|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK7] USB - czy pendrive może zostać w gnieżdzie
looki8329 - 1 Sie 2012, 20:53 Temat postu: [MK7] USB - czy pendrive może zostać w gnieżdzie Witam
Pytanie dla posiadaczy wejścia USB. Czy zostawiacie pendrive cały czas w gniazdku po zgaszeniu silnika czy zawsze go wyjmujecie? U mnie w pamięci przenośnej jest dioda, która świeci cały czas nawet jak wyjmę kluczyk ze stacyjki czy to znaczy, że usb pobiera cały czas prąd? Można pendrive bezpiecznie zostawiać czy lepiej wyciągać z gniazdka?
mieszko - 1 Sie 2012, 21:42
looki8329, bardziej niż o prąd martwiłbym się pomysłowością kwiatu polskiej młodzieży który aktualnie ma wakacje oraz o szyby. Na logikę, dioda sama z siebie nie świeci, skądś czerpie zasilanie
Puff - 1 Sie 2012, 21:53
Wydłub diodę... ja tak zrobiłem, bo mikropendrak (wielkości "nanoodbiorników") migoczący jak dyskoteka doprowadzał mnie do szału
JoeMix - 1 Sie 2012, 22:35
USB nie pobiera prądu, USB go oferuje jakbyś chciał sobie np. coś podładować / podłączyć przy wyłączonym radiu,,, Wpięta pamięć będzie tam jankeś pojedyncze mA pobierać,,, ale w komputerach jest tak że jedne wyłączają zasilane inne nie i nie zawsze można to zmienić w ustawieniach, jednego pena rozwaliłem zostawiając w gnieździe pod napięciem na noc, bo innej przyczyny nie widzę, wieczorem działał, rano już nie.
Puff - 1 Sie 2012, 23:48
Samo napięcie sprzętu nie zepsuje. Tak samo jak zostawiasz TV na czuwaniu na noc i jakoś da się go włączyć na drugi dzień...
Zepsuje się i już - tak to czasami bywa. Od biedy można by było to wytłumaczyć peakiem napięcia +5Vsb, ale to musiałbyś mieć zasilacz za 30zł składany za miskę ryżu przez kogoś na kacu, żeby się takie coś stało.
looki8329 - 2 Sie 2012, 00:31
Ok, dzięki koledzy za rozjaśnienir tematu.Można zamknąć.
|
|