Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK2] Denerwujace buczenie

Gurney89 - 17 Lis 2012, 10:43
Temat postu: [MK2] Denerwujace buczenie
Witam,
podejrzewam ze to łożysko, ale nie jestem pewien. Bardzo denerwujące buczenie, zwiększa się z prędkością, nie zależy to od obrotów silnika bo buczy gdy jadę na luzie... Musze jeździć maksymalnie 80km/h bo gdy jadę szybciej buczenie zmienia się w dźwięk podobny do przecinającej kątówki. Czy może to być tez przegub?? z tego co pamiętam mam zgniata gumę która osłaniała to coś...
Pozdrawiam

JoeMix - 17 Lis 2012, 10:54

Przegub raczej klekocze i tryka i głownie wtedy kiedy pracuje (czyli kiedy skręcasz)
Gurney89 - 17 Lis 2012, 11:36

no właśnie gdy skręcam tylko w prawo, bodajże bo już nie pamiętam, to nie buczy ;P czyli JoeMix, twierdzisz ze to jednak może być łożysko? i jak wymienić od razu 4 szt. (komplet)??
kostek88wjcz - 17 Lis 2012, 13:20

łożysko - mozesz wymienic tylko jedna strone . Podnies każde przednie kolo i zakrec kazdym z nich jesli buczy tak strasznie to bedziesz slyszal ktore to .
profi - 18 Lis 2012, 23:41

To ja się podłącze, dzisiaj zauważyłem, że chyba z prawego przedniego koła dobiega mi taki dziwny hałas jakby huczenie. Jest to tylko gdy auto pracuje, znaczy jak dodaje gazu lub jade ze stałą prędkością, a silnik ciągnie, jak puszcze gaz dźwięk ustępuję. Macie jakiś pomysł?
JoeMix - 19 Lis 2012, 07:17

Łożysko pewnie,,, jak silnik ciągnie pracuje inaczej niż jak auto jedzie z rozpędu,,,
profi - 19 Lis 2012, 08:58

Z tym, że łożyska wymieniałem jakieś 5tys km temu, mogło już paść?
Marcinowaty - 19 Lis 2012, 18:30
Temat postu: Re: Denerwujace buczenie
Gurney89 napisał/a:
Witam,
podejrzewam ze to łożysko, ale nie jestem pewien. Bardzo denerwujące buczenie, zwiększa się z prędkością, nie zależy to od obrotów silnika bo buczy gdy jadę na luzie... Musze jeździć maksymalnie 80km/h bo gdy jadę szybciej buczenie zmienia się w dźwięk podobny do przecinającej kątówki. Czy może to być tez przegub?? z tego co pamiętam mam zgniata gumę która osłaniała to coś...
Pozdrawiam

W takim razie najlepszym testem będzie podniesienie przodu i poruszanie kołem w pionie. Powinieneś wyczuć luz, wtedy masz pewność że łożysko do wymiany. Luz też może powodować zużyty sworzeń. Ale idzie wyczuć co jest luźne. Najlepiej wymień łożyska z obydwu stron.

Gurney89 - 3 Gru 2012, 19:25

Wymieniłem łożysko, śmiga elegancko ;)
Marcinowaty - 4 Gru 2012, 21:04

Niedługo pora na to z drugiej strony <wow>