Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [Lakiernictwo] Malowanie dziwny podklad

skibeks - 12 Sie 2012, 21:22
Temat postu: [Lakiernictwo] Malowanie dziwny podklad
Witam ostatnio usuwalem ruda z fofi i przy malowaniu podkladem wychodzilo tak dziwnie jakbym piaskiem sypal. Jak lakier wysechl to nie byl gladki. Myslalem ze moze mialem jakis stary podklad i tak sie dzialo, ale ostatnio kolega malowal i to samo sie zrobilo. Od czego tak moglo sie stac??
JoeMix - 12 Sie 2012, 21:38

Może taki podkład, lub nie za dobrze oczyściłeś,,,
skibeks - 12 Sie 2012, 22:44

Odtluszalem dwa razy zeby wszystko git bylo zreszta kolega tez i takie gowno sie zrobilo
Peedro - 12 Sie 2012, 22:51

Zły rozcieńczalnik?
kuba87 - 12 Sie 2012, 22:58

lakier się zważył, albo ktoś dizlem kopcił
ElGrey - 13 Sie 2012, 07:43

Zazwyczaj to kiepski lakiernik jest przyczyna piaskowania się powierzchni, za mało materiału, co powoduje jego zasychanie w powietrzu, a to właśnie daje efekt piasku :)
Lub co mniej prawdopodobne, choć osobiście trafiło mi się, podkład AAB (ja tego nie kupuje) z rozcieńczalnikiem do podkładów , baz itp i tez miałem taki efekt cała puszka świeża ja ja pierwszy otwierałem i do śmieci bo nie dało się uzyskać prawidłowej struktury przy nakładaniu ;-| .

skibeks - 13 Sie 2012, 11:02

Ja mialem jakis starszy podklad to wyjasnia to bo lezal w garazu i mial byc swiezy ale chyba jednak tak nie bylo. A kolega wydaje mi sie za dal za duzo utwardzacza, rozcieczalnik mialem taki jak trzeba czyli do akrylu
dzwon - 28 Wrz 2012, 13:53

skibeks napisał/a:
A kolega wydaje mi sie za dal za duzo utwardzacza, rozcieczalnik mialem taki jak trzeba czyli do akrylu

Też tak mi się wydaje. Kiedyś mój kumpel miał podobny problem. Dlatego ja wolę jechać do lakiernika np. z Liwskiej w Wawie niż samemu działać, przynajmniej będzie dobrze zrobione.