a: | nie lepiej dać lampy do regeneracji i kupić nowe fabrycznie szkła albo całe lampy? | Jasne że lepiej, ktoś kto się upiera na HID czyli palnik xenonowy w lampie na żarówkę prawdopodobnie nie jechał na takich światłach w nocy w czasie ostrego deszczu lub opadów śniegu,,, (o gęstej mgle nie wspomnę)
drjanusz - 29 Kwi 2012, 11:12
szumi81 napisał/a: | Witam. Troszke poszperałem w dzienniku ustaw i wyczytałem, że nowe auta muszą mieć cały osprzęt związany z xenonami. W przeróbkach być nie musi. Wymagane jest aby były światła długie i krótkie. Zdrowy rozsądek mówi o tym aby założyć spryskiwacz. Regulację świateł mam elektryczną. Znalazłem również homologowane Bi Xenony za 400zł które sobię zakupie. Wcześniej zasięgnę jeszcze porady od diagnosty. |
Ale wrażenia innych kierowców BEZCENNE
Tacy Jak Ty powinni być wdzięczni ustawodawcy że nie można "legalnie od ręki" kupić broni
MisiekT - 29 Kwi 2012, 12:13
o czym w ogole mowa? NIE MA lamp do MK3 z homologacja na xenonowe zrodlo swiatla... wiec jakakolwiek rzezba nic nie da i legalne nigdy nie beda, wiec:
NIE DA SIE
drjanusz - 29 Kwi 2012, 12:28
MisiekT, Ty mieszkasz na Alasce czy jesteś obcokrajowcem Przecie nasze "geniusze" dadzą rade,kij tam że inny użytkownik ma problemy przez jego ""usprawnienia"" -Moje auto i ja w nim żądze
Kretynów nie brakuje-bo to inni są nienormalni nie ja Jak miał wypadek to na pewno nie potrafił jeździć
szumi81 - 29 Kwi 2012, 12:36
Kretynami są Ci, którzy robią wieś tuning i myślą że to fajne. Ja poprostu chce sobie polepszyć komfort jazdy a zrobie tak że innym też nie będzie to przeszkadzać. Nie piszę tu aby mnie poniżano.
JoeMix - 29 Kwi 2012, 12:38
Na różnych forach śledzę dyskusję o HIDach i zawsze mnie zastanawia dziwna agresja wobec osób to montujących,,, jak ktoś kładzie HIDa to jest BE bo oślepia i tak dalej, ale przykładowo jak ktoś w rozpadającą się budę kładzie 1,6 i jeździ na papierach od 1,1 to wszędzie jest na to jakieś ciche przyzwolenie,,,
Stunt_Man - 29 Kwi 2012, 12:40
JoeMix napisał/a: | Na różnych forach śledzę dyskusję o HIDach i zawsze mnie zastanawia dziwna agresja wobec osób to montujących,,, |
no a jak myślisz czemu inni kierowcy reagują agresją na hidy?
drjanusz - 29 Kwi 2012, 12:46
JoeMix, A nigdy nie miałeś sytuacji że zauważyłeś jakąś przeszkode(pieszy,auto na poboczu itp)w przed samym nosem i cudem ją ominąłeś po tym jak z przeciwka geniusz "oświetlił" Tobie drogę? To nie jestem pewien czy go pochwalisz
JoeMix - 29 Kwi 2012, 13:00
Miałem, również miałem sytuacje że uciekałem do rowu bo jakiś idiota wstawił 2 razy większy silnik i zapomniał zmienić hamulców, lub kupił komplet tarcz i klocków za 40 złotych i mu się rozpadło podczas hamowania,,, mam świadomość że 99% zestawów na rynku to gówno które nie nadaje się do auta,,, ale nie znaczy to że jak ktoś chce to sobie HIDów założyć nie może, tyle tylko niech to zrobi porządnie a wtedy będzie i wilk syty i owca cała,,, jak ktoś myśli że HIDy świecą dalej to się myli, bo tak samo zwykłe lampy można podnieść wyżej i też będą świecić dalej i walić wszystkim po oczach,,, jak ktoś myśli ze HIDy świecą szerzej to racja, ale na prawą stronę, na lewą wbrew temu co reklamują i chwalą się trzema lampę przesunąć bo oświetlając sobie lewy pas (po jaki grzyb to nie wiem) walimy po oczach i znowu taki sam efekt uzyskamy na zwykłych żarówkach, na koniec HIDY w klasycznej lampie (niesoczewkowej) mają niewielki strumień światła świecący prawie pionowo do góry i na dół przed autem,,, to nie oślepia innych ale idealnie podświetla deszcz, śnieg i mgłę,,, tak że jazda jest gorsza niż na zwykłych światłach,,, HIDy H4 