|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Ślizga się sprzęgło po wymianie wysprzęglika i pompy
Rkalitka - 7 Lis 2012, 23:09 Temat postu: [MK4] Ślizga się sprzęgło po wymianie wysprzęglika i pompy Wysprzęglik i pompa sprzęgła ciekły i zdarzało się, że "ginęło sprzęgło" Po kilku podpompowaniach można było dalej jechać. Sprzęgło się nie ślizgało.
Po wymianie wysprzęglika, pompy(luk) i odpowietrzeniu ślizga się sprzęgło. Sama tarcza i docisk w bardzo dobrym stanie.
Co to może być?? Nie widzę żadnej regulacji. sprzęgło zaczyna "brać" w 3/4 wysokości pedału.
Jakieś pomysły, sugestie??
Marcin - 7 Lis 2012, 23:12
nie wiem czy dobrze pamiętam, ale odwrotne założenie tarczy (ponoć się da) powoduje ślizganie się sprzęgła
JoeMix - 7 Lis 2012, 23:18
Ale tarcza jest nowa, czy w dobrym stanie, zalana (skoro ciekł wysprzęglik) stara? Co do odwrotnego montażu to myślałem że się nie da, puki ktoś na forum nie miał jakiegoś problemu który zanikł po odwróceniu tarczy,,, nie pamiętam kto to był,,,
Rkalitka - 8 Lis 2012, 05:54
Problem w tym, ze tarcza jest zalozona poprawnie i przed montowaniem skrzyni byla sucha. Jedyna opcja to ze mógł sie dostać do niej płyn podczas odpowietrzania ale jest to dość naciągana teoria :(
Moze pedał za wysoko wysprzegla i to jest problem? Tylko nie widzę tam żadnej regulacji...
mmbu - 8 Lis 2012, 09:46
Jak masz już odpowietrzony układ, to niech ktoś wsiądzie do samochodu i RAZ (bez pompowania)wciśnie pedał sprzęgła, a Ty upuść delikatnie płynu i zobacz czy coś się zmieni. Jaki masz silnik? W niektórych dociskach po demontażu, przed ponownym montażem trzeba cofnąć sprężynę
Rkalitka - 8 Lis 2012, 20:12
Pisda z dziobem - kolejne odpowietrzanie, sprawdzanie czy tłok pompki nie jest wciśnięty częściowo, czy też różne kombinacje z płynem nic nie dały.
Jutro mimo, że mnie to cieszy jak zeszłoroczny śnieg zrzucam skrzynię, sprawdzam sprżegło i czy ten wysprzęglik nie jest zepsuty/niepasujący......
Odechciewa się w ogóle wszystkiego
mmbu - 8 Lis 2012, 20:26
ulałeś?
Rkalitka - 8 Lis 2012, 22:07
Nic to nie zmieniło
Qzyn - 8 Lis 2012, 22:21
Romek a masz dostep do sprzegla od dolu? Dasz rade wyjac ta blache oslaniajaca? Jak tak to potraktuj tarcze sprayem do czyszczenia hamulcy (break cleaner). Jak sie cos zmieni to mozesz wymieniac sprzeglo...
|
|