Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Prędkościomierz działa z opóżnieniem.

Davidstm1 - 6 Gru 2012, 14:04
Temat postu: [MK3] Prędkościomierz działa z opóżnieniem.
Witam, dziś zauważyłem problem z prędkościomierzem. Mianowicie działa z opóźnieniem wrzucam 2 bieg i mam ok 2100 obr a on dopiero się podnosi, przy hamowaniu tak samo samochód już stoi a on spada jeszcze z 20km/h.
pawel_mk3 - 6 Gru 2012, 14:27

pewnie linka się kończy pora wymienić.
Davidstm1 - 6 Gru 2012, 23:11

Zauważyłem, że problem z licznikiem zaczyna się jak samochód jest już ciepły w miarę bo pod koniec 15 km trasy którą robię 2 razy dziennie
pawel_mk3 - 7 Gru 2012, 08:36

Mi nawet na ciepłym lika wariowała.
Davidstm1 - 7 Gru 2012, 18:12

u mnie właśnie problem tylko na ciepłym silniku wiec to linka ?? czy może przyczyny szukać w jakimś czujniku ?? Czytałem, że wina może być w czujniku który wchodzi do skrzyni ale nie wiem czy takowy jest w fiescie.
madek - 7 Gru 2012, 18:37

Davidstm1, odepnij linke od licznikow i wpusc do srodka pancerza troche rzadkiego oleju, np. wazelinowego. możliwe że się naprawi, ale generalnie może i tak działać niedokładnie, więc zalecana zmiana linki ;)
Davidstm1 - 7 Gru 2012, 18:53

dzięki za rade :) Jak tylko znajdę trochę czasu tak zrobie. Generalnie chodzi o coś smarującego i nie zamarzającego tak ? I zakładam że licznik trzeba wymontować? I ostatnie pytanie. Czy linka objawiała by się tylko jak samochód jest już dość ciepły ? Bo objaw pojawia się po przejechaniu o 10 km dopiero(licznik jest nieprecyzyjny i reaguje z opóźnieniem) wcześniej wszystko jest ok.
madek - 7 Gru 2012, 19:11

Davidstm1 napisał/a:
Generalnie chodzi o coś smarującego i nie zamarzającego tak ?

Tak, musi być płynne żeby wpłynęło głębiej do całego pancerza linki. Licznik trzeba odkrecic i odchylic, odczepic zatrzask linki

Mi w poprzedniej fieście pomogło to na "skaczącą" linke, aczkolwiek z tego co pamietam przy dużych mrozach i tak działała skokowo. Na ciepło było za to idealnie.

Davidstm1 - 7 Gru 2012, 19:19

a u mnie dokładnie odwrotnie odwrotnie. Na zimnym jest w porządku a na ciepłym reaguje po czasie i szybko wzrasta i to nie koniecznie do prędkości którą jadę. No ale nie narzekam tylko jutro się biorę za to jak nie pomorze to wymiana linki. Z tego co widziałem to kwestia jakiś 20zł.