Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] alternator

motor89 - 11 Lip 2012, 18:57
Temat postu: [MK3] alternator
Siema.Sprzedałem gościowi alternator który miałem u siebie w samochodzie i był w 100% sprawny i gość mi pisze ze po założeniu go i zostawieniu samochodu na noc rano go nie odpalił.Co ma dp tego alternator :9:
Jaszczur - 11 Lip 2012, 18:59

Jeśli rozrusznik kręcił, to nic. W innym przypadku może jakaś upływność prądu/zwarcie w alternatorze, która przez noc wyładowała aku...
diodalodz - 11 Lip 2012, 20:49

może być zwarta dioda plusowa która rozładowuje akku. Ale generalnie najpierw przed diagnozą trzeba przeprowadzić pomiary.
luki - 11 Lip 2012, 21:00

jeśli mówimy o tym samym alternatorze (Kraków) to było coś strzelonego bo miał duży pobór prądu, tj przy podłączaniu klem iskrzył po odłączeniu altka iskrzenie nie występowało, Po regeneracji tj wymianie komutatorów, samo-regulatora, łożysk, przeglądnięciu i wyczyszczeniu z zasyfianego oleju, podłączyłem go i działa i już nie kradnie prądu.
JoeMix - 11 Lip 2012, 21:13

motor89 napisał/a:
Co ma dp tego alternator
Sprawa już chyba wyjaśniona ale dla Twojej wiadomości, alternator nie ma wyłącznika takiego mechanicznego, tylko elektroniczny, jak zgasisz auto to powinno zostać wyłączone uzwojenie, bo alternator oprócz tego że produkuje prąd trochę (a nawet sporo) go pobiera, i dopiero po przekroczeniu pewnej prędkości obrotowej zaczyna więcej wytwarzać niż pobierać, ale jak się nie wyłączy na postoju to przez noc rozładuje akumulator do zera.
motor89 - 11 Lip 2012, 21:47

Luki ja go tobie nie sprzedałem tylko kszychowi jakiemuś
luki - 11 Lip 2012, 21:57

ale ja mu to składałem z bidżejem :)
motor89 - 11 Lip 2012, 22:34

A mo chyba że :-P no nie wiem co się w nim zje... ale u mnie wszystko grało,robiłem po 250 km dziennie i nie miałem żadnych przygód <było>