|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] kontrolka od poduszki miga
jacula - 28 Gru 2012, 19:57 Temat postu: [MK4] kontrolka od poduszki miga witam
od dni zaczęła mi mrugać kontrolka od poduszki powietrznej ?
Jak można to samemu zdiagnozować? co się mogło stać?
MK4 97.R 1.25 16V
drjanusz - 28 Gru 2012, 20:32
jacula, Sprawdź złącza pod fotelami(żółte kable od napinaczy).
Miga Ci 4 razy i przerwa?
jacula - 28 Gru 2012, 21:58
miga mi tak co 5 sekund ? jutro sprawdzę i dam znać..
JoeMix - 29 Gru 2012, 00:47
jacula napisał/a: | Jak można to samemu zdiagnozować? co się mogło stać? | Kontrolka nie miga przypadkowo, tylko jakąś sekwencją - ta sekwencja to konkretny błąd wskazujący zazwyczaj konkretny problem,,,
Grax - 29 Gru 2012, 08:50
drjanusz napisał/a: | jacula, Sprawdź złącza pod fotelami(żółte kable od napinaczy).
Miga Ci 4 razy i przerwa? |
Dokładnie ktoś z pasażerów miał za długie kopyta i może rozłączył miałem tak nie raz ... trzeba chyba je skleić na stałe....
jacula - 29 Gru 2012, 14:05
mam pytanie czy mam akumulator odpiąć wczesniej gdy będe kostki wypinał i wpinał ??
aha mam 1 błyśnięcie zapala się raz co 5 sekund
EDYT niestety te 2 kostki żółte pod siedzeniami nic nie dało były włożone ale wyciągnąłem je i włożyłem z powrotem i dalej to samo ? gdzie co może być ?
drjanusz - 29 Gru 2012, 16:32
jacula,
Kody migowe układu air bag i SRS
1 błyśnięcie-obwód poduszki kierowcy.
2 błyśnięcia-obwód poduszki pasażera.
3 błyśnięcia-usterka w obwodzie części wspólnej poduszki kierowcy i pasażera.
4 błyśnięcia-obwód napinaczy pasów bezpieczeństwa.
5 błyśnięć-obwód bocznej poduszki kierowcy.
6 błyśnięć-obwód bocznej poduszki pasażera.
7 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.kierowcy.
8 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.pasażera.
jacula - 29 Gru 2012, 18:13
drjanusz napisał/a: | jacula,
Kody migowe układu air bag i SRS
1 błyśnięcie-obwód poduszki kierowcy.
2 błyśnięcia-obwód poduszki pasażera.
3 błyśnięcia-usterka w obwodzie części wspólnej poduszki kierowcy i pasażera.
4 błyśnięcia-obwód napinaczy pasów bezpieczeństwa.
5 błyśnięć-obwód bocznej poduszki kierowcy.
6 błyśnięć-obwód bocznej poduszki pasażera.
7 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.kierowcy.
8 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.pasażera. |
czyli u mnie to
nr.1 i co teraz ?
JoeMix - 29 Gru 2012, 18:27
Może taśma na kierownicy? Pamiętaj ze z Airbagiem trzeba ostrożnie, no i naprawa,,, to musi być pewna
jacula - 29 Gru 2012, 18:40
czyli dokładnie gdzie ta taśma jest ?
drjanusz - 29 Gru 2012, 19:07
jacula, Musisz rozebrać kiere tylko rozłącz AKU,bo tu już żartów nie ma
jacula - 29 Gru 2012, 19:13
czyli te kable z pod foteli idą wprost do kierownicy ? i trzeba ją rozbierać ?
drjanusz - 29 Gru 2012, 19:18
jacula, To są inne kable,kable od kiery idą do sterownika(od foteli też)
Masz sprawdzić te pod kierownicą do sterownika,obejrzyj dokładnie
Bez demontażu kierownicy to jak masz zamiar tam sprawdzić( blondyn jesteś czy jak-dwa razy trzeba Ci tłumaczyć?)
