Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [MK7] Jak wyłączyć sygnał braku gazu?

Alicja74 - 14 Maj 2012, 00:10
Temat postu: [MK7] Jak wyłączyć sygnał braku gazu?
Witam, mam Forda Fiestę z 2009 roku - benzyna/gaz, problem jest taki ze nie mam pojęcia jak wyłączyć sygnał gdy gaz się skończy. Jest to bardzo denerwujące gdy jadę a w aucie co kilka sekund odzywa się sygnał "pi, pi" i dopiero po zatankowaniu gazu się ucisza. Czy ktoś mi coś doradzi :)
JoeMix - 14 Maj 2012, 07:12

Pewnie po przełączeniu na benzynę informacja o gazie się uciszy,,,
Alicja74 - 15 Maj 2012, 19:17

a jak to zrobić :D podobno mam jakąś sekwencję i samo się przełącza - nie mam żadnego przycisku do tego hmmm w lanosie był spokój i sama decydowałam "na czym jeżdżę" wystarczyło nacisnąć przełącznik i po problemie :)
MisiekT - 15 Maj 2012, 19:24

znajdz przycisk sterowania i po problemie - pewnie ktos schowal w magicznym miejscu zeby psulo wrazen wizualnych :)
Alicja74 - 15 Maj 2012, 22:57

ok będę szukać, hehe mam nadzieję że nie będzie trzeba auta rozkręcać, bo potem mogą wyjść dwa. :hahaha: Dzięki i pozdrawiam.
artax - 17 Maj 2012, 12:50

Jesli jest sekwencja, to po sygnale ostrzegającym o konczącym się gazie,automatycznie przełącza na benzynę.Przełącznik musi być w zasięgu wzroku i na widoku.Pokazuje przy okazji poziom gazu.Tak było u mnie.Jesli nie przełącza to przyczyny niech szuka instalator.
pzdr
p.s.No a info o koncu gazu jest raczej przydatne.

JoeMix - 17 Maj 2012, 12:53

artax napisał/a:
Przełącznik musi być w zasięgu wzroku i na widoku
Nie musi,,, to że jeśli jest na widoku to łatwo pstryknąć i widać ile gazu, nie znaczy ze każdy montuje takie paskudztwo na widoku,,,
artax - 17 Maj 2012, 13:30

Jesli montuje to jakiś partacz bez poczucia estetyki to masz rację.Ja gazowalem dwa auta i to było moja decyzja gdzie ten przełącznik ma być.Druga sprawa to jesli jest porządna instalacja to akcesoria takze nie są takie badziewiaste.
Pzdr
Ps.Jesli dziewczyna nie chce piskliwych doznań akustycznych(koniec gazu)+ brak wzrokowej oceny ile go jest to moze często śmigać na Pb :hihihi:

JoeMix - 17 Maj 2012, 13:47

Racja, to gdzie ma być przycisk to powinna być decyzja kierowcy a nie monterów, czyli w dobrym warsztacie zakładają "jak chcemy" - problem w tym ze wszystkie "klawisze" jakie widziałem (nie licząc prostych instalacji LPG, bez wskazania ilości gazu i ze "zwykłym" pstryczkiem) wyglądają tak (lub podobnie):

A to zawsze będzie "kostka" gdzieś tam przypięta do deski i uwierz mi są osoby które tego nie akceptują i wolą to mieć w miejscu niewidocznym np. w schowku schowane czy pod deską,,,

MisiekT - 17 Maj 2012, 13:52

jakikolwiek przycisk od LPG to brak estetyki, chocby byl ze złota... w ogole mnie nie zdziwi jezeli jest w skrytne albo innym schowku...
zacznij moze od sprawdzenia kieszonki kolo lewej nogi (tam gdzie zlocze odb)

drops - 17 Maj 2012, 15:14

Cytat:

jakikolwiek przycisk od LPG to brak estetyki, chocby byl ze złota...
MisiekT, wzruszyłem się Twoim poczuciem estetyki...Jak tankujesz, to nocą?
artax - 17 Maj 2012, 15:35

JoeMix ten ,ktory pokazałeś jest mega badziewny :ok: Moj był o połowe węższy i ładniejszy.Podobno o gustach się nie dyskutuje.Jedni wolą blondynki ,inni brunetki.
pzdr

Pontoniento - 22 Maj 2012, 01:15

A ja mam przywalony przycisk na plastiku ponizej lewarka na samym srodku i mi sie podoba, wszystko mi sie na zielono swieci w aucie wiec to mi pasuje, pozatym moze mam cos z glowa ale z duma mowie ze mam gaz.

Jesli chodzi o ten schowany przycisk to bardzo mozliwe przeciez ze go nie ma... mogli go urwac czy cos...
Mysle ze najlepiej bedzie podjechac do gaziarza i poprosic go na piekne oczy o lokalizacje, on sobie tam zobaczy gdzie kabel idzie i gdzie go szukac