|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] RS 1800 - problemy z chłodzeniem
Markz - 2 Lip 2012, 18:16 Temat postu: [MK3] RS 1800 - problemy z chłodzeniem po zagrzaniu auta, temperatura pokazuje srodek norm. wentylator włącza sie normalnie a zaobserwowalem ze w zbiorniczku wyrownawczym plyn sie aż gotuje i to raczej niejest normalne, od czego by tu najlepiej zacząć? I dodam jeszcze ze auto strasznie słabnie.
luk-90 - 2 Lip 2012, 18:20
zacząłbym od pomiaru kompresji. Ostatnio jak podła mi pompa paliwa o auto miało muła, za uboga mieszanka i wysoka temperatura w komorze znacząco zwięskzyła temperature wody. Choc może to też być uszczelka pod czapką
madek - 2 Lip 2012, 18:20
Ale czy po włączeniu się wentylatora wskazówka opada?
Mierzyłeś temp. płynu termometrem?
Rozumiem że wiesz co masz w układzie, i że nie jest to woda?
To że słabnie po "zagotowaniu" sie stojąc w korku w upalny dzień, to zupełna norma jeśli masz oryginalny dolot z alu kolektorem. Podziękuj konstruktorom forda za ten pomysł
Markz - 2 Lip 2012, 18:24
dolotu plastik wlasnie juz szukam, niedawno wymienilem chlodnice i plyn na k2, niemam termometra ktory pokazuje taka skale, ale pewnie z 120 w takiej chyba sie plyn gotuje. Tak wskazowka opada jak sie wlaczy wentylator
madek - 2 Lip 2012, 18:30
Markz napisał/a: | Tak wskazowka opada jak sie wlaczy wentylator |
To dziwna sprawa, może coś jest nie halo z całym układem, zapowietrzony czy cos?
Mi wentylator włącza się praktycznie codziennie, wystarczy że chwile pokręce się na parkingu, wskazówka jest wtedy w okolicy "R", po czym spada bliżej "M" i to jest zupełna norma dla tego silnika
Markz - 2 Lip 2012, 18:37
zasanawiam sie czy to moze byc termostat ktory za pozno puszcza uklad?
BuMeL - 2 Lip 2012, 19:05
madek napisał/a: | To że słabnie po "zagotowaniu" sie stojąc w korku w upalny dzień, to zupełna norma jeśli masz oryginalny dolot z alu kolektorem. Podziękuj konstruktorom forda za ten pomysł |
Nieprawda. Przez tą zakichaną teorię codziennie (!) po jeździe i staniu na światłach otwieram maskę i macam kolektor dolotowy. Jeśli do filtra dostaje się zimne powietrze (łapak do puszki, zimna strefa etc.) to ilość powietrza zasysanego skutecznie chłodzi cały układ dolotowy i mogę to udowodnić na najbliższym spotkaniu, niech sobie każdy pomaca. Skończcie już z tymi bzdurami.
Markz - 2 Lip 2012, 19:08
zalozyłem temat bo plyn w zbiorniku sie gotuje i niewiem od czego zaczac a nie klucic sie o uklad dolotowy. Czy moze to byc termostat winny?
BuMeL - 2 Lip 2012, 19:26
Może być termostat albo niedrożność któregoś z przewodów. Coś poza chłodnicą ruszałeś ? Jaki był powód wymiany ?
Markz - 2 Lip 2012, 19:31
byla nieszczelna po przygodach na rajdzie:) wymienilem na uzywke kompletna razem z termostatem
madek - 2 Lip 2012, 19:32
BuMeL napisał/a: | to ilość powietrza zasysanego skutecznie chłodzi cały układ dolotowy i mogę to udowodnić na najbliższym spotkaniu, niech sobie każdy pomaca. Skończcie już z tymi bzdurami. |
Podczas jazdy owszem chłodzi, ale mówie o staniu w korku i powolnej jeździe po mieście, wtedy już tak pięknie nie jest i silnik łapie muła...
Markz, gdyby termostat się nie otwierał to nie włączałby się wentylator. a to czy otwiera się za późno można przecież sprawdzić, nawet w aucie, trzeba mieć tylko termometr (lub chociażby na dotyk)
Markz - 2 Lip 2012, 19:35
mam leżec termostat z starej chlodnicy wiec w sumie to zaden problem wymienic na probe, bylem pogadac z znajomym mechanikiem i tez mowil ze moze byc termostat albo pompa siada/ siadła
BuMeL - 2 Lip 2012, 19:54
Nie mylisz czasem termostatu z termo włącznikiem wentylatora ?
Markz - 2 Lip 2012, 20:01
raczej nie, to termostat włacza obieg i sie zastanawiam czy go niewłacza za pozno dlatego temp mam w normie a w zbiorniczku sie plyn gotuje
JoeMix - 2 Lip 2012, 23:33
Markz napisał/a: | zalozyłem temat bo plyn w zbiorniku sie gotuje i niewiem od czego zaczac | Gotuje czy się ostro przelewa i tak to wygląda,,, od czego zacząć, od zmierzenia faktycznej jego temperatury, choćby i termometrem do ciasta
|
|