jacula - 29 Gru 2012, 19:22
hmm.. mam rozbierać pół auta czy nie macie jakiś fotek do tego?,schematu?
drjanusz - 29 Gru 2012, 19:32
jacula, A na co Ci schemat-masz to wzrokowo posprawdzać
A tak na marginesie JAKIE PÓŁ AUTA
jacula - 29 Gru 2012, 19:40
ale żeby dojść do tej taśmy gdzie nie łączy ? a nie wiem co gdzie rozkręcić ? to znając życie ja rozkręcę pół auta? dlatego może ktoś pomoże jak najszybciej się dostać tam?
drjanusz - 29 Gru 2012, 20:43
jacula, A co -mam Ci podać że 7,7mm od złącza taśmy przerwana jest 3 nitka na taśmie???
Nikt tu czarodziejskiej kuli nie ma Jak chcesz to podjedź do mnie to po kolei sprawdzę-tylko myśle,że to ciut za daleko
JoeMix - 29 Gru 2012, 21:06
jacula, nie obraź się ale nie masz nawet minimum wiedzy potrzebnej do naprawy w aucie czegokolwiek,,,
Airbag to nie przelewki, albo wywali Ci jak będziesz przy nim grzebał, albo wystrzeli Ci w gębę jak będziesz sobie jechał 2 dni po naprawie, albo nie daj, rozwalisz nosa o kierę jak nie wypali w razie wypadku.
Oddaj auto do odpowiedniego specjalisty.
jacula - 29 Gru 2012, 21:22
życzę wam tego samego co wy mi czy mam wiedzę czy nie to moja brocha
a jak sami nie potraficie jak sie kierownice rozbiera to świadczy o waszych postach ..pozdrawiam was FACHOWCÓW
drjanusz - 29 Gru 2012, 21:29
No i masz wdzięczność za poświęcony czas Jak nie podasz dokładnej instrukcji(najlepiej w formie komiksu rysunkowego) to jesteś BE.
jacula, Czy Ty myślisz że ktoś mnie prowadził za rączkę Jak ja zdobywałem wiedzę w tym temacie to nawet dokładnych książek nie szło zdobyć(zdobyć nie kupić-w księgarniach było ubogo),a o takim internecie nikt nie marzył.
A Ty byś chciał żeby podać Tobie ile trzeba śrubek odkręcić a ile dokręcić.Ile Ty masz lat,trochę wkładu swojego niestety trzeba
Nikt z nas nie uważa się za jakiegoś superfachowca, i niestety też cały czas musimy się dokształcać-nie raz na własnych błędach.
JoeMix - 29 Gru 2012, 22:01
jacula napisał/a: | życzę wam tego samego co wy mi czy mam wiedzę czy nie to moja brocha | Masz świętą racje - to Twoja sprawa, a to czy ja pomogę komuś kto jest zielony jak trawka na wiosnę czy nie, bo mam przypuszczenie że się zabije albo nie daj zabije kogoś innego - to moja sprawa, bo nie chcę mieć nikogo na sumieniu. Tobie kolego życzę jak najlepiej, miej tylko świadomość że otwierająca się poduszka potrafi złamać kręgosłup. Powiedzenia.
drjanusz - 29 Gru 2012, 22:23
JoeMix, Wątpię czy on ma świadomość zagrożenia
jacula - 29 Gru 2012, 22:35
do usuniecia
JoeMix - 29 Gru 2012, 23:26
jacula, bo Ty o coś pytasz,,, ktoś odpisuje "zalej wrzątkiem" a Ty, "ale skąd ten wrzątek mam wsiąść?" - Odnosi się wrażenie że nie masz pojęcia o dłubaniu w aucie, albo nie chce Ci się nic samemu poszukać, i czekasz na gotowe, w stylu "Nalać wodę do czajnika (z kranu wodę), postawić na planiku piecyka (podpalonym, by płomień był) poczekać aż zacznie się wydobywać dużo bąbelków powietrza i pary, zalać gotująca woda z czajnika"
Przesledzmy:
Pytasz: Miga kontrolka, jak zdiagnozować, co się stało?
Janusz Ci pisze co się mogło stać, ja Ci tłumacze ze kontrolka się właśnie diagnozuje - mnie się wydaje że powinieneś sobie poszukać kodów błędów na forum.
Sprawdzasz co Ci podał Janusz - to nie to, Janusz podaje Ci na tacy listę kodów.
Mówisz że to 1 (poduszka kierowcy) i pytasz co dalej,,,
Podpowiadam ze pewnie taśma w kierownicy (wystarczy wpisach w Google "taśma airbagu" by się przekonać ze to coś takiego: http://img1.sprzedajemy.p...owi-1475756.jpg
Pytasz gdzie jest ta taśma, Janusz Ci mówi ze musisz zdjąć kierownice, a Ty chcesz rozbierać pól auta,,,
Dochodzę do wniosku, że grzebiąc przy tym airbagu (to jednak ładunek wybuchowy) stracisz głowę (w sensie ze poduszką strzelisz sobie w twarz i krzywdę wieka zrobisz) lub tak naprawisz że wystrzeli Ci ta poduszka w sposób niekontrolowany lub nie daj nie wystrzeli w czasie wypadku - o czym Cie informuje z zaznaczeniem byś się nie czuł urażony, bo nie każdy musi wszystko przy aucie sam robić, a Ty strzelasz tu jakiegoś focha jak 14 latka, tym bardziej że:
Airbag to element systemu bezpieczeństwa, a na bezpieczeństwie się nie oszczędza, do głowy mi nie przychodzi żadna inna metoda naprawy czy nawet sprawdzenia taśmy przy kierownicy poza wymienieniem jej na inny (najlepiej sporawy) element, druga sprawa to kwestia bezpieczeństwa własnego (jako kierowcy) i cudzego (pasażer) i ja osobiście nie brałbym tego na siebie, że zadowolony jestem że kontrolka już mi nie miga, a jak w coś walne lub coś walnie we mnie to będę myślał co dalej w nadziei ze moja naprawa była skuteczna i wszystko odpali jak trzeba,,, - airbagu po naprawie nie sprawdzisz, dopiero jak będzie sytuacja ze poduszka kierowcy ma odpalić, to jeśli odpali to będziesz wiedział ze taśma jest OK (jeśli to faktycznie jej wina że ta kontrolka mruga) - dlatego z takim czyms lepiej do kogoś kto naprawdę ogarnia temat.
Qzyn - 29 Gru 2012, 23:35
jacula napisał/a: | wasze porady są tego typu
; idż do mechanika ,kup nową częśź albo kup nowe auto albo sobie nie poradzisz itp...zero konkretów to nie pomoc ? po co tu jesteście na forum?od wymądrzanie się? |
Joe, podziwiam twoja cierpliwosc. Za powyzszy tekst kolega powinien dostac bana...
Od wymadrzania sie to powoli Ty tu jestes Jacula.
Jak ktos doswiafdczony pisze ze dnaa czesc sie wymienia to znaczy ze ja sie po prostu wymienia. Ze nie da sie albo nie powinno naprawiac. Jezu jakie to proste...
scorpion69 - 5 Sty 2013, 19:38
witam na wieczór
u mnie kontrolka bagu włącza się ale nie miga i świeci przez kilkanaścieminut i dzieje się tak gdy są silne mrozy albo dużo wilgoci. Dzieje się tak raz na miesiąc. czy coś można sprawdzić i jest to oznaka poważnej usterki?
drjanusz - 5 Sty 2013, 23:38
scorpion69, a masz zaparowane szyby- może jakieś bajoro pod dywanikami?
jacula - 16 Sty 2013, 20:51
jak by ktoś z tym sobie poradził to proszę dać znać
|
|