Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK6] Ford Fiesta ST 150 by Markol

Markol - 12 Lut 2013, 17:09
Temat postu: [MK6] Ford Fiesta ST 150 by Markol
1. NICK: Markol
2. IMIĘ: Dawid
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: ST
5. ROCZNIK: MK6, 2005r.
6. SILNIK: 2.0.
7. OPIS AUTA: A więc tak, moje autko to Ford Fiesta ST 150KM, mam je już od nieco ponad roku, jestem z niego bardzo zadowolony. Kiedy je zakupiłem miał przebieg 74400 tys. km. przejechane. Zakupiłem ją od gościa który sprowadza auta ze Szwajcarii. Najlepsze jest to, że w Szwajcarii tym autkiem jeździła babka z rocznika 48':D. Pierwsza rejestracja oczywiście w Polsce, jestem drugim właścicielem tego autka :) . Najlepsze co mnie rajcuje to to, że to autko tak ładnie się zbiera, lepiej niż inne samochody jakimi moi kumple się wożą :) . Wyposażenie autka to:
- elektryczne szyby, lusterka
- ABS
- wspomaganie kierownicy
- pół skórzane fotele kubełkowe z logiem ST
- kierownica wielofunkcyjna, obszyta skórą
- klimatyzacja
- 4 poduchy
- podgrzewane lusterka
- podgrzewana przednia szyba
- czarny metalic
- alufelgi 17" z Forda i opony Pirelli P zero (łyse, trzeba będzie za jakiś miesiąc kupić nowe :) ), w zimie jeżdżę na alumach 15" zimówkach :D
- radio CD Fordowskie
- centralny zamek
- immobiliser

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: pasy białe ST lecące wzdłuż auta, owiewki na szyby, gumowe dywaniki na tyl oraz z przodu znaczek Forda na grillu bo przy zakupie auta ich nie było.
b. mechaniczne: wymiana olejów, filtrów, filtra powietrza z K&N (nie stożek), wymieniony akumulator, zmienione łożyska w alternatorze, przeczyszczona przepustnica, wymienione sprężyny na sprężyny obniżające firmy Sparco -35mm w rzeczywistości jest jakoś -40mm.
c. audio: była skrzynia ze wzmakiem ale po roku użytkowania powróciłem do stanu fabrycznego hehe :D .
d. inne: brak.

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: na wiosnę podniesienie zderzaka bo lekko opadł, bo jakaś babka musiała mnie dugnąć kiedy mnie nie było, mała drobnostka lakiernicza bo z tylnego boku auta jest tak jakby ktoś za dużo kitu nalożył i zaczęło pękać, ale już na wiosnę mam zaklepane terminy u jednego mechanika i u lakiernika :) .
b. mechaniczne: na razie nie mam żadnych, pożyjemy zobaczymy.
c. audio: nie mam planów na razie jest ok.
d. inne: opony na lato :D

10. FOTKI AUTA:

Pozdrawiam wszystkich Fiestomaniaków i zapraszam do oglądania :) .

Stunt_Man - 12 Lut 2013, 17:25

Markol napisał/a:
Najlepsze jest to, że w Szwajcarii tym autkiem jeździła babka z rocznika 48'

jaaasne, to pewnie ta sama babcia która jeździła wszystkimi tymi sprowadzonymi "od starszej pani" :rotfl:

vegetagt - 12 Lut 2013, 17:28

Stunt_Man, dokładnie, ta sama: https://www.youtube.com/watch?v=ig4FvIwfbww :ok:
Markol - 12 Lut 2013, 17:35

Ciekawe ile najszybciej jechała :P Jak się doszukam dowodu rejestracyjnego ze Szwajcarii to wam wrzucę foto, że nie ściemniam :D
Stunt_Man - 12 Lut 2013, 17:43

ale ja nie twierdze że ściemniasz. bo jeśli w to wierzysz to tak jakbyś prawde mówił :cojest:
Markol - 12 Lut 2013, 17:50

