Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] luzy na zewnętrznych przegubach

jedrzejb - 16 Cze 2012, 16:00
Temat postu: [MK6] luzy na zewnętrznych przegubach
Dalej nie rozwiązałem problemu wibracji przy przyspieszaniu. Wymieniłem prawy przegub, lewy był cały, ale dalej auto wibruje przy przyspieszaniu od 90km/h aż do 120km/h. Koła wyważone. Luzów w zawieszeniu brak. Jak odpuszczę gaz to przestaje wibrować

Więc dzisiaj manualnie złapałem za zewnętrzny przegub i trochę nim telepałem i jest wyczuwalny luz, nie jakiś wielki ale może 1 mm, na tyle duży że czuć tykanie. To samo jest na lewym. Więc czy taki luz jest dopuszczalny?Czy raczej to powinno być sztywne i kropka.

POLSKA wygra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JoeMix - 16 Cze 2012, 17:16

Jak może być sztywne jak tam się wszystko rusza, bo na wybojach zawieszenie pracuje, a przez to zmienia się odległość koła od skrzyni,,,
zwardek - 16 Cze 2012, 17:44

jak masz wibracje przy przyśpieszaniu to do wymiany przeguby wewnętrzne (te przy skrzyni)
BuMeL - 16 Cze 2012, 18:35

zwardek napisał/a:
jak masz wibracje przy przyśpieszaniu to do wymiany przeguby wewnętrzne (te przy skrzyni)

Oooo właśnie właśnie, nie miałem kiedy spytać bo jak to mówią mam zapier#$@# na fejsie.

Jak palę lacia to podskakuje mi prawe koło, nie że telepie, trzeszczy czy warczy tylko normalnie podskakuje. Sprężyna okej, amorek też, luzów nie ma, felgi i opony prościutkie jak liniał.

Lewy przegub zewnętrzny mam do wymiany to wiem, ale chyba nie ma możliwości aby stab przekazywał wibracje na drugą stronę :D

To tak pod temat tyle że u mnie emkaczy.

Stunt_Man - 16 Cze 2012, 18:55

koło Ci podskakuje bo sie kręci za wolno (lewe sie kręci szybciej i nie podskakuje) i łapie przyczepność :rotfl:
BuMeL - 16 Cze 2012, 19:25

LOL czyli szukam szpery ;p

A tak serio ?

jedrzejb - 16 Cze 2012, 23:53

JoeMix napisał/a:
Jak może być sztywne jak tam się wszystko rusza, bo na wybojach zawieszenie pracuje, a przez to zmienia się odległość koła od skrzyni,,,

no chyba jak koło stoi na ziemi i złapie za przegub, to nie powinien się rosząc jeżeli nie ma luzów. a w moim przypadku ten luz jest mały, tylko nie wiem czy nawet taki mały jest szkodliwy. I to jest mój problem.

BuMeL - 17 Cze 2012, 00:01

Tu akurat Joe ma rację, musi być luz na półosi.
jedrzejb - 17 Cze 2012, 00:04

hm to mam jeszcze raz wymieniać ten sam przegub?hm zastanowię się
Mustang - 17 Cze 2012, 04:39

BuMeL napisał/a:
ak palę lacia to podskakuje mi prawe koło, nie że telepie, trzeszczy czy warczy tylko normalnie podskakuje.

ooo mam to samo tylko mam wrażenie, że u mnie obydwie strony skaczą...
a najgorzej to na mokrym :rotfl:

JoeMix - 17 Cze 2012, 06:39

jedrzejb napisał/a:
no chyba jak koło stoi na ziemi i złapie za przegub
Jak możesz złapać za przegub,,, w osłonie siedzi,,, rusza się przegub w pieście? czy półoś w przegubie, czy jak?