Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] przypomnienie o światłach dla drzwi pasażera

jedrzejb - 17 Maj 2012, 23:29
Temat postu: [MK6] przypomnienie o światłach dla drzwi pasażera
Czy w Waszych autach działa przypomnienie o światłach kiedy wysiada pasażer?

Ponieważ wymieniłem GEM-a i zrobiłem małe spięcie. Jak już się uporałem z bezpiecznikami, to okazało się, że nie działa przypomnienie od kierowcy ale od pasażera tak. I tak sobie myślę czy to norma (że dla pasażera), czy może GEM był od Anglika? Dodam,że kontrolka na zegarach otwierania drzwi działa, więc nie jest to problem braku sygnału że drzwi są otwarte.

Jeżeli dla pasażera to norma, to muszę dalej szukać przyczyny braku dla kierowcy.

Parzych - 18 Maj 2012, 00:02

jedrzejb napisał/a:
czy może GEM był od Anglika?
Najprawdopodobniej tak...
JoeMix - 18 Maj 2012, 00:04

Nie dla pasażera to nie norma, na szczęście rozwiązanie jest dość proste, trzeba sygnał z czujników w drzwiach zamienić miejscami.
jedrzejb - 18 Maj 2012, 08:42

tak sobie myślę, ze może Anglik. Ale w takim razie otwieranie drzwi na pilota działało by na drzwi pasażera a nie kierowcy.

A przełożenie sygnału to chyba prosta sprawa, wystarczy kabelki w kostce przełożyć i już,tylko chce być pewien.

JoeMix - 18 Maj 2012, 09:26

jedrzejb napisał/a:
A przełożenie sygnału to chyba prosta sprawa, wystarczy kabelki w kostce przełożyć i już,tylko chce być pewien
Z tego co wiem to tak,,,
JoeMix - 18 Maj 2012, 09:28

jedrzejb napisał/a:
Ale w takim razie otwieranie drzwi na pilota działało by na drzwi pasażera a nie kierowcy.
A to jak otwierasz pilotem to tylko jedne drzwi się otwierają? To pewnie zależy od siłownika w drzwiach, i ten oznaczony jako kierowca jest po stronie kierowcy dlatego otwiera się prawidłowo,,,
Parzych - 18 Maj 2012, 11:29

jedrzejb napisał/a:
Ale w takim razie otwieranie drzwi na pilota działało by na drzwi pasażera a nie kierowcy.
A nie masz otwierania wszystkich drzwi :?:
jedrzejb - 19 Maj 2012, 00:01

jak nacisnę raz to otwiera się kierowca, jak drugi to wszystkie. Ale da się to przeprogramować żeby od razu otwierał wszystkie.

Więc to nie jest problem.

Patrzyłem na schematy i wychodzi na to, że sygnał o buczeniu czy nie idzie z zegarów do GEMa. Ale nie jestem pewien na 100%

jedrzejb - 19 Maj 2012, 15:27

podłączyłem starego GEM-a i na nim jest dobrze, więc to wina nowego GEMa. Pozostaje zmiana kabelków, mam schemat podłączenia, więc jak się uda dołączę do posta