Stunt_Man, Spoko spoko :D ale jak chcesz to na pw Ci wrzucę, sam jak kupowałem auto to oczy jak ze Shreka zrobiłem haha
luk-90 - 12 Lut 2013, 17:53

moim autem też moja mam jeździ, w końcu tak jest w dowodzie rejestracyjnym :-)
Daras84 - 12 Lut 2013, 18:49

a moim fader:D:D więc warto kupić :D
Markol - 12 Lut 2013, 20:06

Moja mama jest tylko zapisana na tyle w dowodzie by było wiadomo tańsze OC :D , a kiedyś dałem się jej przejechać to powiedziała, że za szybkie to auto dla niej :) . Jedynie jeździ jak ja jestem za granicą w pracy hehe
Kusiu - 12 Lut 2013, 20:29

moja poprzednia fiesta tez była od starszego człowieka, tyle ze to był dziadek 38 rok.....zajechana była jak koń po westernie....fiesta ładna,,,,pozdrawiam kolege z Wodzisławia ^^
DemptD - 13 Lut 2013, 22:31

na żywo też tragedii nie było, jedynie na kolejny spot nie ubieraj się na zielono :rotfl:
FiFa - 13 Lut 2013, 22:56

DemptD, jakies ALE do zielonego? :-P
Fiestka ładna i ładnie pracuje :-) na tych kołach faktycznie troche wieksza :P :D tylko dbac o nia i ganiac!! :-)

Markol - 14 Lut 2013, 12:46

Zielony też jest spoko ale wiem powinienem ubrać się do koloru auta ale wszystkie rzeczy miałem w praniu i założyłem to co było czyste hehe :D
Pietrekk - 14 Lut 2013, 12:49

Nie o to chodzi z zielonym :P
Auto fajne, w środku na zewnątrz, takie to no nowsze od mk3 :D

Markol - 14 Lut 2013, 12:57

To więc o co chodzi z zielonym w takim razie :P haha
Markol - 14 Lut 2013, 13:03

Dobra już wiem zostałem wtajemniczony :D
kamilocha1 - 15 Lut 2013, 17:47

a wiecie co to znaczy SWD ?:P
kenczorf - 15 Lut 2013, 17:56

Ladne to autko

Markol napisał/a:
Najlepsze co mnie rajcuje to to, że to autko tak ładnie się zbiera, lepiej niż inne samochody jakimi moi kumple się wożą
to czym oni jezdza? Haceesami?:P 150km w tej budzie szalu nie robi :)
vegetagt - 15 Lut 2013, 18:00

kenczorf, ale te 8.5 do setki wg katalogu to dość niezły wynik :)
Stunt_Man - 15 Lut 2013, 18:36

vegetagt napisał/a:
kenczorf, ale te 8.5 do setki wg katalogu to dość niezły wynik :)

niezły wynik? można sie w tym czasie zestarzeć i umrzeć :rotfl:

vegetagt - 15 Lut 2013, 18:39

Stunt_Man, przy hcsie pare pokoleń zestarzeje się i umrze gy
FiFa - 15 Lut 2013, 18:50

kenczorf napisał/a:
Ladne to autko

Markol napisał/a:
Najlepsze co mnie rajcuje to to, że to autko tak ładnie się zbiera, lepiej niż inne samochody jakimi moi kumple się wożą
to czym oni jezdza? Haceesami?:P 150km w tej budzie szalu nie robi :)

Ale zobacz taki Stek jedzie porownywalnie z wiekszoscia seryjnych RSek :-P a kazdy jakos jest zachwycony tymi naszymi RSkami :P :D ale fakt ze do konkurencji z rocznikowo podobnych fiest ST wcale tylka nie urywa... :-P :-)

kenczorf - 15 Lut 2013, 18:55

FiFa napisał/a:
a kazdy jakos jest zachwycony tymi naszymi RSkami
przez pierwsze 2-3 miesiace po przesiadce z hcsa :rotfl:
Markol - 15 Lut 2013, 18:57

