Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK5] Airbag po wystrzale - jak i co podłączyć?

killer666 - 27 Lis 2012, 16:26
Temat postu: [MK5] Airbag po wystrzale - jak i co podłączyć?
Samochód po kolizji. Wystrzał poduszki pasażera. Dostałem w gratisie airbag pasażera :hihihi: , niewystrzelony oczywiście. Kierowcy i boczne są OK.
Pytanie. Co i jak podłączyć, żeby było tak jak było?
Czujnik airbagu?
Napinacz pasa? (trochę się zwinął :hahaha: )
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Chodzi mi o to, żeby w razie (odpukać) potrzeby zadzałał airbag i żeby przestała się świecić kontrolka.

Marcinowaty - 27 Lis 2012, 18:23

Tylko serwis, albo zaślepki bo jak sam będziesz grzebał to może zdarzyć się tragedia <8>
Parzych - 27 Lis 2012, 18:46

killer666, napinacz też do wymiany...
JoeMix - 28 Lis 2012, 08:29

killer666 napisał/a:
Chodzi mi o to, żeby w razie (odpukać) potrzeby zadzałał airbag i żeby przestała się świecić kontrolka.
Tylko servis i w dodatku na papier a nie na gębę,,,
Puff - 28 Lis 2012, 18:22

E tam, gadanie. Moduł trzeba zanieść do speca, żeby mu reseta zrobił (chyba, że taniej kupisz używany, sprawny - ale musisz szukać do swojej wersji - czyli jak masz 4 poduchy, to modułu na 4). Póki nie załatwisz komputera, to nie myśl o wymianie, bo ona nic nie da.
Aha - nie próbuj demontować modułu na włączonym zapłonie - trzepnie Cię to po kieszeni.

Airbag można wymienić samemu, trzeba klucza nasadowego 5,5 i krzyżaka. Nie trzeba przy tym aku odłączać i stawiać 10 metrów od auta - nie wkładaj kluczyka do stacyjki i będzie ok.

Napinacze są jednorazowe - tylko i wyłącznie do wymiany. Napinacze z mk4 nie są kompatybilne z mk5, więc jak masz mk5, to musisz szukać napinaczy do mk5.

rosearcana - 7 Sty 2013, 12:20

Pufcio napisał/a:
Napinacze są jednorazowe - tylko i wyłącznie do wymiany. Napinacze z mk4 nie są kompatybilne z mk5, więc jak masz mk5, to musisz szukać napinaczy do mk5

Witam, a gdzie znajduje się czujnik uderzenia czołowego? Czy jest on wbudowany w moduł/sterownik airbag (w tym przypadku YS6T 14B056 AC Bosch) analogicznie do sterowników z fiesty mk4, czy też występuje osobno, tak jak w mk6?

Puff - 7 Sty 2013, 12:48

Nie ma nic osobno. Czujnik przeciążeniowy jest wbudowany w moduł airbag znajdujący się pod deską rozdzielczą.
rosearcana - 8 Sty 2013, 10:48

dzięki za info