Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Cieknąca przednia szyba

vwmg - 2 Maj 2012, 20:07
Temat postu: [MK6] Cieknąca przednia szyba
Witam.
W trakcie ostatnich ciepłych dni zauważyłem że gdy używam spryskiwaczy przedniej szyby w trakcie szybkiej jazdy to część płynu pod wpływem powietrza podchodzi pod górną krawędź szyby, i tu pojawia się problem. Mianowicie pojawiają się minimalne zacieki tego płynu po wewnętrznej stronie szyby. Zacieki występują na całej szerokości szyby.
Odpływy wody z podszybia są drożne.

babel - 14 Maj 2012, 16:37

Cześć
Przede wszystkim zapytam Cię czy wymieniałeś lub ktoś przed tobą nie wymieniał szyby czołowej.
Wygląda mi to ewidentnie na złe jej zamontowanie, ale z kolei ilość tego płynu jest taka mała że szyba musiała by być nie przyklejona górą prawie wcale. Najlepszym sposobem na stwierdzenie nieszczelności jest przedmuchanie szyby (weź kompresor nawet na stacji paliw weź jakiś płyn w spryskiwaczu co się będzie pienił i kolegę albo fajną koleżankę :) ) i zrób tak spryskaj górna krawędź szyby płynem (mocno) a od środka dmuchaj powietrzem z węża. Jeżeli są nieszczelności w kleju pod szybą płyn na zewnątrz będzie się pienił w tych miejscach i niestety będzie cię czekało wycięcie i wklejenie jej ponownie. I powiem szczerze że na nic innego nie stawiam ;-( .
Pozdrawiam Babel

vwmg - 15 Maj 2012, 12:46

Dziękuje za poradę.
Szyba nie była wymieniana. Czy istnieje możliwość że po prostu ze starości kleju mogły pojawić się minimalne nieszczelności?
Ostatnio też przeczyściłem i wypłukałem wodą pod ciśnieniem kanaliki odpływowe biegnące przy szybie i na razie jest sucho.
Na szybie są odpryski więc za nie długo i tak czeka mnie wymiana szyby więc myślę że po wymianie będzie już wszystko w porządku

grzesiek646 - 15 Maj 2012, 12:48

Ja miałem w Saabie 93 SS podobną sytuacje - co sie okazało klej z biegiem czasu stracił swoje właściowości i przeważnie po myciu na myjce pojawiały się drobne zacieki.

Ponowne użycie kleju do szyb w moim przypadku rozwiązało problem.

jedrzejb - 16 Cze 2012, 16:09

Czytałem, że fabryczną wada niektórych fiest MK6 (źródło Mikrocat), jest problem z przednią szybą, a dokładnie słychać świst przy większych prędkościach. Więc może w Twoim przypadku dochodzi jeszcze przeciekanie. Tam było napisane, żeby silikonem pojechać.
Raffaello - 28 Cze 2012, 14:35

Piszesz że widać wycieki od wewnątrz gdy używasz spryskiwacza.
A podczas jazdy w deszczu takich wycieków nie masz? To było by nieco dziwne gdyby ich nie było.
Możliwe że - tak jak piszą inni - może lekko przeciekać na szczelinach w kleju na którym zamontowana jest szyba.
Poza tym warto by zrobić test, lać wodą, odsłonić teoretyczne miejsce wycieku i przyglądać się, w którym miejscu pojawia się woda, a potem zastanowić się co jest powodem i jak sobie z tym poradzić.