z przesłoną (inne to nie porozumienie) przy przeznaczeniu na drogowe odsuwają sumień światła dalej od auta i bezpośrednio przed maską mamy praktycznie ciemno, co rozczarowuje i trzeba się do tego przyzwyczaić,,, HIDy się nie grzeją co sprawia że zimą lampy przymarzają,,, generalnie możliwe że więcej jest przeciw niż za,,, Na dużych mrozach (a takie ostatnio u nas bywały) HID może się nie włączyć lub mrugać przez jakichś czas,,, Często przetwornice są reklamowane jako mikroprocesorowe i takie tam ściemy, a po włączeniu palnik świeci na maxa i po kilku sekundach przygasa, wystarczy wyłączyć i walczyć by sytuacja się powtórzyła a mikroprocesorowe sterowanie między bajki włożyć,,, 95% HID H4 sprzedawanych jako BI xenon mam żarówkę halogenowa do świateł drogowych więc z Bi to ma nic wspólnego,,,
JoeMix - 29 Kwi 2012, 13:06
A i na koniec najważniejsze, (napisze osobno):
Nawet jak kupimy mega zestaw za 2 tysiące, zamontujemy jak trzeba, wszystko ustawimy, będzie super cud i miód,,, nawet jak będziemy mieli papier (homologacje) dopuszczająca montaż palników w lampach H4, to przy pierwszej kontroli drogowej policjant będzie nam mógł zabrać dowód (jak nie auto) bo lampa w aucie nie ma homologacji na nic innego jak żarówkę H4 55/60W i z tym się nic nie zrobi puki się w Polsce pewne przepisy nie zmienią.
drjanusz - 29 Kwi 2012, 13:07
JoeMix, No to pewnie ja mam pecha i trafiam wyłącznie na domorosłych wynalazców
Weź tylko pod uwagę że 95% kupuje tani badziew -bo przecie"świeci"
drjanusz - 29 Kwi 2012, 13:15
JoeMix, A tak na marginesie-obyś nigdy nie zobaczył nagle słupa betonowego po przejeździe autka z takimi "usprawnieniami oświetlenia",bo co innego jak masz możliwość obserwowania tego co dzieje się na jezdni,a co innego gdy zdolność widzenia wraca 5 metrów przed przeszkodą
Przez takie genialne ulepszenie skasowałem fiestke-a sprawca nawet nie był świadomy co zrobił-co Ty na to?? Nadal bezkrytycznie jesteś za??
MisiekT - 29 Kwi 2012, 13:17
JoeMix - i tak ma byc - poprawny zestaw pod xenon to:
- lampy z homologacja na xenon (nie halogen)
- uklad spryskiwaczy
- uklad samopoziomowania
i takie komplety po 2tys nie kosztuja... przykladowo nowy zestaw Helli do Focusa MK1 to okolo 5tys.
nie da sie tego ogarnac "w domu" czy stodole Henia-elektryka
JoeMix - 29 Kwi 2012, 13:40
drjanusz napisał/a: | Weź tylko pod uwagę że 95% kupuje tani badziew -bo przecie"świeci" | Na to już nic nie poradzę, tak samo masa ludzi kupuje jakieś części zamienne które pękają przy przykręceniu,,, a jak nie pękną przy montażu to może na drodze przy 120km/h? drjanusz napisał/a: | Przez takie genialne ulepszenie skasowałem fiestke-a sprawca nawet nie był świadomy co zrobił-co Ty na to?? Nadal bezkrytycznie jesteś za?? | Nie jestem bezkrytyczny,,, co byśmy nie napisali to facet kupi te za 400 i wsadzi do auta,,, więc jestem zdania ze trzeba pisać co i jak,,, to że zestawy za 130PLN w których palnik się rusza w podstawce jak go palcem dotkniesz to widać że smiecie z miejsca, ale jak zestaw kosztuje 400 to nie znaczy że już jest OK,,, dlatego napisałem mu żeby zapodał to, bo ciekaw jestem co wypatrzył,,, MisiekT napisał/a: | nie da sie tego ogarnac "w domu" czy stodole Henia-elektryka | Jestem tego samego zdania,,, w mechanice jest tak samo, ale jak ktoś kupi jakies używane handle i bez większego przejrzenia przykręci na koła używając tych samych śrub które są jednorazowe ale wytrzymają, jak mocowanie silnika przyspawa w jakimś tam miejscu mając marne pojęcie o spawaniu i tak dalej,,, to jak pisałem na to jest ciche przyzwolenie,,, może dlatego że ja mam tak samo to co będę pruł japę,,,?
