Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] 1.3 - Nie odpala.

Grax - 4 Paź 2012, 19:10
Temat postu: [MK4] 1.3 - Nie odpala.
Witam serdecznie znajomy ma problem .... jego courier nie chce odpalić . Świece maja iskrę paliwo jest podawane ( mokre świece) rozrusznik kręci raz mocniej raz słabiej nawet na moim akumulatorze który mam nowy do mojego diesla . Tak jak by miał ciężej i nie. Próbowaliśmy odpalić go na samostarcie nawet strzela w dolot itp . Moim zdaniem wyglada na to że przeskoczył rozrząd . Czy to możliwe ?

Proszę o wszelkie sugestie i pomoc

Pozdrawiam Mariusz

kuba87 - 4 Paź 2012, 19:15

a co my wróżki?
zdejmijcie pokrywę i sprawdzcie. tak jest możliwe że rozrząd łańcuchowy przeskoczy.

Grax - 4 Paź 2012, 21:09

kuba87 napisał/a:
a co my wróżki?
zdejmijcie pokrywę i sprawdzcie. tak jest możliwe że rozrząd łańcuchowy przeskoczy.

A jak to rozpoznać ?

Delko - 4 Paź 2012, 21:39

Grax napisał/a:
kuba87 napisał/a:
a co my wróżki?

A jak to rozpoznać ?

Klucze w dłoń odkręcasz osłonę rozrządu i sprawdzasz znaki
google nie gryzie myślenie nie bili :głowąwmur:

Jak nie wiesz jak to zrobić to zaprowadzi auto do mechanika
Bo jak coś na przestawisz i zaczniesz odpalać to w tedy będzie zabawa :rotfl:

Grax - 5 Paź 2012, 07:23

Widze same konstruktywne odpowiedzi :hahaha: Ja pierd...e czy zadając pytanie można usłyszeć odpowiedz bez zbędnych docinek ? Widzę się ze znajomym raz na jakiś czas chciałem usłyszeć sugestie co może się dziać gdyż może ktoś miał podobną sytuacje a tu dziecinada .
szumi81 - 5 Paź 2012, 11:43

sprawdź rozrząd, może być też tak że iskre gubi. Sprawdź cewke, czujnik położenia wału. Zobacz czy komp nie zgubił masy. Przyczyn może być mnóstwo ale zacznij od rozrządu.
diodalodz - 5 Paź 2012, 11:43

wyjmij korek od wlewu oleju i zakręć silnikiem W otworze po korku obserwuj czy ruszają się dźwigienki zaworowe. Możesz też sprawdzić kompresję jak wykołujesz manometr.
kuba87 - 5 Paź 2012, 18:51

Grax napisał/a:
Widze same konstruktywne odpowiedzi :hahaha: Ja pierd...e czy zadając pytanie można usłyszeć odpowiedz bez zbędnych docinek ? Widzę się ze znajomym raz na jakiś czas chciałem usłyszeć sugestie co może się dziać gdyż może ktoś miał podobną sytuacje a tu dziecinada .

nie dziecinada.
człowieku pomyśl. wchodzisz na forum i widzisz temat nie odpala mk3.
i co?
żadnego konkretu, przyczyn czemu nie pali może być mnóstwo, może sięcoś wysrało, a może nie bo autko ma wyj####e na właściciela i nie zapala.
równie dobrze ja mogę na forum napisać temat o tytule "xrka mi umarła pomocy".

Grax - 5 Paź 2012, 19:01

Dlatego forum jest po to by pomagać:P
Biegan - 6 Paź 2012, 00:49

iskra jest ale moze za słaba i sie zalewa wymien świece i spróbuj odpalić
pawmet - 8 Paź 2012, 13:02
Temat postu: moze za duzo oleju wlales
ja niemoglem kiedys odpalic jak zadużo oleju wlałem przy wymianie
szumi81 - 8 Paź 2012, 13:59

żeby ci zapalił musi być paliwo powietrze i iskra, czegoś z tych trzech rzeczy widocznie nie masz...
JoeMix - 8 Paź 2012, 14:06

Grax napisał/a:
Świece maja iskrę paliwo jest podawane ( mokre świece)
Na mokrej świecy nie będzie iskry,,,
Grax - 8 Paź 2012, 16:31
Temat postu: Re: moze za duzo oleju wlales
pawmet napisał/a:
ja niemoglem kiedys odpalic jak zadużo oleju wlałem przy wymianie

To też dzisiaj zauważyłem że znajomego samochód ma ponad 3cm wyżej olej niż max....
A co do mokrych świec miałem na myśli to że jest tam paliwo bo czuć na świecy :)

JoeMix - 8 Paź 2012, 18:13

Grax napisał/a:
A co do mokrych świec miałem na myśli to że jest tam paliwo bo czuć na świecy
no tak, na tym polega tzw zalanie silnika,,, zamiast paliwo się odpalić w cylindrze to osiada gdzie może,,, i po kilkudziesięciu obrotach już na 100% nie odpali taki cylinder, bo świeca jest mokra od paliwa,,,
Grax - 8 Paź 2012, 22:11

Mamy to samo na myśli trzeba sie napić :D