Ja powiem tak: bedzie praca beda modyfikacje bo narazie brak wiekszej gotowki by cokolwiek zmieniac w tym aucie, teraz pozyczylem kase od rodzicow na opony letnie na felgi 17" i od pon ide wkoncu do roboty :)
FiFa - 15 Lut 2013, 18:59

kenczorf napisał/a:
FiFa napisał/a:
a kazdy jakos jest zachwycony tymi naszymi RSkami
przez pierwsze 2-3 miesiace po przesiadce z hcsa :rotfl:

idac tym tropem to mi tez po 2-3 miesiacach juz znudziło moje ferrari enzo! :-P :-) apetyt niesttey ale rosnie w miare jedzenia :P :-)

kenczorf - 15 Lut 2013, 19:11

Markol napisał/a:
Ja powiem tak: bedzie praca beda modyfikacje bo narazie brak wiekszej gotowki by cokolwiek zmieniac w tym aucie
ale mi nie chodzilo o to zeby ci dowalic tylko rozmieszylo mnie to jak napisales, ze zbiera sie lepiej jak auta twoich kolegow. Widzisz ja mam to szczescie/nieszczescie, ze wiekszosc moich kolegow mnie objezda:P
Markol - 15 Lut 2013, 19:17

To sorry po prostu inaczej to odebralem :)
kamilocha1 - 22 Lut 2013, 13:05

i robisz w niej jakiś tuning?:D
Qzyn - 22 Lut 2013, 13:25

Kenczof, majac 22 lata i ST na placu wcale sie nie dziwie ze ma szybsz eauto od wiekszosci kolegow. Ja w tym wieku moglem tylko pomarzyc o 8,5 do setki moim samochodem...
Fajne autko i fajnie ze prawie po sasiedzku :)

Qzyn - 22 Lut 2013, 13:26

kamilocha1 napisał/a:
a wiecie co to znaczy SWD ?:P

No slucham, jestem bardzo ciekawy :)
Napisz a potem na wiosennym SWD tak ci zleje du..pe ze CI przykro bedzie :2xf:

kenczorf - 22 Lut 2013, 13:39

Qzyn napisał/a:
Kenczof, majac 22 lata i ST na placu wcale sie nie dziwie ze ma szybsz eauto od wiekszosci kolegow. Ja w tym wieku moglem tylko pomarzyc o 8,5 do setki moim samochodem...
no tak, ale...ty miales tyle 11 lat temu i miales pewnie malucha, a tu wystarczy zeby koledzy mieli tanie RSy :) no ale nie offtopujmy :)
Qzyn - 22 Lut 2013, 14:02

Mialem FIeste XR2 :2xf:
Ok, koniec offtopa :)

kamilocha1 - 22 Lut 2013, 14:55

Qzyn, tak mi ziomale z Chałupek powiedzieli ;p;p
FiFa - 22 Lut 2013, 17:56

to co w koncu oznacza to SWD?
Kruku - 22 Lut 2013, 18:12

SWD - Ślask Wodzisłwa ślaski :D
Parzych - 22 Lut 2013, 19:15

Markol napisał/a:
Właśnie... :fox:
kamilocha1 - 22 Lut 2013, 23:29

FiFa, nie powiem bo Qzyn, mi nakopie do życi ;p
Markol - 22 Lut 2013, 23:50

kamilocha1 - zobaczymy praca mi sie fajna trafila wiec najsampierw kupie sobie zgrzewke piwa haha a potem gwint, poprawki lakiernicze ale to taki szczegol, przyciemnienie szybek tylnych i lekko przednich bocznych, moze jakies nowe felacze, jakies moze turbo by sie dalo gdziekolwiek zalozyc :)
Parzych - 22 Lut 2013, 23:54

Markol napisał/a:
jakies moze turbo by sie dalo gdziekolwiek zalozyc :)
Raczej dłuuugo byś musiał na nie pracować, no chyba że miesięcznie z dychę będziesz zarabiał... gy A ogólnie Fieściora fajna, gwint też niemało kosztuje...
DemptD - 23 Lut 2013, 08:28