Mam HIDy w aucie, bezproblemowo jeżdżę od chyba 2008 roku,,, mogę z miejsca jechać na dowolną stację i jestem pewny że strumień światła nigdzie nie wyjdzie za normę, jestem pewny ze kierowcy z naprzeciwka nie mają ze mną najmniejszego problemu, sam testowałem, dziewczyna prowadziła fiestę a ja jeździłem na około, z naprzeciwka, przed własnym autem, i próby takie robiłem na różnych autach,,, pytałem o opinie znajomych,,, i jestem pewny ze nie robię nikomu problemów, jedynie to że mam lampę H4 homologowana na takową żarówkę a w środku palnik,,, więc się da, tylko nie na zestawie za 200 zeta z Allegro zamontowanym pod blokiem,,,
szumi81 - 29 Kwi 2012, 17:31
Niestety linka nie zapodam bo aukcji już nie ma ale znajomy sprowadzi mi prawdziwy bi xenon z Niemiec a nie to badziewie z allegro. Jak dojdzie to zrobie fotki i podam specyfikacje. Tak jak kolega pisał wiele osób jeździ gratami które powinny być na złomowisku i nit nic z tym nie robi. Po drugie To wina oślepiania leży po obu stronach bo również brudne szyby inaczej załamują światło. Pracuje na myjni i z pozoru czyste szyby takie nie są. Ilu z was ma mocniejsze motory w autach w których producent tego nie przewidział. To jest dopiero niebezpieczeństwo. Miałem audi 80 b2 w której silnik był 1.6 a wsadziłem motor 2.5 i mało brakowało skończyłem w rowie( audi mimo że sprawna nie była jeżdżona ze względu na niebezpieczeństwo które stwarzała. Regulacja manualna daje to że w różnych warunkach moge ustawić światła na maxa w dół i nie oślepiam nikogo.
Peedro - 29 Kwi 2012, 18:07
szumi81 napisał/a: | Miałem audi 80 b2 w której silnik był 1.6 a wsadziłem motor 2.5 i mało brakowało skończyłem w rowie |
Głupie porównanie. To w takim razie dlaczego ludzie jeżdżą takimi 80tkami z seryjnym 2,3 170km, czy też z v6 i nie wjeżdżają do rowów? Ja póki co fiestą też do rowu nie wjechałem
JoeMix - 29 Kwi 2012, 18:10
szumi81 napisał/a: | Regulacja manualna daje to że w różnych warunkach moge ustawić światła na maxa w dół i nie oślepiam nikogo. | Tylko że ma być to automatycznie a nie manualnie właśnie,,,
drjanusz - 29 Kwi 2012, 18:15
JoeMix, No i sam widzisz jak to wygląda Ty mu tłumacz a on i tak swoje wie,normalnie tragedia-tylko dlaczego z powodu czyjejś głupoty najczęściej cierpią postronni
MisiekT - 29 Kwi 2012, 18:27
JoeMix napisał/a: | mogę z miejsca jechać na dowolną stację i jestem pewny że strumień światła nigdzie nie wyjdzie za normę |
ale co ma sam ksztalt strumienia do rzeczy? homologacji na lampe nie masz, sily swiatla tez nie mierza... na KAZDEJ stacji powinienes stracic dowod, to samo przy kazdej kontroli... a jak ktos Cie utrzeli podczas kolizji to bedziesz sie latami wyplatywal z sytuacji...
JoeMix - 29 Kwi 2012, 18:35
MisiekT napisał/a: | na KAZDEJ stacji powinienes stracic dowod, to samo przy kazdej kontroli... a jak ktos Cie utrzeli podczas kolizji to bedziesz sie latami wyplatywal z sytuacji... | Tak samo jak wszyscy mający mocniejsze jednostki w autach niż papiery i podpisane polisy OC i powtarzam, na to jest przyzwolenie,,, druga sprawa jak gdzieś jakiś pospolity HIDowiec będzie miał kolizję to HIDy będą najmniejszym zmartwieniem,,, chociaż nie mniejszym od pacana jadącego na dziennych LEDach bez pozycji z tyłu w deszczu,,, czy tez po zmroku,,, brzydko zacytuje sam siebie:
JoeMix napisał/a: | zakładając xeony w mk3 robisz przekręt na prawie i musisz się liczyć z konsekwencjami tego,,, |
MisiekT - 29 Kwi 2012, 19:02
JoeMix napisał/a: | Tak samo jak wszyscy mający mocniejsze jednostki w autach niż papiery i podpisane polisy OC |
jezeli nadmiarowa moc nie miala wplywu na kolizje, to bedzie latwiej - chociaz zgadzam sie, ze powinno byc to odnotowane i dokladnie sprawdzone pod katem reszty auta jak heble, zawias itp....
natomiast ze swiatel ciezko sie wykrecic - zawsze koles moze powiedziec ze go oslepiles i dlatego walnal Cie czolowo... a po stluczce nie wytlumaczysz sie ze "bylo dobrze ustawione"
podsumowuja - zrobione z sensem to wielokrotnosc takiej MK3, a legalnie i tak sie nie da zrobic...
JoeMix - 29 Kwi 2012, 19:44
MisiekT napisał/a: | jezeli nadmiarowa moc nie miala wplywu na kolizje, to bedzie latwiej | Nic nie będzie łatwiej, TU odmówi wypłaty odszkodowania, albo wypłaci i odrazu pozwie Cię do sądu o zwrot kosztów,,, Cytat: | natomiast ze swiatel ciezko sie wykrecic - zawsze koles moze powiedziec ze go oslepiles i dlatego walnal Cie czolowo... a po stluczce nie wytlumaczysz sie ze "bylo dobrze ustawione" | Tak samo możesz gadać o zwykłych światłach, u mnie jeśli nie widziałeś momentu zapalania/gaszenia świateł to nie pokapujesz się ze jest xenon,,, bo nie mam wodotrysku typu fioletowe czy niebieskie,,,
diodalodz - 29 Kwi 2012, 21:01
szumi81 napisał/a: | Regulację świateł mam elektryczną. Znalazłem również homologowane Bi Xenony za 400zł które sobię zakupie. Wcześniej zasięgnę jeszcze porady od diagnosty. |
Nie chce mi się czytać reszty postu ale.
1. Ktoś musi wydać ci homologację na lampy. Na szkle masz nabite zawsze źródło światła i homologację kraju który ją wydał
2. To o czym pisze Joe z poziomowaniem to też się kupy nie trzyma. Xenony mają geometrię w płaszczyźnie X i Y. Realizowana jest przez cewki elektromagnetyczne albo szybkie serwomechanizmy by reakcja na zmianę pozycji była natychmiastowa.
3. To kwestia zrobienia układu soczewkowego który da wyraźną granicę światło-cienia (czyli to że światło świeci na dół i w prawy bok.
4. To najpoważniejszy problem usunięcie niepotrzebnych wiązek światła które wydostają się z lampy w wyniku przejścia przez ośrodki o różnych gęstościach oraz wielokrotne odbicia interferencje i dyfrakcje.
W warunkach domowych i z małą wiedza o optyce i zjawiskach falowych raczej nic dobrego nie zrobisz.
A na osoby z dokładanym ksenonem mam pod fotelem młotek i kilka osób już przekonałem że taniej kupić żarówki niż całe lampy. Dobra nowa lampa H4 ze sprawną instalacją gdzie do żarówki dociera pełne napięcie 13 V świeci jasno i dobrze.
drjanusz - 29 Kwi 2012, 23:28
diodalodz, Masz u mnie DUUUUUUŻŻŻEEE
JoeMix - 30 Kwi 2012, 07:50
diodalodz, diodalodz napisał/a: | To o czym pisze Joe z poziomowaniem to też się kupy nie trzyma. Xenony mają geometrię w płaszczyźnie X i Y. Realizowana jest przez cewki elektromagnetyczne albo szybkie serwomechanizmy by reakcja na zmianę pozycji była natychmiastowa. | No dlatego palnik kiwający się w plastikowej podstawce kosztuje na allegro 40 zeta, a mocowany podobne jak laser w CD kosztuje 400,,,
LeVeL - 30 Kwi 2012, 10:56
Stunt_Man napisał/a: | to może jednak ta lina i drzewo? |
masz poczucie humoru myślałem że Je%^# jak to czytałem
Bongo - 29 Maj 2012, 22:11
Z tego co sie orientuje w starszych autach z xenonem samopoziomowanie nie dziala w czasie rzeczywistym tylko przy odpaleniu silnika badz po zalaczeniu swiatel......zreszta ilui jest takich kierowcow ktorzy maja zwykle lampy H1 czy H7 czy to H4 i rażą gorzej od Hid'ow... juz pare razy przez debili mialbym dzwona...bo sobie pajac jeden z drugim albo zle zarowke wlozy szczegolnie h1 albo załąduje 3 osoby do tyłu i nie obnizy swiatel...
drjanusz - 30 Maj 2012, 10:22
Bongo, A tu już mylisz pojęcia -bo to bym nazwał niechlujstwem,a montowanie HID-badziewia to już świadomy bandytyzm
JoeMix - 30 Maj 2012, 10:24
Weźcie już przestańcie z tymi HIDami, bo to taka sama utarta opinia jak kobiety za kierownicą, czyli pospolita a naprawdę gówno prawda,,,
|
|