Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [Ogólny] Odkręcenie krokowca, plastikowy kolektor zetec

vegetagt - 25 Maj 2012, 16:54
Temat postu: [Ogólny] Odkręcenie krokowca, plastikowy kolektor zetec
Próbuje odkręcić silnik krokowy w zetecu 1.6. Górną śrubę odkręciłem, natomiast dolna kręci się wraz z tulejką. Jak to odkręcić? Wyszarpnąć śrubę wraz z tulejką? Próbowałem przytrzymać tulejkę i odkręcić śrubę, lecz nie jestem w stanie jej utrzymać. Jak potem to zmontować, by problem w przyszłości nie wystąpił?
kaktus - 25 Maj 2012, 16:57

A kolektor zamontowany w aucie czy luzem?
vegetagt - 25 Maj 2012, 16:58

Luzem
kaktus - 25 Maj 2012, 17:31

Na zdjęciu jest silniczek krokowy kolektor ma takie same mocowanie moim zdaniem najlepiej by było zaznaczone miejsca lekko nadciąć i wyciągnąć mocowanie z plastiku póżniej dać nakrętkę z podkładką

vegetagt - 25 Maj 2012, 17:46

Ogólnie krokowa zdjąłem masakrując główkę śruby. Tylko reszta śruby nadal siedzi w tulejce i pewnei jak już wkręcę nową, to problem powtórzy się przy kolejnym demontażu.

Czyli tulejkę po prostu wyszarpnąć wraz ze śrubą?

Stunt_Man - 25 Maj 2012, 19:14

teraz to już możesz zapomnieć że tam przykręcisz krokówke i że będzie to szczelne
miałem to samo.

vegetagt - 25 Maj 2012, 21:36

Jakoś udało się wyciągnąć, lecz teraz tulejka trzyma się śruby i nihuhu nie pojdzie :P
Do tego pewnie dorobienie nowej tulejki będzie w cenie kolektora, a skoro Stunt_Man piszesz, że problemy ze szczelnością będą, to rozwiązaniem problemu będzie pewnie nowy kolektor.

JoeMix - 25 Maj 2012, 21:44

Wyciągnij to - będzie dziura, ale będzie dojście od spodu dziurą po zaworze, wpakuj od środka śrubę (gwintem do góry) do okola uszczelnij i wypełnij ubytki, nie wiem poxipolem lub czymś podobnym, zawór przykręcisz nakrętka,,, - w sumie skoro kolektor szmelc to niczym nie ryzykujesz a myślę że może się udać.