Parzych napisał/a:
Markol napisał/a:
Właśnie... :fox:

Jacuś, to jest tylko dla ludzi z FS :V:

tadzias - 23 Lut 2013, 08:42

Markol napisał/a:
jakies moze turbo by sie dalo gdziekolwiek zalozyc :)

marzenie niejednego nowego forumowicza FKP :hihihi:

Qzyn - 23 Lut 2013, 10:58

Parzych, Markol pewnie dobrze wie ile gwint kosztuje, dlatego napisal ze tuning zacznie spokojnie - od zgrzewki piwa :ok:
Markol - 24 Lut 2013, 00:49

Wiem wiem ile kosztuje gwint i myślę, że tak do lata już będzie kupiony i założony :)
Zordon - 13 Mar 2013, 23:47

Markol napisał/a:
Wiem wiem ile kosztuje gwint i myślę, że tak do lata już będzie kupiony i założony :)

I to mi się podoba :)

Konsekwentnie do celu peace

A więc do roboty nico

kamilocha1 - 14 Mar 2013, 00:34

ale poco mu gwint? bedzie chcial jechac na dupake z jakas maniurą i jzu nie wjedzie w oleandry ;D
Markol - 14 Mar 2013, 16:27

Oddałem w tym tygodniu w poniedziałek auto do lakiernika by pozbył się tego owego babola , w środę rano miałem już gotowe :)

Zdjęcie z babolem

Zdjęcie bez babola :D

Lakiernik powiedział, że jakbym dalej z tym zwlekał bym miał coraz większa dziurę a tak zrobił, że nawet nie widać, że było cokolwiek z nim robione :) . Skasował mnie za to z 320 zł to nie drogo, a spokój na x lat :)

Markol - 14 Kwi 2013, 10:26

Czas na zmiany - czas na białe alumki 17" na lato z nowymi oponami Toyo Proxes T1-R :)

Parzych - 14 Kwi 2013, 13:17

Dobrze wygląda na białych :ok:
modell1 - 14 Kwi 2013, 13:55

Witaj w klubie TR jedynek :-)
Mi się dobrze na nich myka i jestem zadowolony. Opinia na naszym klubie są różne wiec nie stresuj :) :)

Markol - 14 Kwi 2013, 20:34

Jestem ogólnie zadowolonych z inwestycji jakie moje autko się doczekało :-) , a co do oponek są naprawdę dobree miałem dziś okazje się trochu pogonić i przetestowałem i daje im dużą okejke za przyczepność, nie huczą mi jak pirelli p zero i mają ciekawy bieżnik :)
modell1 - 14 Kwi 2013, 21:15

Dokładnie tak na suchym jak by wgryzły się w asfalt, troszkę gorzej na mokrym, ale sam sprawdzisz.Ja jestem za :brawo:
mieszko - 14 Kwi 2013, 21:28

modell1 napisał/a:
Dokładnie tak na suchym jak by wgryzły się w asfalt, troszkę gorzej na mokrym, ale sam sprawdzisz.Ja jestem za

W deszczu na autostradzie są całkiem spoko, na suchym asfalcie idealne :)

Obywatelka Higienistka - 14 Kwi 2013, 22:01

Sporo o nich czytałam, bo przymierzam się do zakupu nowych letnich i mają pozytywne opinie. Co do Twoich białych felg to :ok: ma to smaczek :)

P.S. Dopiero teraz zauważyłam, że masz jakieś inne lampy przednie. Cio to za cudo? Na pierwszy rzut oka przypominają klosze z mk6 sprzed liftingu, ale chyba się mylę.

Pietrekk - 14 Kwi 2013, 22:08

Bo to przed lift :)
Obywatelka Higienistka - 14 Kwi 2013, 22:16

Fakt, 2005 :P Moja nieuwaga :ups: